Dieta de detoxifiere a ficatului in 9 zile

detoxifiere-ficatFicatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe, acesta fiind responsabil cu filtrarea tuturor toxinelor din corp si procesand si o varietate de substante nutritive pentru organism. Avand in vedere ca ficatul realizeaza mai multe activitati pe minut decat insusi creierul si luand in considerare ca alimentatia zilelor noastre lasa mult de dorit, ficatul ajunge sa oboseasca si sa acumuleze substante toxice, fapt ce este imediat resimtit de intreg organismul. Va propunem in continuare o dieta de detoxifiere a ficatului in noua zile cu efecte benefice asupra starii generale de sanatate.



Cand trebuie sa ne detoxifiem ficatul?

Exista cateva simptome care, daca apar pe o perioada mai mare de 3 zile, ar trebui sa ne ridice semne de intrebare si sa ne determine sa recurgem la o cura de detoxifiere a ficatului. Oboseala generala a organismului si somnul de proasta calitate sunt primele semne care ne atrag atentia asupra starii ficatului. De asemenea, durerile de cap, starile de nervi si de irascibilitate, alaturi de depresie, sunt alte simptome importante.

Ce presupune dieta de detoxifiere a ficatului?

Dieta de detoxifiere a ficatului in 9 zile a fost propusa prima oara de Patrick Holford si presupune abordarea unei scheme alimentare speciale care sa ajute la curatarea rapida a acestuia. Exista alimente interzise in aceasta perioada, dar si alimente recomandate care trebuie consumate zilnic. In toata aceasta perioada, se vor manca cinci mese pe zi, trei principale si doua gustari. De asemenea, este indicat ca in aceste noua zile sa se faca sport pentru a se pune sangele in miscare si astfel sa se grabeasca procesul de detoxifiere. Regula de baza este consumarea a minimum doi litri de apa, impartiti in doze egale pe tot parcursul zilei. Pentru o eficienta maxima, se recomanda ca apa sa fie combinata cu zeama de lamaie.

Alimente care curata ficatul

In toata aceasta perioada de noua zile se vor consuma doar seminte, legume, fructe si peste. Astfel, la micul dejun, se vor consuma cereale cu lapte de soia, fructe sau smoothie-uri de fructe, iar la pranz se va alege dintre salata de verdeturi cu seminte sau pastrav cu legume coapte sau supa de linte cu morcovi sau supa de cartofi sau file de somon cu salata de legume. Cina va fi alcatuita fie din supa, fie din legume la gratar, fie din orez fiert. Gustarile de peste zi trebuie sa contina un fruct sau un suc natural de fructe sau seminte. Porumbul poate fi o alternativa, de asemenea. O regula importanta este sa se manance, in fiecare zi, anumite alimente care au putere mare de detoxifiere. Astfel, trebuie sa se consume usturoi, grepfrut, ceai verde, ceai de papadie, struguri, avocado, mere, sfecla rosie si morcovi. Incercati pe cat posibil sa nu combinati fructele cu legumele la o masa.

Alimente interzise in perioada curei de detoxifiere

Fara doar si poate, trebuie sa eliminati complet din meniu cafeaua si bauturile alcoolice sau bauturile din comert. De asemenea, evitati sa consumati grau, lapte, grasimi si dulciuri. Mizati pe alimentele cat mai putin procesate si consumati fructele si legumele in stare cat mai naturala. Daca nu le puteti manca crude, alegeti sa le pregatiti la aburi sau la gratar.

Beneficiile dietei de detoxifiere in 9 zile

Dupa cele noua zile de dieta, veti deborda de energie si buna dispozitie. Digestia se va imbunatati considerabil, imunitatea organismului va creste, veti elimina apa in exces, iar pielea va fi mai curata si mai luminoasa. De asemenea, sinusurile se vor elibera, respiratia va fi proaspata, gandirea limpede si somnul odihnitor.

Text: Madalina Manole