Arome de iarna care ne mentin sanatatea si frumusetea

Arome de iarnaAromele de vanilie, citrice, smochine, mere coapte sau cuisoare sunt cateva dintre aromele nelipsite pe timp de iarna. In jurul lor se tes povesti la gura sobei, se reintalnesc prieteni vechi, se reintregesc familii si se petrec seri lungi si relaxante… seri interminabile. In sezonul rece avem posibilitatea sa ne bucuram de toate aceste miresme care ne alinta simturile si care, in plus, ne mentin frumusetea si sanatatea.



Scortisoara, condiment cu alint

Potrivit studiilor in domeniu scortisoara este un condiment benefic in caz de diabet, colesterol marit, probleme de memorie, artrita etc. De asemenea, scortisoara este un ingredient-minune pentru piele. Un amestec realizat din pudra de scortisoara si miere te poate scapa de foarte multe probleme ale pielii, cosuri si chiar ecezeme sau alte infectii. Scortisoara stimuleaza vasele de sange si reduce ridurile fine. Pune intr-un recipient trei picaturi de ulei esential de scortisoara si doua lingurite de ulei de masline si aplica acest amestec pe ten, evitand ochii. In plus hraneste scalpul. Amesteca o jumatate de lingurita de pudra de scortisoara cu un sfert de lingurita de ulei cald de masline si adauga si o lingurita de miere. Maseaza scalpul, lasa sa actioneze 15 minute dupa care clateste. Scortisoara are proprietati antiseptice, ajuta la vindecarea ranilor, imbunatateste tonusul, elimina toxinele din organism si ne ajuta sa ramanem sanatosi.

Cuisoarele, dulci si picante

Suntem obisnuiti sa ne bucuram de aroma cuisoarelor in vinul fiert sau in anumite feluri de mancare gatite la sarbatoare. Aroma este data de un compus numit eugenol. Cuisoarele ne pot scapa de durerile dentare – tocmai de aceea reprezinta un ingredient ce poate fi regasit in pastele de dinti. De asemenea, cuisoarele pot indeparta senzatia de greata, tusea, respiratia urat mirositoare. Un ceai de menta cu cardamom, busuioc si cuisoare va poate elibera de stres. Uleiul esential de cuisoare este bogat in antioxidanti care mentin fumusetea pielii. Acest ulei contine potasiu, sodiu, fosfor, fier, vitaminele A si C. Iar daca nu stiati, tot ceaiul de cuisoare reimprospateaza culoarea parului si ii confera stralucire.

Vanilia, note senzuale

Adoram prajiturile cu crema de vanilie, budinca sau inghetata. Vanilia este un ingredient utilizat foarte des in produsele de ingrijire, in lotiunile de corp, cremele de maini si in parfumuri. Extractul de vanilie sau esenta de vanilie prezinta beneficii antiaging si protejeaza pielea de radicalii liberi. Ajuta la reducerea semnelor de imbatranire si a petelor care apar odata cu varsta. Mai multe studii neurologice au demonstrat ca extractul de vanilie are un efect pozitiv in ceea ce priveste persoanele care sufera de anxietate si depresie. Poti consuma in acest sens lapte in care poti pune un sfert de pastaie de vanilie, iar nivelul de anxietate va fi redus. Vanilia este benefica pentru sistemul nervos, iar o cercetare realizata de catre expertii de la Spitalul Memorial Sloan-Kettering din New York a demonstrat ca aromoterapia cu ulei esential de vanilie poate fi eficienta in atenuarea simpotmelor de claustrofobie. Unde mai pui ca extractul de vanilie poate reduce febra si lupta impotriva infectiilor in cazul copiilor.

Citricele, energie pentru trup si suflet

Suntem siguri ca iarna nu iti lipsesc de sub brad cosuletele pline cu citrice, in special portocale si grepfrut. Citricele sunt ingrediente de nelipsit in produsele de infrumusetare, au un parfum placut, revigorant. Acidul citric omoara bacteriile lasand pielea proaspata si curata. Uleiurile esentiale de citrice utilizate in aromoterapie au un efect energizant. Cojile uscate de portocale sau grepfrut pot fi utilizate pentru peeling, redand pielii prospetimea si tineretea. Citricele scad nivelul de colesterol „rau” LDL, sunt bogate in antioxidanti, te pot ajuta sa scapi de kilogramele in plus, sunt bogate in vitamina C si ajuta la producerea de colagen.

Asadar, nu lasa iarna sa treaca fara a te bucura de aromele ei!

Text: Ruxandra Dumitrescu