Banii in viata de cuplu

Banii in viata de cupluIntre bani si fiinta umana exista o istorie veche si zbuciumata in care intalnim atractie, placere, dar si ura sau dispret. Banii fac parte din viata noastra, fie ca ii iubim sau nu. Religia ii dispretuieste, societatea de consum ii venereaza. De cat si cum cheltuim depinde in mare masura calitatea vietii, iar cand el sau ea nu sunt de acord in privinta banilor…ies scantei.

Banii sunt resimtiti de multe cupluri ca o constrangere: nu sunt niciodata bani indeajuns, multe planuri trebuie facute tinand cont de ei, vacantele sunt mai scurte din cauza lor si ziua de munca parca prea lunga pentru cat se castiga. Cu atat mai problematica este cheltuirea lor…

O inventie formidabila
Sigur, afirmatia de mai sus poate surprinde pe unii. Dar ce ne-am face fara ei? Banii sunt un foarte bun mijloc de mediere. Fara ei nu am putea fi recompensati pentru munca prestata. Sunt o cale usoara de plata: in cateva minute orice produs dorit (si pentru care avem suma ceruta) ajunge in mainile noastre. Cercetarile facute asupra bugetului de familie au aratat ca perceperea pozitiva a banilor este legata de un buget de familie mai mare. Nu se stie sigur daca banii erau vazuti mai bine in familie pentru ca erau mai multi sau pentru ca erau priviti pozitiv, banii „au preferat” familia respectiva. Atitudinea fata de bani se reflecta insa cel mai bine atunci cand mergeti impreuna la cumparaturi.

Ce fel de cumparatori sunteti?
Pragmatici. Alexandra si Mihai sunt un cuplu care nu cumpara fara sa se intrebe mai intai la ce foloseste obiectul respectiv. Alexandra, designer web, 30 de ani, recunoste: „Nu as fi atat de pragmatica daca nu ar fi Mihai. Recunosc ca la inceput nu tineam cont de cat cheltui si el sovaia sa-mi spuna direct, se gandea ca nu e barbatul potrivit pentru mine. ~ntre noi erau certuri, nu reuseam sa fiu de acord cu prioritatile lui. Am mai lasat si eu de la mine, a mai cedat si el si acum putem merge linistiti sa facem cumparaturile impreuna”. Mihai, 29 de ani, inginer, completeaza: „Ne-am gandit ca nu are rost sa ne despartim din motive atat de puerile si am fost de acord amandoi sa facem inainte de a merge la cumparaturi o lista cu prioritati. A fost o metoda buna, e adevarat, intre timp si salariile noastre au crescut, dar oricum, orice lucru pe care dam multi bani e cumparat in urma unei decizii comune. Am descoperit astfel ca avem mai multi bani decat credeam”. Cei doi privesc banii ca pe ceva necesar, un pic constrangator, dar nu-i dispretuiesc: „Am neglijat banii si nu o duceam prea bine. Apoi m-am insurat si am vazut altfel lucrurile, e mai bine sa-i pretuiesti, ma gandesc acum mai mult cum sa-i fac decat cum sa-i cheltui.” spune Mihai.
Ea isi daruieste. Nu mereu se ajunge la un acord. Pentru Ioana, 28 de ani, asistenta, supermarketul este un loc al implinirii dorintelor: „Nu ma sfiesc sa arunc in cos o crema de firma sau sa ma rasfat cu un tratament cosmetic fara sa-l intreb pe sotul meu. Nu priveste cu ochi buni, dar prefera sa nu intre in discutii contradictorii cu mine. Mai tarziu imi reproseaza ca am avea o masina mai buna daca am cheltui banii mai chibzuit. Nu stiu ce intelege el prin asta, dar eu nu pot renunta la un anumit stil de viata. ~mi place sa-mi daruiesc mereu ceva de calitate si imi place sa am bani tocmai pentru a face acest lucru”. Ioana nu a ajuns la o situatie de criza in familie dar simte ca se apropie un moment delicat: vor sa schimbe apartamentul pe unul mai mare, iar diferenta de bani va fi platita in rate, micsorandu-se bugetul familiei.
El ascunde din bani. Banii pot fi motiv de neincredere in casa. Alina, 31 de ani, farmacista, si-a pierdut increderea in partenerul de viata de cand a descoperit ca el ascunde din bani: „A fost ca un soc pentru mine. De obicei el era cel „zgarcit”, foarte atent la orice ban cheltuit. Vroia sa aiba multi bani si sa nu-i cheltuiasca. Nu mi-a spus niciodata de un plan de cheltuieli. Am descoperit uimita ca avea mai multi bani pusi deoparte decat credeam eu. Pentru ce?” De atunci cei doi isi impart cheltuielile lunare si restul de salariu ramane in buzunarul fiecaruia. Ei sunt in pragul divortului pentru ca suspiciunile merg mai departe: Alina crede ca sotul are o amanta pentru care pune bani deoparte. Dar deocamdata nu are nici o dovada, e doar o presupunere alimentata de obiceiurile sotului.
Cheltuitori. „Ne place sa cumparam, reflecta un anumit standard al vietii, nu am putea sa renuntam la iesirea saptamanala la supermarket”, sunt cuvintele Danei, 30 de ani, agent publicitate. Amandoi cred ca banii sunt cel mai potrivit mijloc de a a-si implini dorintele. Tiberiu, prietenul Danei, programator, de abia asteapta concediul pentru a iesi din oras. „Ne place sa cheltuim tot ce avem, nu conteaza pe ce, vrem sa ne simtim bine. ~n concediu plecam la munte trei saptamani, timp in care ne dorim tot ce e mai bun.” Amandoi cred ca lucrurile se vor schimba odata cu venirea unui copil, cand banii vor fi o promisiune pentru viitorul reusit al micutului. „Venirea copilului va modifica lista prioritatilor si de aceea vrem sa ne bucuram cat mai putem” spune Dana.

Cumparaturile favorite
Studiile de piata arata ca femeile dau mai multi bani pe haine, incaltaminte si accesorii iar barbatii prefera masinile si produsele electronice. Optiunile sunt de la inceput diferite, barbatii aratandu-se de obicei mai putin toleranti fata de preferintele femeilor. De fapt ce inseamna sa faci cumparaturile favorite? Dorinta de a vinde cu orice pret pentru a realiza profit se pliaza pe dorinta cumparatorului de a obtine obiectul dorit. O haina de firma sau un produs electronic de varf sunt un semn al puterii cumparatorului. De aici si succesul reclamelor: un produs care trezeste dorinta de a-l avea este un nou motiv pentru cumparator de a-si dovedi puterea de a cumpara. Clasica intrebare „Cat castigi?” ne arata ca salariul este perceput ca un semn al aprecierii. Deci cumparaturile sunt momentul cand transformam apreciarea sociala in bunuri care vor fi indiciile unu anumit nivel de trai. ~n familie insa, uneori, partenerul are alta imagine despre standardul de viata. Pentru a nu ajunge la situatii de neincredere, stabiliti impreuna bugetul familiei si prioritatile. Daca tu iti cumperi luna aceasta un DVD las-o pe ea luna viitoare sa aleaga ce isi doreste. Nu folosi motivul: „la filme ne uitam toti, bratara e numai pentru tine”. Placerea de a avea un lucru conteaza mai mult decat utilitatea. La fel a fost si cand ai cumparat DVD-ul.

Text: Dr. Victor Filip