Maria Grapini: Succes fara compromisuri

Maria-Grapini-Succes-fara-compromisuri-5Poate s-a intrecut pe sine insasi. Dar, in prezent, e una dintre cele mai de succes femei din Romania. Are o meserie pe care o adora, are familie, a realizat multe lucruri la care altii nu au curajul nici sa viseze. Secretul sau este munca, multa munca, dar si aprecierile celor din jur. Aceasta este calea Mariei Grapini catre succes, un succes puternic care nu se clatina la orice bataie de vant.

Maria Grapini este un Scorpion autentic, ambitioasa, focusata pe succes, tenace, cu spiritul dreptatii dezvoltat, dar si mostenit de la parintii ei. “Sunt considerata o femeie exigenta, cateodata dura pentru ca spun adevarul in fata, dar principiul dupa care m-am condus si grija mea este sa nu fac nedreptati, inechitati oamenilor. Totdeauna am preferat sa-i ajut pe cei care au nevoi, dar pe cei cinstiti”, spune Maria Grapini.

 

Treapta dupa treapta

Evident, la inceput am intampinat mai multe greutati decat un barbat. In primul rand, m-am lovit de mentalitate si de o traditie culturala care arata ca femeia nu poate ocupa orice functie in societate. Mi-am amintit felul in care am fost intampinata la repartitie (asa era pe vremea mea) la post. Desi era nevoie in fabrica de inginer de specialitate, directorul mi-a spus: “E bine ca ati venit, dar era mai bine sa fi venit un baiat”.

 

Cadoul de la mama: pasiunea pentru frumos

De mica am lucrat alaturi de mama lucru de mana, am modificat rochiile mamei sau ale surorii mele pentru a avea o tinuta noua (eram o familie saraca, cu 3 copii si un salariu de muncitor). Mama era foarte talentata si tesea in razboi manual, si am tesut cu ea de la prosoape si cuverturi, la covoare. Asa am ajuns sa ma fac inginer tesator si apoi sa dezvolt si afaceri in domeniul lenjeriei si a imbracamintei.

 

Doua decenii la Pasmatex

Niciun regret, amintiri placute, multe, pe cele neplacute nu le pot uita, dar le ignor. Realizarea cea mai mare este ca am creat o echipa profesionista, care a facut ca Pasmatex sa reziste 20 de ani, lucrand corect, respectand inclusiv aberatiile legislative de-a lungul celor 20 de ani, neluand contracte cu statul, neavand datorii catre stat niciun an si creand aproape 500 de locuri de munca.

 

Recunostinta… neconditionata

Oricat de suparata sunt sau obosita, nu pot sa nu zambesc cand, pe strada sau in avion, o persoana necunoscuta mie, imi spune “Ma bucur ca va intalnesc in realitate si ma bucur foarte mult ca existati, ca aveti curajul sa spuneti lucrurilor pe nume”. Aceste momente ma ajuta sa vad daca actionez corect, daca merita sa continui anumite proiecte – pana la urma este cea mai curata si neconditionata recunoastere.

 

In cautarea echilibrului: cariera – familie

Niciodata nu vei putea sa imparti timpul egal pentru cariera si familie daca doresti o cariera solida, profesionista. Te costa timp si efort. Echilibrul se poate face intre cariera si familie prin intelegere si incredere. Sotul meu, ca artist instrumentist al Operei Romane din Timisoara, a plecat si el mult in turnee, mai ales dupa 1990. Inainte de 1989, a avut mai mult timp si s-a ocupat mai mult de casa si de baiatul nostru. Cred ca tine de puterea cu care femeia stie sa-si “negocieze” si viata de familie pentru realizarea echilibrului.

 

Ganduri bune

Cititoarelor, dar si cititorilor le transmit ganduri bune, le doresc sanatate si mi-ar placea daca ar accepta ca cel mai de pret lucru este sa actioneze in viata pe principii corecte, etice, morale respectand valoarea. Cu cat mai multi facem acest lucru, cu atat societatii in ansamblu si noua fiecaruia in parte ne va fi mai bine.

 

O femeie este puternica atunci cand profesional este independenta, si-a realizat cariera pe baza pregatirii profesionale si are o tinuta morala in societate si in familie.

Poti avea succes si fara sa recurgi la compromisuri sau sa profiti de un anume sistem relational, mai ales cel politic. Poti avea succes si fara sa fii fiica sau fiul „cuiva”. Cred ca trebuie sa poti si sa vrei.

Text: Inga Stoian