Durerile in gat. Cum le prevenim?

Durerile in gatSezonul rece vine la pachet cu o multitudine de afectiuni si probleme de sanatate. Iarna este momentul prielnic aparitiei gripei si racelii si tot acum se accentueaza durerile de cap, se infundata nasul si apar incomodele dureri in gat. Insa vestea buna este ca acestea se pot preintampina.



Ce este si de ce apare durerea in gat?

Aerul rece, tras in piept, poate fi unul dintre motivele aparitiei durerii in gat, insa exista si alte motive care o pot declansa. Durerea in gat este, de obicei, o iritatie la nivelul faringelui care impiedica functionarea normala a procesului de inghitire. Se poate manifesta prin roseata locala, prin inflamatie sau puroi la nivelul amigdalelor sau prin uscarea excesiva a gatului. O durere in gat poate implica si raguseala sau voce infundata. Principalele cauze ale aparitiei durerii in gat sunt raceala si gripa, insa, in cazuri mai grave, si infectiile bacteriene pot fi determinante. Alergiile sezoniere pot fi si ele responsabile pentru iritatia gatului, asemenea si unele boli virale ca, de exemplu, mononucleoza, rujeola, varicela sau tusea convulsiva.

Atentie la “neatentii”!

Igiena personala este foarte importanta in prevenirea durerilor in gat. Spalatul mainilor constituie baza preventiei multor boli, iar aici se adauga si spalarea fructelor si a legumelor inainte de a le manca. Medicii recomanda a se spala chiar si fructele a caror coaja nu este comestibila, deoarece bacteriile existente in exterior pot ajunge cu usurinta in interiorul fructului si pot fi astfel ingerate. Un alt sfat in acest sens este sa nu folositi tacamuri la comun si sa nu mancati niciodata din aceeasi farfurie cu altcineva. Un alt obicei foarte comun pe care trebuie sa-l evitati este sa beti din aceeasi sticla cu o alta persoana. Aceasta este una dintre cele mai usoare cai de transmitere a unei infectii. Daca simtiti un oarecare disconfort in gat, atunci trebuie sa evitati alimentele picante si bauturile carbogazoase. De asemenea, bauturile nu trebuie baute niciodata foarte reci sau foarte fierbinti, existand riscul de a irita mucoasa faringiana. Tineti cont si de faptul ca fumatul irita gatul si, cu precadere in aceasta perioada, trebuie evitata aceasta activitate in aerul rece de afara.

Durerea in gat poate fi prevenita in mod natural

Inca de la primele simptome de gat iritat, inainte de a apela la antibiotice, incercati un tratament natural. O reteta recomandata in acest sens este gargara cu sare, de preferat sare de mare sau de Himalaya. Aceasta este un bun antiseptic si ajuta la reducerea inflamatiei. Mierea este un alt aliment care face minuni in cazul durerilor in gat si, in plus, ajuta si la fluidizarea secretiilor. Se poate adauga in ceai sau, mult mai indicat, se poate lua cate o lingurita, cu precadere seara, inainte de culcare. Usturoiul si scortisoara, doua condimente cu puternic efect antimicrobian si antiinflamator, se pot consuma cu incredere in acest caz.

Durerea in gat poate ascunde si alte afectiuni

Simpla si banala durere in gat poate ascunde, in cazuri mai rare, niste probleme mult mai serioase de sanatate. Incepem cu amigdalita, care, desi nu este o boala grava, ne poate da multe batai de cap, si continuam cu faringita si laringita, doua afectiuni care, netratate corespunzator, pot afecta corzile vocale si pot declansa raguseala cronica. De asemenea, candida bucala poate fi responsabila de inflamatia gatului, alaturi de varicela si oreion. Durerile in gat pot fi un semnal de alarma pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul tiroidian, cancerul rino-faringian si, desi mult mai rar intalnit, cancerul de limba.

Farmacistii Catena recomanda produsele Herbalis. Daca iti doresti sa-ti intaresti sistemul imunitar, si, totodata, sa calmezi tusea si sa facilitezi expectoratia atunci cu siguranta vei fi incantata de siropul de tuse cu miere si propolis de la Herbalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole