Cele mai bune suplimente pentru o piele stralucitoare

Pentru a fi sanatosi si in forma avem nevoie de toti nutrientii. Iar pielea noastra, care este cel mai mare organ, are si ea nevoie sa fie bine hranita atat din interior cat si din exterior, pentru a-si indeplini rolul important pe care-l are in organism.

De cele mai multe ori, alimentele nu ne pot oferi doza zilnica necesara pentru hranirea eficienta a pielii, astfel incat suntem nevoiti sa luam suplimente alimentare pentru a completa acest deficit. Aceste suplimente pot fi luate separat sau combinate, in functie de necesitatile fiecaruia, fiind sub forma de vitamine de sinteza sau naturale.



Suplimentele pe baza de vitamine si minerale

Vitamina E se gaseste in sebumul emis prin porii pielii, este un nutrient solubil in grasimi format din opt compusi esentiali, fiind un antioxidant care ne protejeaza de radicalii liberi si de efectele expunerii prelungite la soare. Vitamina E absoarbe razele UV atunci cand este aplicata pe piele, prevenind aparitia ridurilor, a petelor si a uscaciunii pielii. Adultii au nevoie de 15 mg de vitamina E/zi.

Vitamina C se gaseste in epiderma si in derma si este recomandata pentru ca este antioxidanta si stimuleaza productia de colagen. Fara vitamina C, pielea isi pierde elasticitatea si stralucirea. Vitamina C luata pe cale orala poate imbunatati eficacitatea cremelor cu rol de protectie impotriva razelor UV ale soarelui. Ajuta la vindecarea pielii deteriorate, la indepartarea semnelor de imbatranire si imbunatateste hidratarea. Recomandarea este de 1.000 mg/zi, desi deficitul de vitamina C este mai rar intalnit, pentru ca o sintetizam din hrana.

Vitamina D, cunoscuta sub numele de vitamina soarelui, este necesara atunci cand nu putem sa ne expunem la soare. Vitamina D stimuleaza cresterea celulara, repara si reinnoieste celulele pielii atunci cand au fost afectate de imbatranire sau de efectele nocive ale razelor UV, neutralizand radicalii liberi.

Vitamina A sau retinolul (obtinut din seminte de morcovi salbatici) face minuni pentru stralucirea naturala a pielii, sustine tesutul cutanat de protectie, oferindu-i fermitate, tonus si elasticitate, reducand simultan productia de sebum.

Acidul folic este o alta vitamina B, care are un rol important in mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, prin continutul sau bogat in antioxidanti.

Vitamina B3 sau niacina, este un antioxidant puternic care are efecte de antiimbatranire si de stralucire a pielii. Sub actiunea acestei vitamine, pielea devine moale, neteda si hidratata.

Vitamina B7, H, sau biotina controleaza moartea celulelor pielii, procesul de regenerare fiind important pentru o piele stralucitoare.

Vitamina B12 reduce pigmentarea si trateaza tonusul neuniform al pielii.

Vitamina K este cea care ajuta la coagularea sangelui si vindeca mai usor ranile, cicatricile, petele pigmentare si cearcanele de sub ochi, contribuind astfel la un ten mai stralucitor.

Calciul: Deficitul de calciu se manifesta si prin pierderea elasticitatii pielii, asa ca trebuie sa avem grija sa luam suplimente de calciu daca observam ca avem o piele moale si flasca.

Zincul este un antioxidant puternic care reduce inflamatia pielii.

B. Suplimente pe baza de compusi

Uleiul de peste contine acizi grasi Omega-3 care ajuta la cresterea productiei de colagen, la mentinerea umezelii stratului de fosfolipide, intinerind si ingrosand pielea, tratand in acelasi timp ridurile fine si petele pigmentare. Folosit zilnic, uleiul de peste poate imbunatati aspectul si textura generala a pielii. O descoperire mai noua este uleiul de krill, mai eficient in hidratare si mai bine absorbit de organism, avand o cantitate mai mare de fosfolipide decat uleiul de peste, si un compus, astaxantin, un caroten foarte eficace.

Suplimentele cu silimarina benefice in detoxifierea ficatului contribuie si ele la efectele de stralucire si prospetime ale tenului obtinute ca urmare a unei mai bune procesari a grasimilor de catre ficat.

Probioticele. Un intestin sanatos inseamna o piele sanatoasa. Toxinele din intestine pot provoca inflamatii si pete ale pielii, iar probioticele ajuta la eliminarea lor, facand tenul mai luminos.

Colagenul este o proteina din tesutul conjunctiv si reprezinta 75% din piele, fiind strans legat de keratina si elastina, proteine care mentin rezistenta epidermei si combat petele pigmentare. Colagenul este obtinut din produse animale (oase, tendoane, dinti, piele) sau din alge. Colagenul asigura hidratarea pielii conferindu-i elasticitate.

Chlorella, bogata in magneziu, extrasa din alge verzi, ajuta la reducerea stresului, a dezechilibrelor hormonale si la eliminarea toxinelor din organism, iar efectul asupra pielii este unul antiinflamator si de luminozitate. Curcumina este ingredientul activ gasit in acest condiment, unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Curcumina este cunoscuta pentru combaterea ridurilor si a lipsei de elasticitate a pielii. Efectul este sporit cand se pune praful de curcuma intr-un pahar de lapte cald si se bea inainte de culcare.
Coenzima Q10 formeaza o bariera impotriva factorilor nocivi care cauzeaza deteriorarea pielii. Suplimentele de coenzima Q10 se iau pentru o mai buna absortie, impreuna cu o sursa naturala de grasime (ca avocado). Acest antioxidant energizeaza pielea, reduce ridurile fine si stresul oxidativ, reinnoind celulele.

Acidul hialuronic este gasit in majoritatea produselor cosmetice si are un efect semnificativ asupra pastrarii elasticitati si hidratarii pielii. Ingerarea acidului hialuronic intarzie semnele imbatranirii pielii.

Flavonoidele sunt fitonutrienti pe care plantele le produc pentru combaterea daunatorilor. Pentru oameni, flavonoidele fac acelasi lucru: sunt antiinflamatoare, antioxidante care ajuta la prevenirea imbatranirii pielii si la pastrarea stralucirii acesteia.

Resveratrolul, care se gaseste in coaja de struguri si lastari, previne moartea celulelor epidermei dupa expunerea la radicalii liberi. De asemenea, inlocuieste celulele moarte si previne deteriorarea colagenului.

Text: Bianca Badescu