Caldura si efectele sale daunatoare asupra organismului

efectele-calduriiNe place vara, abia asteptam caldura, dar parca atunci cand vine un val de canicula, incepem sa simtim lipsa zilelor mai racoroase de primavara. Lucru perfect normal, tinand cont de faptul ca organismul nostru este afectat de caldura.



Cum ne afecteaza caldura organismul?

Temperatura organismului este reglata de hipotalamus, iar atunci cand temperaturile cresc foarte mult, echilibrul substantelor chimice din creier este afectat, lucru care ne intuneca judecata si ne face irascibili. Creierul este cel care ne ajuta sa ne tinem anxietatea sub control si, pentru ca activitatea lui este ingreunata de caldura excesiva, unii dintre noi putem deveni mai anxiosi, explica psihiatrii.

Slabiciunea, starea de oboseala si de neputinta, care uneori merg pana la lesin, apar din cauza faptului ca temperaturile ridicate incetinesc activitatea creierului, a nervilor si a maduvei spinarii. Sistemul nervos central „se deprima” din cauza caldurii, iar acest lucru ne arunca intr-o stare de inertie.

Stiti deja ca, atunci cand este foarte cald, transpiram foarte tare. Ei bine, aceasta transpiratie excesiva poate duce la eruptii cutanate. In plus, daca pielea ne-a fost si arsa de soare, capacitatea sa de a se confrunta cu caldura scade, mecanismul transpiratiei are de suferit, iar vasele de sange sunt si ele afectate.

Canicula duce la o supraincalzire a corpului care poate cauza spasme si crampe musculare. Balanta electrolitilor se modifica, iar semnalele trimise catre muschi sunt perturbate.

Nici rinichii nu o duc prea bine atunci cand este foarte cald afara, deoarece corpul se deshidrateaza prin transpiratie excesiva si acestia au tendinta de a produce mai putina urina, acumuland astfel si mai multe toxine, cum ar fi uree sau amoniu.

Caldura face vasele de sange sa se dilate, iar presiunea sangelui scade. Prin urmare, inima bate mai repede pentru a restabili presiunea sangvina optima. Stim deja ca, pe timp de vara, numarul atacurilor de cord creste. Primele simptome, inainte de a ajunge la un infarct provocat de caldura, sunt eruptiile cutanate si crampele musculare.

Atunci cand, pe langa caldura, mai avem parte si de umiditate, lucrurile se inrautatesc pentru ca transpiratia nu se mai usuca pe piele si astfel corpul nu mai reuseste sa se racoreasca.

Cum ne putem feri de efectele negative ale caldurii excesive?

Din fericire, ne putem feri intr-o oarecare masura de efectele negative ale caldurii, tinand cont de urmatoarele indicatii:

  • Sa bem multa apa, chiar daca nu ne este neaparat sete.
  • Sa evitam expunerea la soare, purtand palarii sau umbrele pentru soare.
  • Sa nu folosim ventilatoare in camere inchise. Ventilatorul se pune intotdeauna in fata unei usi sau ferestre dechise, pentru ca, altfel, atunci cand acesta sufla aerul foarte cald din incapere catre noi, face ca organismul sa oboseasca mai rapid din cauza caldurii.
  • Sa purtam materiale subtiri, naturale, prin care pielea poate respira, si neaparat culori deschise.
  • Sa evitam activitatea fizica intensa intre orele 11 si 16.
  • Sa avem intotdeauna un spatiu racoros in apropiere unde sa ne putem adaposti daca simtim ca ni se face rau din cauza caldurii.

Beauty adviserii Catena recomanda produsele Vichy. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale o ingrijire adecvata pe timp de vara, atunci cu siguranta vei fi incantata de Apa Termala de la Vichy! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu