Detoxifierea organismului dupa Sarbatorile de iarna

Detoxifierea organismului dupa Sarbatorile de iarnaDelicatesele traditionale de Craciun si de Revelion, mesele dese si abundente dar si consumul mare de alcool din aceasta perioada, isi lasa amprenta asupra organismului nostru. Ne miscam mai greoi, ne simtim mai obositi, acuzam dureri de cap si, cel mai grav, luam kilograme in plus. Astfel, dupa incheierea sarbatorilor de iarna, este recomandat sa apelam la o dieta de detoxifiere serioasa.



De ce detoxifiere dupa Sarbatori?

Detoxifierea organismului este recomandat a fi facuta de cel putin doua ori pe an, cu precadere in lunile ianuarie si februarie. Mancarurile grase, carbohidratii si alcoolul ingreuneaza digestia si duc la acumularea de toxine in organism si la aparitia starilor de balonare si constipatie. Daca nu recurgem la o cura de detoxifiere imediat dupa sarbatori, riscam sa ne obisnuim sistemul digestiv sa leneveasca si astfel toxinele sa fie absorbite de organism. Pe langa stomac, ficatul si rinichii sunt urmatoarele organe afectate de acumularea toxinelor si daca le lasam “necuratate”, raspunsul organismului va fi oboseala generala si irascibilitatea. Alte semnale de alarma care cer o detoxifiere urgenta pot fi durerile de cap, starile de ameteala, lipsa puterii de concentrare, aparitia transpiratiei urat mirositoare si intensificarea problemelor pielii, de exemplu aparitia cosurilor sau a punctelor de grasime.

Primul pas: consumati legume si fructe

O cura de detoxifiere eficienta dureaza de la 3 la 7 zile, insa specialistii sustin ca detoxifierea se termina doar in momentul in care grasimile si carbohidratii sunt eliminati complet din corp, iar in acest caz, durata curei de detoxifiere, difera de la persoana la persoana. In aceasta perioada, renuntati definitiv la orice tip de carne, la produse de patiserie, la alcool si sucuri din comert si introduceti in meniu fructe, legume, cereale, ceaiuri si multa apa. Atat fructele cat si legumele pot fi mai usor asimilate de organism daca sunt preparate sub forma smooth-urilor. Legume recomandate sunt sfecla rosie, varza, telina, ceapa si usturoiul, nutritionistii sustinand si legumele amare, de exemplu rucola sau papadia, datorita capacitatii lor de a detoxifia rapid ficatul. Cat despre fructe, puteti sa jonglati in functie de gusturi si preferinte. Merele, afinele, avocado, lamaile si portocalele ar trebui, insa, sa nu lipseasca din meniul zilnic.

Cerealele anihileaza senzatia de foame

Pentru a elimina mai rapid toxinele din organism, consumati cereale integrale in combinatie cu iaurt. Acesta contine bacterii benefice florei intestinale si stimuleaza digestia, iar cerealele integrale reduc intr-un mod sanatos pofta de mancare. Cele mai apreciate cereale sunt taratele de ovaz, hrisca, graul, orzul si quinoa. Beti minim 2 litri de apa pe zi si consumati ceaiuri cu efect diuretic si depurativ. Un exemplu ar fi ceaiul verde, acesta este si un bun detoxifiant, dar si un eficient inlocuitor al cafelei.

Pielea, factor important in procesul de detoxifiere

Pe langa detoxifierea alimentara, mai exista si alte metode de curatare a organismului, pe care ar fi indicat sa le urmam concomitent. Pielea, cel mai mare organ al corpului uman are o mare responsabilitate in acest proces, prin intermediul ei eliminandu-se o mare cantitate de toxine. Astfel, exfolierea regulata a pielii prin periaj uscat ajuta atat la indepartarea celulelor moarte si la stimularea circulatiei sangelui, cat si la mentinerea porilor deschisi, proces favorabil transpiratiei. Drenajul limfatic si hidrocolonoterapia sunt alte metode recomandate pentru detoxifierea organismului, alaturi de exercitiile fizice. Nu este obligatoriu sa mergeti la sala pentru a face miscare. O plimbare prin zapada poate consuma pana la 600 de calorii pe ora. De asemenea, iarna ne ofera destule posibilitati de a face miscare in aer liber. Puteti schia, patina, merge la sanius sau puteti face snowboarding.

Text: Madalina Manole