Ce mancam la birou?

ce-mancam-la-birouIn ultimul timp, pauza de masa a devenit un lux, si nu o necesitate, atat din cauza contextului economic, cat si din cauza sefilor exigenti sau a deadline-urilor stranse. Desi legea admite includerea pauzei de masa in programul angajatului, nu peste tot se aplica si, astfel, multi stau ore in sir fara sa manance sau consuma alimente gresite care le fac mai mult rau. Ce este de facut? In primul rand, trebuie sa deveniti responsabili si sa acordati importanta cuvenita atat pranzului in sine, cat si catorva aspecte legate de masa.



Nu sariti peste pauza de masa!

Chiar daca sarcinile sunt coplesitoare si timpul nu va permite cateva minute de relaxare, nu sariti peste pauza de masa. In primul rand, pentru ca, in timp, sanatatea voastra va fi afectata, stomacul se va deteriora si gastrita nu va intarzia sa apara si, in al doilea rand, hranindu-va va veti reincarca cu energie pentru urmatoarele ore de munca. Daca in programul vostru nu este prevazuta pauza de masa, atunci acordati-va jumatate de ora pentru a savura pranzul si petreceti acest timp peste program, astfel incat sa va echilibrati orele lucrate.

Nu mancati in timp ce munciti!

Asa cum stim cu totii, mancatul in fata televizorului nu este sanatos pentru ca vom fi tentati sa mancam mai mult si, conform studiilor, caloriile se depun mult mai repede. Acest fapt il putem transpune si la birou si sfatul nostru este sa nu mancati in fata calculatorului sau sa mancati in timp ce rezolvati sarcini de serviciu. De asemenea, mancati in pozitia corecta, adica stand cu spatele drept; astfel, veti reusi sa evitati eventualele balonari sau dureri de stomac.

Ia pranzul la casoleta!

Pranzul este o masa importanta pe care aproape niciodata, in timpul saptamanii, nu reusim sa o savuram acasa. Acesta nu este insa un motiv pentru a renunta la hrana sanatoasa. Recomandarea nutritionistilor este sa va pregatiti de acasa mancarea si sa o luati cu voi la birou, in casoleta sau caserola. De preferat sunt recipientele din sticla, si nu cele din plastic sau alte materiale, care pot degrada usor alimenele. Aveti mare grija cand va achizitionati un astfel de recipient ca acesta sa se inchida etans.

Alimente gatite vs alimente din comert

Multi aleg ca la birou sa consume un sendvis sau sa comande mancare de la restaurante de profil sau fast-food-uri. Gresit! Pregatiti-va un pranz sanatos de acasa si renuntati la preparatele de genul celor enumerate mai sus. Aveti cel putin doua motive sa faceti asta: sanatatea si banii. Pregatindu-va masa de acasa, stiti sigur ce ingrediente ati folosit si nu riscati sa va supuneti unor toxiinfectii alimentare si, totodata, veti economisi consistent bani. De asemenea, excludeti alimentele uscate si crocante, fainoasele, dulciurile si bauturile din comert. Acestea au capacitatea de a va pacali foamea, insa intr-un mod foarte nesanatos.

Lista de alimente recomandate la birou

Desi nu este nimic deplasat, multi refuza sa vina cu ciorba la pachet din diferite considerente. Noi insa incurajam acest fapt, cu atat mai mult cu cat la locul de munca dispuneti si de un cuptor cu microunde. Este o masa sanatoasa si consistenta, ciorba sau supa fiind foarte bine tolerate de stomac. De asemenea, pastele cu diferite toppinguri, orezul, legumele fierte sau la cuptor, gratarul de pui si pestele sunt alimente recomandate a fi consumate la birou. O alta optiune demna de luat in calcul este salata de legume in care se pot adauga oua fierte, bucati de branza si seminte sau cereale integrale. Intre mese, consumati fructe, iaurturi, migdale, goji, caju, nuci sau alune. Acestea asigura aportul de nutrienti necesari si, implicit, va incarca cu energie. Totodata, inlocuiti sucurile carbogazoase cu ceaiuri si evitati sa beti cafea dupa-amiaza.

Text: Madalina Manole