Deficitul de vitamina D in timpul sarcinii afecteaza capacitatea de vorbire a copilului

-0shutterstock_19771663Lipsa vitaminei D in timpul sarcinii echivaleaza cu mai multe riscuri aparute la nou-nascut, de la preeclampsie si pana la dificultati de vorbire. Vitamina D scade mult riscul aparitiei cariilor si intareste smaltul dintilor la copii. Acest lucru se intampla doar daca vitamina D este administrata inca din perioada sarcinii. Studiul, cel mai mare de acest gen, a urmarit concentratiile de vitamina D in timpul sarcinii la mai mult de 740 de femei, chiar si dupa ce copiii au implinit 17 ani.

Dupa realizarea studiului, cercetatorii au observat ca aproape o treime dintre mamele care au avut un nivel foarte mic de vitamina D aveau copii care, dupa 16 luni, prezentau carii si probleme de vorbire.

Andrew Whitehouse, profesor asociat la Institutul Health Research, care a condus studiul, a declarat ca aceasta constatare a fost semnificativa, deoarece nivelurile de vitamina D in randul femeilor au scazut constant de-a lungul anilor.

“Copilul in dezvoltare este complet dependent de mama lui si ceea ce am aratat in acest studiu este faptul ca vitamina D ar putea avea un impact asupra dezvoltarii creierului copilului”, a spus Whitehouse.

Nivelul crescut de vitamina D combinat cu un consum regulat de lactate scade considerabil riscul aparitiei cariilor si, in plus, intareste smaltul dintilor.

Cercetatorii au declarat ca rezultatele au avut implicatii semnificative, in sensul ca ar putea oferi o interventie rapida in prevenirea dificultatilor lingvistice. “Ne-am dorit sa analizam daca suplimentele de vitamina D in timpul sarcinii ar putea reduce riscul aparitiei problemelor lingvistice ale copiilor.”

 

Text: Andreea Popescu