Ce ne face irezistibile

cuplu-sex-and-tips-ce-ne-face-irezistibileProblema atractiei sexului opus este o tema care ii preocupa in aceeasi masura atat pe barbati cat si pe femei. O persoana atragatoare se simte mai sigura pe ea, poate convinge cu mai multa usurinta, se integreaza mai repede si este in general mai optimista. Ce ne face insa mai mult sau mai putin atragatori? Se poate vorbi de o explicatie hormonala, este vorba de caracteristici ale comportamentului sau secretul se odihneste strict in relatia dintre forme si vizual?

Daca vei avea vreodata curiozitatea ai putea face un mic sondaj printre cei pe care ii cunosti, femei sau barbati.

 Te asigur ca este foarte interesant. Nu, nu este vorba de un sondaj cu 50 de intrebari intinse pe zeci de pagini ci de o singura intrebare: Ce ii face pe oameni sa fie atragatori? Vei vedea ca raspunsurile sunt foarte variate si de ce nu, amuzante. Barbatii vor rade “pe sub mustati” si vor enumera anumite parti ale corpului unei femei care pentru ei reprezinta o sursa de interes. Apoi vor spune ca da conteaza si atitudinea si deschiderea acesteia in fata temelor de natura sexuala. Femeile se vor axa pe atitudinea masculului vizat, pe siguranta de sine pe care o afiseaza mergand pana la situatia materiala a acestora. Atat femeile cat si barbatii au fost de acord cu existenta unui “ceva” nedefinit care il face pe un om sa fie atragator.

Ce spun specialistii?  

Gena care ne face irezestibile
Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de stiinta din Australia, reprezentantele sexului frumos beneficiaza de o gena care, pur si simplu, le face irezistibile in fata barbatilor. Specialistii australienii au descoperit acest lucru dupa ce au studiat structura ADN a 150 de studente voluntare de la Universitatea Western Australia. Mai mult, potrivit cercetarilor, gena respectiva se „activeaza” fara stirea posesoarei, semnaland potentialilor parteneri acest lucru prin diferite forme involuntare, in mare parte, de ordin olfactiv(existenta feromonilor). Da stiu la ce va ganditi, inca o scuza a barbatilor pe taramul infidelitatii.

Acelasi principiu, manifestari diferite
Prin urmare organismul fiecarei femei functioneaza dupa acesta regula insa in mod diferit. Exista femei care au un nivel mai ridicat al compatibilitatii. Ele pot fi considerate atragatoare de un numar mai mare de barbati si sunt mai predispuse la dezvoltarea mai multor relatii sexuale cu diversi parteneri. Dar sa nu lasam totul pe seama geneticii. Dincolo de emiterile hormonale se afla in continuare comportamentul, grija pentru aspectul fizic si stiinta de a manifesta feminitatea.

Parfumurile cu feromoni sau cum sa pacalim natura
Mecanismul de atractie folosit de natura are deci la baza emiterea feromonilor in procesul de seductie si capacitatea acestora de a genera reactii dupa receptarea lor pe cale olfactiva. Stiinta nu a evoluat insa degeaba. Astfel piata cosmetica pune la dispozitia cumparatorilor parfumuri care au in continut feromoni. O astfel de mica si nevinovata inselare a naturii este insa destul de bine primita, majoritatea campaniilor de promovare a parfumurilor promitand tocmai capacitatile de convingere in domeniul atractiilor interumane.

Ce spun psihologii ?
Psihologia nu neaga prezenta feromonilor sau a factorilor de ordin vizual in procesul de atractie interumana. La acesta se adauga insa o importanta componenta psihica. Astfel suntem atrasi pentru stabilirea unei relatii de persoane care fie ne seamana, fie sunt ceea ce ne-am dori noi sa fim, fie sunt ceea ce am fost, fie sunt candidati perfecti pentru oferirea sprijinului de care fiecare are nevoie in mod diferit. Alegerea celuilalt se face deci in mare parte in functie de istoricul personal al fiecaruia dintre noi. Astfel ne putem simti atrasi de persoane care seamana cu cineva important din trecutul nostru. Acestea sunt de multe ori cazurile in care analizand totalitatea relatiilor avute ne dam seama ca exista o serie de elemente comune tuturor partenerilor, o structura repetitiva.

Libertatea de alegere a partenerului
De fiecare data cand se vorbeste de alegeri apare inevitabil problema libertatii de alegere. Dincolo de constrangerile pe care le impune organismul in procesul de atractie si de cele pe care le aduce istoricul personal, exista constrangeri importante de ordin social. Suntem deci educati sa fim atrasi de un anumit gen de persoane in functie de clasa sociala, de pregatire profesionala si de nivelul de cultura.

 

Text: Irina Chelarescu