4 olimpici romani. Despre lectii de curaj si ambitie

51209283_ponorSunt oameni care nu stau pe loc, care vor mereu sa se autodepaseasca.

Asa au devenit campionii visurilor lor si ai Romaniei, olimpicii Catalina Ponor, Ecaterina Szabo, Sandra Izbasa si Marian Dragulescu.Toti au adus nenumarate medalii Romaniei si ne demonstreaza de fiecare data ca se poate sa ajungi acolo unde iti doresti si chiar sa cuceresti intreaga lume.

Catena crede in astfel de oameni si isi doreste sa-i incurajeze pe cei care isi depasesc limitele, in drumul catre performanta.

De aceea, Catena sustine campionii Romaniei la Olimpiada de la Londra din 2012 si este partener al Comitetului Olimpic Roman.

 

Catalina Ponor – revenirea spectaculoasa

La varsta de 4 ani si jumatate, Catalina Ponor era un copil zvapaiat, plin de energie, pe care mama sa a decis sa o duca la gimnastica ca sa o mai linisteasca. Doar ca, cea mica nu a luat in joaca gimnastica, astfel ca la 17 ani era deja tripla campioana olimpica. Si nu este usor sa faci exercitii de gimnastica ce necesita extrem de multa concentrare si precizie, atunci cand milioane de ochi din intreaga lume te privesc si sa mai iei si medalii de aur, mai ales cand esti o fire emotiva, asa cum este Catalina, conform spuselor mamei sale. In 2007, Catalina a renuntat la gimnastica din cauza unor probleme medicale si a plecat in America, sa antreneze. Desi putea sa stea linistita cu un palmares ce cuprindea

11 medalii de aur si cateva de argint si bronz, Catalina nu s-a lasat, a vrut mai mult, a vrut sa se autodepaseasca si dupa 5 ani de la retragerea din activitatea competitionala, a revenit si a si castigat o medalie de aur la Campionatele Europene de la Bruxelles.

 

S_IZBASA_-_COMPETITIE1Sandra Izbasa – mai puternica in ciuda obstacolelor

Sandra Izbasa, care ne va reprezenta alaturi de Catalina Ponor la Olimpiada de la Londra, a castigat pentru prima data aurul olimpic la Mondialele de la Beijing, in 2008, fiind de altfel singura romanca care a luat aceasta medalie si cu ajutorul careia traditia conform careia Romania castiga cel putin o medalie de aur la fiecare Olimpiada a fost continuata. Apoi, a suferit o accidentare serioasa la picior (ruptura de tendon), si in 2010, cand a revenit in competitie, a ratat medalia de aur din cauza unei iesiri in afara covorului la exercitiile de la sol.

Desi a fost dezamagita atunci, Sandra nu s-a descurajat si a devenit din nou campioana europeana la sarituri, in acest an, la Bruxelles. Dupa Olimpiada de la Londra, Sanda Izbasa vrea sa-si ofere in sfarsit o vacanta intr-un loc exotic.

 

Ecaterina Szabo – lectia sacrificiului

Ecaterina Szabo, una dintre marile gimnaste ale Romaniei, si-a inceput cariera la 6 ani, cand a renuntat la copilarie, plecand din casa parinteasca la Onesti, unde urma sa se antreneze sub indrumarea antrenorilor Marta si Bela Karoly. A indurat un regim de viata foarte strict (cu ore nesfarsite de antrenamente, putina mancare) si uneori primea chiar batai de la antrenori. A adus Romaniei 4 medalii de aur la Olimpiada de la Los Angeles in 1984, dar cand a revenit in tara, nu a fost primita cu urale decat in satul sau, in rest, a fost ignorata si nu a primit nici recompensele promise. Astfel ca cel mai mare succes al sau si pana la urma, un succes al Romaniei, obtinut cu multa munca, au fost usor trecute cu vederea. Ecaterina a concurat insa in continuare si a mai obtinut cateva medalii de aur, argint si bronz. In 1988 s-a retras si a plecat in Franta, sa-si continue munca in calitate de antrenoare.

N-a ramas cu beneficii financiare si nici nu a fost purtata pe brate dupa succesele sale, dar a avut satisfactia ca a luptat si a ajuns multipla campioana olimpica si mondiala la gimnastica si a invatat lectia sacrificiului.

 

51208969_dragulescuMarian Dragulescu lupta pentru visul sau.

In 2004, Marian Dragulescu a castigat 3 medalii la Jocurile Olimpice din 2004. Mai avea inca 8 medalii de aur si alte medalii de bronz si argint la campionatele europene si mondiale, iar in anul 2005 isi anunta deja retragerea. Ulterior, a revenit asupra deciziei pentru a castiga singura medalie care ii lipsea – medalia olimpica de aur. In urma unei accidentari grave in 2007, Marian Dragulescu era pe punctul de a rata participarea la Olimpiada de la Beijing. Intre timp, Marian a mai suferit operatii si accidentari, s-a luptat cu indiferenta statului care nu l-a ajutat atunci cand avea nevoie sa se trateze in America si cu toate acestea, acum, la 32 de ani, va concura din nou pentru Romania la Londra unde isi doreste sa castige doua medalii de aur la sol si sarituri. Desi participa pentru a 4-a oara la Jocurile Olimpice si pana acum nu a reusit sa obtina cel mai inalt loc de pe podium, Marian are un vis pentru care lupta in continuare: isi doreste sa fie mai mult decat campion european si mondial, vrea sa fie campion olimpic.

 

Catena, partener al Comitetului Olimpic Roman, sustine campionii Romaniei la Olimpiada de la Londra 2012. Vino in farmaciile Catena sa iti intregesti colectia de campioni! Zece vederi cu imagini ale campionilor romani te asteapta in farmacie. La fiecare 15 lei platiti, adauga inca un sportiv la colectia ta de campioni!

 

Text: Bianca Badescu