Toxiinfectiile alimentare, afectiuni de sezon

toxiinfectii-alimentareVara este sezonul vacantelor, al concediilor, al zilelor petrecute departe de casa. Si in cele cateva saptamani de relaxare ne dorim sa gustam din toate si la propriu, dar si la figurat. Unii dintre noi aleg sa stea acasa, sa se intalneasca cu prietenii, sa mearga la picnicuri sau sa pregateasca mese bogate si frumos aranjate in gradina. Din pacate, toxiinfectiile alimentare sunt mai frecvente vara decat in orice alta perioada a anului si asta deoarece bacteriile din alimente se multiplica rapid cand temperaturile sunt ridicate. Asa ca aveti mare grija ce mancati, ce cumparati si gatiti.



Simptomele toxiinfectiei

Contaminarea produselor alimentare poate aparea in orice moment. Contaminarea incrucisata, adica transferul organismelor daunatoare de pe o suprafata pe alta, este adesea cauza. Exista foarte multi agenti bacterieni, virali sau parazitari ce pot cauza aceste toxiinfectii alimentare. Dintre acestia amintim Clostridium botulinum (bacteria ce provoaca botulismul), bacteria Clostridium perfringens, Norovirusurile, Salmonella, E. coli, Listeria, Giardia lamblia etc. Printre simptomele toxiinfectiei alimentare se numara greata, varsaturile, diareea apoasa, durerile abdominale si crampele, febra. Semnele si simptomele pot aparea la cateva ore dupa consumul produselor contaminate, dar chiar si dupa cateva zile. Daca, pe langa aceste simptome, se instaleaza si deshidratarea, temperatura corporala creste, vederea se incetoseaza si apar furnicaturi la nivelul bratelor, atunci trebuie sa mergeti de urgenta la medic.

Persoanele care prezinta risc

In pericol sunt, in primul rand, seniorii al caror organism nu mai raspunde atat de repede si eficient la infectii, dar si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Apoi, foarte atente trebuie sa fie femeile insarcinate al caror metabolism sufera modificari de-a lungul acestei perioade. Persoanele care stiu ca sufera de anumite boli de ficat, care au stomacul si colonul sensibile, care au diabet sau urmeaza anumite tratamente medicamentoase sunt si ele mai vulnerabile. De asemenea, nu trebuie sa uitam de copiii al caror sistem imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Daca, pe timp de vara, se intampla sa va „pricopsiti” cu o astfel de toxiinfectie, incercati sa consumati foarte multe lichide pentru a reduce stresul ce se exercita asupra sistemului imunitar. Cat despre complicatii, cel mai des intalnita este deshidratarea, o pierdere severa de apa si saruri minerale esentiale pentru organism.

Atentie la alimente!

Vara trebuie sa fiti foarte atenti la alimentele pe care le consumati. Incercati pe cat posibil sa evitati produsele care nu sunt preparate termic, cum este sushi-ul sau carnea care nu este suficient preparata, precum friptura in sange, iar daca alegeti sa consumati peste, indreptati-va catre localurile unde este foarte multa lume si unde aprovizionarea se face zilnic. Nu consumati produse cumparate de pe plaja, nici macar fructe, pentru ca pot fi nespalate. Nu mancati inghetata de la dozatoare si nu beti sucuri care nu sunt depozitate corespunzator, care au stat in soare. Bauturile nepasteurizate, precum laptele nefiert, reprezinta un pericol. Cand gatiti, toate suprafetele trebuie curatate foarte bine, marinati carnea in sosuri acide care sa contina suc de lamaie sau otet si taiati-o intotdeauna in bucatele mici pentru a se gati mai bine. Nu dezghetati un produs pentru a-l ingheta apoi la loc si nici nu lasati mancarea peste noapte fara a fi depozitata in frigider. Spalati-va pe maini, nu luati masa in localuri care nu prezinta incredere si nici nu serviti gustari cumparate la voia intamplarii. Spuneti „adio” mezelurilor si conservelor!

Farmacistii Catena recomanda produsele Remedia. Daca te confrunti cu simptomele toxiinfectiei alimentare, atunci cu siguranta cel mai bun remediu contra pierderilor de lichide si minerale sunt Sarurile de rehidratare de la Remedia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Ruxandra Dumitrescu