Bolile de vara la copiii mici

Lunile de vara reprezinta un motiv de bucurie si relaxare pentru toata familia, in special pentru copiii mici. Insa, din nefericire, vara exista unele boli care pot strica vacanta. Asa cum iarna acorzi mai multa atentie gripei si racelii, vara trebuie sa pui accent pe prevenirea unor boli specifice.

Iata care sunt bolile de vara ce pot aparea la copiii mici:



Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare apar atunci cand bacteriile, virusurile, fungii sau parazitii sunt prezenti in alimente sau in bauturi. Acesti microbi nu pot fi observati cu ochiul liber. Din acest motiv, este important sa luati cateva masuri de preventie.

Temperatura inalta din timpul verii face ca alimentele si bauturile sa se altereze rapid, favorizand inmultirea microbilor. Este important sa le depozitati doar in locuri reci, ferite de caldura si soare si sa nu le consumati dupa termenul de expirare. In vacanta este important sa mancati doar din surse sigure (restaurante curate) si sa evitati consumul de alimente de pe strada.

Otita externa

Otita externa este o infectie a urechii externe ce apare atunci cand apa ramane mai mult timp la nivelul urechii (de exemplu, in cazul inotului). Prezenta apei in ureche pentru o perioada mai lunga de timp favorizeazainmultirea bacteriilor. Copiii sunt cei mai afectati de aceasta boala, mai ales dupa ce petrec mai mult timp la piscina.

Simptomele otitei externe cuprind durerea, senzatia de mancarime si de plenitudine la nivelul urechii. Unele persoane pot avea o pierdere de auz temporara. Aceasta poate fi tratata usor cu picaturi de urechi si prevenita prin purtarea dopurilor de urechi la piscina.

Astmul si febra fanului

In cazul persoanelor cu astm, simptomele febrei fanului pot determina aparitia unor complicatii. Aceste doua afectiuni sunt in legatura foarte stransa, iar controlarea acestora este foarte importanta si face parte din tratamentul astmului.

Febra fanului este numele comun pentru rinita alergica, reprezentat ade o reactie a sistemului imunitar la alergeni. Aceasta poate aparea de cateva ori pe an sau tot anul.

Simptomele febrei fanului includ congestia nazala, rinoreea (curgerea nasului), stranutul, sforaitul si altele, mai mult sau mai putin severe.

Insolatia

Insolatia apare atunci cand cineva a petrecut mai mult timp in soare si caldura, rezultand o crestere extrema a temperaturii corpului. Insolatia poate cauza cresterea pulsului, dezorientare, greata, roseata si caldura la nivelul pielii.

In cazuri extreme, insolatia poate duce la pierderea cunostintei si este necesar sa duci copiii la spital imediat. Pentru a evita insolatia, trebuie sa tii copiii in locuri umbrite in timpul zilei, eventual in casa, si sa te asiguri ca sunt bine hidratati cu o cantitate suficienta de apa.

Enterovirozele

Enterovirusurile reprezinta mai multe virusuri implicate in infectiile la copii. Acestea se afla, in special, in tractul intestinal  si pot cauza o multime de boli. Virusurile pot supravietui zile intregi la temperatura camerei.

Insa, aceste virusuri pot fi distruse cu ajutorul temperaturilor inalte sau a dezinectantilor puternici. Din acest motiv, spatiile de colectivitate (gradinite, scoli, tabere) pot fi locuri de aparitie frecventa a enterovirozelor.

Iritatiile de la caldura

Acestea sunt caracterizate de o iritatie de culoare rosie sau roz, de obicei la nivelul capului, gatului si al umerilor. Iritatia de la caldura apare atunci cand glandele sudoripare (de transpiratie) sufera blocaje, rezultand umflarea acestora si mancarimile sau discomfortul.

Este important sa imbraci copiii in haine lejere pentru a reduce riscul iritatiilor de caldura. De obicei, acestea dispar dupa o zi sau doua si nu necesita ingrijire medicala speciala.

Dr. Roxana Mateescu

Medic specialist geriatrie si gerontologie

Medicina estetica si anti-aging

E-mail: [email protected]