Atentie la alimentatie de Sarbatori! Riscuri la care ne supunem organismul

Riscuri alimentare de sarbatoriBrad impodobit, cadouri, colinde si familie…cam asa se defineste spiritul sarbatorilor de iarna. Si, toate acestea nu ar fi la fel daca pe masa de Craciun si de Revelion nu ar fi asezate friptura de porc, sarmalele, cozonacul, vinul rosu si celelalte preparate traditionale. Ne incanta delicioasele soiuri culinare si ar fi pacat sa ne abtinem de la asemenea festin gastronomic, insa, in timp ce noi ne desfatam papilele gustative, organismul nostru munceste sa metabolizeze alimentele greoaie.



Moderatia, mama sanatatii

Excesele alimentare la care ne supunem in aceasta perioada pot influenta in mod negativ sanatatea organismului. Acum, mai mult ca oricand, consumam cantitati mari de sare si zahar dar si grasimi si condimente peste limita, fapt ce duce la dereglarea functiilor metabolice. Trebuie sa luam in calcul ca preparatele traditionale de Craciun, desi gustoase, devin nesanatoase daca sunt mancate in exces. Nu trebuie sa evitam sarmalutele sau carnaciorii inmiresmati si nici sa ocolim desertul, insa trebuie sa mancam cu limita. Nu va umpleti farfuria cu mancare, ci gustati cate putin din fiecare. Daca pofta de sarmale nu poate fi satisfacuta asa usor, atunci alegeti sa mancati doar sarmale si renuntati la restul felurilor de mancare. Un alt sfat in aceasta privinta ne spune sa mestecam alimentele intens inainte de a le inghiti, pentru a scuti din munca stomacului.

Ce alimente sa evitam de sarbatori?

Este o intrebare foarte grea, avand in vedere ca de la aperitive si pana la prajituri, toate preparatele traditionale de sarbatori sunt grele pentru organism. Vom incerca sa pastram obiceiurile culinare, insa cu mici ajustari. Folositi maioneza in cantitati mici si doar acolo unde este strict necesar. Daca faceti salata de boeuf, inlocuiti clasica maioneza cu cea vegetala. Ouale fierte vor fi la fel de gustoase daca vor fi umplute cu mustar in loc de maioneza. Friptura de porc alegeti sa o preparati la gratar si asezonati-o cu legume crude sau fierte. De asemenea, sarmalele facute doar din orez pot fi o optiune mult mai sanatoasa. Pentru ca retetele de prajituri nu permit multe schimbari, folositi zahar brut in loc de zahar alb, este mult mai sanatos pentru organism si are mai putine calorii. Incercati sa nu consumati bauturi carbogazoase, iar alcoolul combinati-l cu apa, si, nu in ultimul rand, lasati un interval de cel putin 3 ore intre mese.

Bolile care se agreaveaza in perioada sarbatorilor

Persoanele care sufera de diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, acnee sau rozacee, trebuie sa aiba grija la alimentatie deoarece risca ca acestea sa se agraveze. Diabeticii si cei care au probleme cu ficatul, de asemenea, trebuie sa-si urmeze regimul alimentar si sa nu se abata de la acesta. Tot acum se dubleaza numarul cazurilor de angina pectorala, motiv pentru care, cardiacii nu au voie sa faca excese alimentare, cu atat mai mult sa consume grasimi, riscul infarctului crescand foarte mult in aceasta perioada. Sarea in exces si consumul de alcool vor creste tensiunea, iar persoanele care sunt hipertensive, trebuie sa urmareasca cu luare aminte meniul de sarbatori. Pe de alta parte, mancarurile bogate in grasimi sunt greu digerabile si pun in dificultate functia digestiva, provocand balonari si dereglari intestinale. Daca apare senzatia de greata, aveti grija la bila, mesele bogate activeaza dischinezia biliara. Problemele renale si pancreatice fac, de asemenea, parte din lista bolilor care se pot agrava datorita alimentatiei dezechilibrate.

Cu un strop de atentie si putina vointa, va puteti desfata poftele culinare si, in acelasi timp, sa va pastrati sanatatea. Nimanui nu i-ar placea sa-si petreaca sarbatorile prin spitale!

Pofta buna si… Sarbatori fericite!

Text: Madalina Manole