Cauzele infertilitatii

infertiltateInfertilitatea este definita drept imposibilitatea unui cuplu de a obtine sarcina dupa un an de incercari regulate. Daca pacienta depaseste varsta de 35 de ani, se recomanda ca, dupa 6 luni de incercari, sa se inceapa investigatiile de specialitate. In prezent nu se face nicio referire la varsta partenerului, insa studiile de specialitate atrag atentia ca si acest factor poate contribui la incapacitatea cuplului de a procrea.

In mod normal, pentru instalarea sarcinii, in urma ovulatiei, ovocitul eliberat trebuie fecundat de un spermatozoid viabil in treimea externa a trompei uterine. Apoi, ovocitul fecundat parcurge traseul trompei uterine pentru a ajunge in cavitatea uterina, unde are loc procesul de nidatie. Daca oricare dintre aceste etape are de suferit din cauza diversilor factori perturbatori, sarcina nu mai poate fi obtinuta.



Infertilitatea poate avea cauze multiple care pot viza unul sau ambii parteneri.

Etiologia infertilitatii feminine cunoaste o serie de cauze:

  • Tulburarile de ovulatie

Un procent important din cazurile de infertilitate de cauza feminina au la baza tulburarea ovulatiei lunare. De asemenea, lipsa de permeabilitate tubara sau anomaliile uterine sunt responsabile pentru un procent important de cazuri de infertilitate la femei. Tulburarile de ovulatie reprezinta cca. 25% din cazurile de infertilitate Pacientele se confrunta, de obicei, cu dereglari menstruale caracterizate frecvent prin perioade lungi de amenoree si lipsa ovulatiei.

  • Anovulatia

Cea mai frecventa cauza de anovulatie este reprezentata de sindromul ovarelor polichistice. Pacientele au, de obicei, exces ponderal, pilozitate excesiva pe corp si fata si acnee, iar ovarele au un aspect tipic ecografic. De asemenea, pot exista dereglari de secretie hormonala la nivelul axului hipotalamic-hipofizar cu repercusiuni asupra secretiei hormonale gonadale.

  • Varsta

Inaintarea in varsta reprezinta o alta cauza de infertilitate, peste varsta de 35 de ani fertilitatea cunoscand un declin progresiv.

  • Stilul de viata nesanatos

Stilul de viata nesanatos – abuzul de alcool, tutun, droguri, stresul emotional excesiv, oboseala cronica, activitatea fizica intensa (la sportivele de performanta) – este o alta posibila cauza a infertilitatii.

  • Permeabilitatea tubara

Alta cauza de infertilitate este reprezentata de lipsa de permeabilitate tubara. Acest lucru apare in contextul existentei unui istoric de boli inflamatorii pelvine si infectii repetate cu boli cu transmitere sexuala – cel mai des implicate fiind infectiile cu Chlamydia si gonoreea.

De asemenea, interventiile chirurgicale pelvine si sindroamele aderentiale pelvine pot distorsiona traiectul trompelor uterine.

Trompele uterine devin distorsionate, cu colectii lichidiene sau purulente (hidro/ piosalpinx), angrenate in procese aderentiale pelvine, impiedicand astfel procesul de fecundatie si de transport al ovocitului fecundat catre cavitatea uterina.

  • Cauze uterine

De asemenea, pot exista si cauze uterine pentru infertilitate: tumori uterine benigne (formatiuni fibromatoase, polipi endometriali), sinechii uterine (alipirea peretilor cavitatii uterine) sau anomalii uterine congenitale.

Infertilitatea de cauza masculina

Infertilitatea de cauza masculina este responsabila pentru cca. 18% din cazurile de infertilitate. Totusi, si aici procentul real este probabil mai mare, intrucat exista persoane care, din diverse considerente, nu se adreseaza serviciilor medicale de specialitate.

Efectuarea spermogramei cu spermocultura poate evalua: volumul, concentratia spermatica, motilitatea si morfologia spermatica. O spermograma usor modificata nu inseamna neaparat ca pacientul in cauza este infertil.

Infertilitatea masculina poate avea o serie de cauze

Cauzele infertilitatii masculine pot fi reprezentate de existenta anumitor patologii la nivelul organelor genitale masculine: varicocel − dilatatie a venelor cordonului spermatic, infectii testiculare, prostatita, boli infectioase cu transmitere sexuala.

De asemenea, cauza poate fi reprezentata de existenta unor boli cronice (de exemplu, diabet zaharat), neoplazii ce necesita tratamente chimioterapice sau radioterapie, stil de viata nesanatos – consum cronic de alcool, fumat, folosirea de suplimente cu testosteron, utilizarea steroizilor anabolici sau abuz de droguri. Pacientii care se expun la temperaturi extreme pot avea, de asemenea, probleme de fertilitate, in special cei care folosesc frecvent sauna sau jacuzzi.

Nu in ultimul rand, nu trebuie uitat faptul ca exista si o serie de cupluri (cca. 10-20%) diagnosticate in urma investigatiilor cu asa-numita infertilitate idiopatica sau infertilitate de cauza neprecizata.

Puteti rezerva online si cumpara din farmaciile Catena produse ce trateaza probleme de fertilitate, accesand adresa: https://www.catena.ro/fertilizare/

Dr. Andreea Stavri

Medic specialist obstetrica-ginecologie