Vieti secrete: cand afli ca EL nu este, de fapt, cine credeai

Vieti-secrete---cand-afli-ca-EL-nu-este-de-fapt-cine-credeaiTimpul trece si ii face pe oameni sa se schimbe. Pe unii in bine, pe altii in rau, pe unii sa prospere, pe altii sa stagneze, pe unii sa iubeasca, pe altii sa… raneasca. Este ciclul vietii care nu poate fi oprit de niciunul dintre noi. Acolo unde cineva iubeste mai presus de orice, va exista si dezamagire, durere. Va vorbesc despre situatiile in care el, The Perfect Man, nu este nici pe departe atat de perfect.

 

La inceput e miere…

Bun, scenariul este acelasi de fiecare data: tu, el si restul lumii. El – romantic incurabil, tu – mai indragostita ca niciodata. Te regasesti sau mai continui? Ok, tu ai vrut-o! Intalniri cu flori si bomboane, cuvinte dulci soptite la ureche, comportament exemplar si… primul “te iubesc”. Fiori, visuri, sperante. Pe scurt, o viata fericita… Inceputurile seamana unele cu altele: sarutari sub clar de luna, juraminte de iubire, promisiuni si dovezi clare ale iubirii lui pentru tine. Insa, dintr-odata, el nu mai este “el” pe care il cunosteai si de care te-ai indragostit. Va invit sa vorbim despre un subiect foarte vizat, si anume momentul in care afli ca EL nu este, de fapt, cine credeai.

 

… Pe urma vine gustul amar

Dupa un timp, lucrurile se schimba. Timpul petrecut impreuna se comprima, cadourile sunt din ce in ce mai putine, convorbirile telefonice devin din ce in ce mai tarzii, intalnirile se fac doar cu programare si de obicei intre orele 19 si 20 etc. Ce se poate intampla mai rau de atat?! Afli adevarul crud: este insurat! Intreaga lume ti se prabuseste, te pedepsesti pentru ce ai putut face, esti dezamagita de tine, de el, de viata… de tot.

 

Cum iti dai seama ca nu este “single”?

Iti propune sa va intalniti in timp ce este la locul de munca sau doar la ore tarzii. Ai intalnit vreodata un tip care este accesibil doar intre orele 15-19, de luni pana vineri? Sau unul caruia ii poti trimite un mesaj doar atunci cand este la locul de munca, iar in afara orelor de program orice contact iese din discutie? In cazul acesta, lasa-l in pace! Fie este casatorit, fie este intr-o relatie destul de serioasa.

Nu iti da numarul lui de telefon. Iti spune ca nu are un telefon? Pai ce, traieste pe vremea bunicii? Nu de alta, dar si pe vremea aceea erau telefoane, mobile sigur nu erau, dar fixe… Despre ce tot vorbim? Faptul ca nu iti da numarul lui de telefon arata clar ca se fereste.

Nu petrece noaptea cu tine. Haide, sa fim serioase, daca relatia devine atat de apropiata si el nu petrece noaptea cu tine, tu ar trebui sa te intrebi pe ce perna pune capul noaptea. Daca langa tine nu, atunci unde?

Nu te-a dus niciodata la el acasa. A fi cu cineva presupune a cunoaste si modul in care acesta traieste. Daca a trecut destul timp de la debutul relatiei dintre voi iar el nu te-a invitat inca acasa, aceasta se intampla din cauza ca acolo exista o alta femeie.

 

Pentru a intelege mai bine de ce barbatii aleg sa aiba vieti secrete, am stat de vorba cu Irina Chelarescu, psihoterapeut terapie de cuplu, care ne-a raspuns la cateva intrebari despre acest subiect.

 

Care credeti ca este motivul pentru care un barbat simte nevoia de a avea si o a doua prezenta feminina in viata lui?

Explicatiile sunt diferite in functie de fiecare caz si cu greu putem spune ca responsabilitatea este in exclusivitate a barbatului. Infidelitatea este mai degraba o responsabilitate a cuplului, chiar daca, de multe ori, auzim din partea celui inselat ca infidelului “i s-a urat cu binele”.

  • Poate sa fie vorba de un barbat nesigur pe propria sexualitate, cu o partenera care nu ii ofera confirmarile de care are nevoie.
  • Un alt scenariu are ca protagonist un barbat intr-o relatie de cuplu in care partenera are mai degraba rol de mama care il ingrijeste si mai putin de femeie. In acest caz, barbatul este tentat sa caute o femeie care sa il implineasca in plan sexual, erotic.
  • La modul general, infidelitatea apare ca efect al unei rupturi emotionale in cadrul cuplului. Vine ca un semnal de alarma care le arata celor doi ca s-au indepartat si au putut astfel sa primeasca pe un altul/o alta in relatia lor.

Daca cei doi se opresc din tumultul emotiilor negative pe care il aduce infidelitatea si se gandesc la cauzele care au produs ruptura, cuplul poate fi readus pe linia de plutire, ba chiar se poate consolida. Daca nu, pot avea loc agravarea rupturii si chiar despartirea.

 

Cum poate trece o femeie mai usor peste o astfel de trauma?

Ceea ce face ca lucrurile sa fie insuportabile este sentimentul ca a fost inselata, folosita, ca nimic din ceea ce credea real in relatia de iubire de fapt nu exista, ca a fost doar o marioneta in planul unui barbat care isi juca rolul egoistului suprem din pozitia cea mai favorizata: sotie acasa, amanta in oras. “Ce-i pasa lui? Si-a vazut interesul”. Ei bine, singura sansa la depasirea acestor sentimente sfasietoare este intelegerea:

  • Lucrurile nu sunt usoare nici pentru cel care insala. Si el simte vinovatie iar uneori este mai dificil sa fie nevoie sa alegi decat sa nu ai decat o solutie.
  • De asemenea, este bine sa iti dai seama ce te-a facut sa crezi in iluzia relatiei perfecte pentru a te putea proteja pe viitor. Iluziile nu capata contur decat in mintea celui care isi doreste sa creada in ele.
  • Nu de putine ori, o femeie se simte vinovata cand isi da seama ca este in postura de amanta. Este important de stiut ca nu este vina ei sau, mai mult, nu este vorba de o vina. Este vorba de un context in care s-au potrivit perfect toti cei trei actori principali.

 

Cum va explicati faptul ca barbatii, chiar si dupa astfel de escapade, in final ajung tot in bratele celor cu care si-au unit destinul?

Nu exista studii care sa spuna cu claritate ca numarul celor care raman cu sotia este mai mare decat al celor care aleg despartirea. Dar exista motive care il pot impiedica pe un barbat sa ia o decizie in directia separarii, de la teama de esec in noua relatie, la obisnuinta si pana la teama de a fi respins de familie sau societate pentru un gest mai putin acceptat social, mai ales cand la mijloc exista si copii.

In plus, de multe ori, o relatie ascunsa vine sa hraneasca o iluzie ca noua femeie ii va putea oferi tot ceea ce si-a dorit, tot ceea ce ii lipsea in relatia initiala. O astfel de iluzie nu trece insa mereu testul realitatii. Intoarcerea infidelului acasa nu rezolva insa complet problema daca nu este abordata cu sinceritate de amandoi, oricat de dureros este.

Un astfel de eveniment este, uneori, un test pentru cuplu. Un cuplu solid poate sa treaca peste astfel de momente si sa construiasca mai departe. Nu putine sunt insa cuplurile care se separa dupa un astfel de eveniment.

 

 

Text: Andreea Popescu