Amigdalita la copii: virusurile care provoaca cel mai frecvent amigdalita acuta

Amigdalita acuta este o boala infectioasa a cailor respiratorii superioare si este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul de familie sau la medicul pediatru, in copilarie. O treime dintre copii acuza ca prim simptom durerea in gat (disfagia).

Amigdalita acuta presupune o inflamatie a amigdalelor, formatiuni de tesut limfoid care se gasesc la nivelul gatului si care fac parte dintr-un grup de astfel de formatiuni care se reunesc sub numele de inel al lui Waldeyer.



 Ce contine inelul lui Waldeyer:

  •  Amigdalele palatine, aflate in spatele gatului, in zona in care gatul comunica cu nasul;
  •  Amigdalele tubare situate la nivelul zonei de comunicare dintre urechea medie, nas si gat;
  •  Amigdalele linguale, aflate la baza limbii;
  •  Amigdalele palatine, cel mai usor de sesizat intr-o inflamatie acuta precum amigdalita acuta. Ele sunt situate de o parte si de alta a gatului.

Rolul acestor amigdale este acela de a produce anticorpi, ele facand parte din sistemul imun al organismului. Constituie o prima bariera a corpului, atunci cand acesta intra in contact cu microbii.

Contrar credintelor uzuale, amigdalita acuta este o boala predominant cauzata de infectia cu virus, si nu cu o bacterie; de aceea, administrarea de antibiotic intr-o amigdalita acuta se justifica cu adevarat in putine dintre cazuri.

Durerile in gat. Cum le prevenim?

Virusurile care provoaca frecvent amigdalita acuta

  •  Virusul sincitial respirator;
  •  Adenovirusurile;
  •  Rhinovirusurile;
  •  Enterovirusurile;
  •  Metapneumovirusul;
  •  Virusul Epstein-Barr;
  •  Virusul Herpes simplex.

Atunci cand se suspecteaza o cauza bacteriana pentru aceasta infectie, este cel mai adesea vorba despre streptococul de grup A (SGA). Alte bacterii incriminate mai sunt Mycoplasma pneumoniae, Neisseria gonorrhoeae, Fusobacterium necrophorum, responsabila de aparitia amigdalitei acute ulcero-necrotice, sau Corynebacterium diphtheriae, care produce difteria.

Modalitatea de imbolnavire cu aceste virusuri sau bacterii este pe cale aeriana, boala fiind de obicei una intalnita des in colectivitate. Este mai frecventa in sezonul rece la copiii mici, precum prescolari si scolari mici.

Simptomele amigdalitei acute

  • Rinoree (nas care curge), nas infundat, stranut, tuse, raguseala, diaree, conjunctivita, la care se adauga durerea in gat. Inceputul bolii este treptat, iar disfagia apare de obicei incepand cu a doua zi de boala. Acest tip de tablou clinic sugereaza de cele mai multe ori o cauza virala a amigdalitei acute. In cazul infectiei cu virusul Epstein-Barr, agentul etiologic al mononucleozei infectioase, se mai asociaza adenopatii (crestere in volum si inflamatie a ganglionilor) importante la nivelul gatului, uneori eruptie la nivelul pielii, stare de oboseala, gatul fiind rosu intens, cu depozite albiciose la nivelul amigdalelor inflamate.
  • Angina sau amigdalita streptococica debuteaza adesea rapid, cu durere intensa in gat, febra si de regula fara tuse. Gatul este intens inflamat, amigdalele sunt marite, inflamate si acoperite cu depozite alb-galbui cu picatele sangerii. Ganglionii din lateralele gatului sunt inflamati, mariti si durerosi la atingere.

Tratamentul amigdalitei acute

Tratamentul se bazeaza pe identificarea corecta a cauzei infectiei. Semnele si simptomele sunt foarte importante, in sensul ca, daca boala incepe mai degraba ca o raceala in evolutia careia apare durerea in gat, atunci etiologia este cel mai probabil virala, nu este necesara administrarea de antibiotic, tratamentul fiind doar unul simptomatic. In cazul in care semnele pledeaza pentru o infectie bacteriana, se poate efectua un test rapid pentru depistarea prezentei streptococului de grup A.

Pe langa acest lucru, este nevoie sa se recolteze un exudat faringian, in scopul realizarii unei culturi si a identificarii pozitive a unei bacterii. Daca exista bacterii care cresc din exudatul recoltat, atunci se va lucra automat si proba de identificare a antibioticului potrivit, numita antibiograma. In functie de aceasta antibiograma se va prescrie tratamentul antibiotic potrivit, alaturi de tratament simptomatic, care consta in antiseptice locale sub forma de spray sau comprimate masticabile, un antiinflamator oral, odihna, hrana si hidratare corecta.

Farmacistii Catena recomanda siropul Bebe Biosept, o alternativa naturala la infectii respiratorii, cu efect antibacterian, antiviral, antifebril si antiinflamator, imunostimulator si expectorant. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru