Riscul drogurilor la copii

copiii_droguri_07Consumul de droguri a crescut alarmant in ultimii ani, acum inregistrandu-se peste un milion de consumatori. Acestia sunt, in principal, tineri intre 17 si 24 de ani. Pentru a afla ce pot face parintii pentru a-si feri copiii de droguri, am stat de vorba cu domnul Cristian Ene, presedinte al Forumului Antidrog.

FORAD duce o munca de prevenire si de combatere a traficului si consumului de droguri si deruleaza proiecte de informare a tinerilor si parintilor, de consiliere a parintilor care au copii cu probleme de adicte. Forumul Antidrog este reprezentantul unei clinici de dezintoxicare din Israel care are un tratament revolutionar.
 
TONICA
: Cine ia droguri in Romania?
Cristian Ene: Tinerii de la o varsta din ce in ce mai frageda. Acum un an am avut recordul, un copil de 7 ani, provenit din parinti traficanti de droguri.
Motivele principale care ii imping pe tineri la consumul de droguri sunt curiozitatea si anturajul.

TONICA: Cum isi dau parintii seama ca au copii consumatori de droguri?
Cristian Ene: Copiii devin extrem de ascunsi, introvertiti este putin spus. Caracterul lor se modifica. Dintr-un cerc larg de prieteni, cercul se restrange la unul, doi prieteni, cei care sunt in aceeasi situatie cu el sau cei care ii furnizeaza droguri. Si starea lui fizica are de suferit. Transpira abundent, este foarte nervos, are o stare ca si cum ar dormi in permanenta, incep sa dispara lucruri din casa.

TONICA: Cum pot preveni parintii relatiile de un anumit fel, anturajul copiilor?
Cristian Ene: Trebuie sa dezvolti o relatie cu el, sa fii prietenul lui si sa stii in permantnta unde se duce, cu cine, ce face. Daca asta implica sa-l cauti in buzunare, cauta-l. Chiar daca ni-i facem dusmani ca ne-a prins ca ii cautam prin buzunare, ii explicam foarte clar de ce am facut-o. Ar trebui sa avem grija ca ei sa primeasca informatia asa cum vor ei sa o primeasca.

TONICA: Daca am descoperit manifestarile unui copil drogat, cum comunicam cu el?
Cristian Ene: E foarte dificil sa comunici cu el atunci. Trebuie sa descoperi cand este el in starea de luciditate, care, de regula, este la o ora dupa ce a consumat drogul respectiv. Nu stim cand este lucid. Vom incerca sa discutam cu el de 1.000 de ori si poate avem norocul ca macar o data sa-l gasim lucid, cand este receptiv, atunci cand isi da seama ca dintr-un om sanatos s-a transformat intr-un dependent de droguri. Este ca o masina care este dependenta de benzina. Este dependent de o chestiune care l-a aruncat in afara legii, este un infractor, este un proscris.

TONICA: Ce pot face parintii sa-l aduca pe drumul cel bun?
Cristian Ene: Nu-l vom ajuta cu nimic daca il ducem la psiholog, pentru ca este vorba aici de o boala clinca ce se trateaza cu medicatie. Daca il tratam cu metadona il trecem prin chinurile iadului cu efect zero, pentru ca dorinta ramane acolo. In acest moment, pot recomanda tratamentul din Israel. Clinica respectiva ii trateaza intr-o stare de anestezie usoara cu medicamente si le curata organismul de heroina. Organismul trece printr-un proces reversibil de curatare a otravii de ani de zile. Nu are efecte secundare. Eu i-am filmat pe pacienti noaptea in starea de anestezie si i-am vazut a doua zi mergand pe picioarele lor.

TONICA
: Cat costa tratamentul?
Cristian Ene: 10.000 euro in care intra tratamentul propriu-zis, transport de doua persoane, cazare in hotel de 4 stele, transportul de la aeroport la clinica, iar de actele necesare se ocupa Forumul Antidrog.

TONICA: Este o suma destul de mare.
Cristian Ene: Viata nu are pret.

Text: Ana Nicolescu