Cele mai noi descoperiri medicale care ar putea revolutiona lumea

descoperiri medicale 1Stiinta evolueaza permanent, iar cercetatorii sunt intr-o continua cautare a unor tratamente care sa ne scape de toate problemele care nu si-au gasit rezolvare pana acum. Iar in ultimul timp chiar putem spune ca s-au facut cateva descoperiri cu adevarat remarcabile, care au toate sansele sa revolutioneze lumea.



Tratamentul care ar putea vindeca 9 din 10 cazuri de cancer

In incercarea de a gasi un vaccin antimalarie pentru femeile insarcinate, oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga si cei de la Universitatea British Columbia au descoperit ca anumite proteine specifice malariei pot fi folosite pentru a ataca si a distruge tumorile maligne. Carbohidratul de care parazitul malariei se lipeste in placenta femeilor insarcinate este acelasi cu carbohidratul care se gaseste in tumorile canceroase. Astfel, cercetatorii au reusit sa faca in laborator o proteina, pe care parazitul malariei o foloseste ca sa adere la placenta, si i-au adaugat o toxina. Aceasta combinatie dintre proteina si toxina este absorbita de celulele canceroase, toxina este eliberata in ele si le omoara. Deocamdata, studiile s-au facut doar pe culturi celulare si pe soareci, insa, in anii urmatori, cercetatorii spera sa inceapa testele pe oameni. Daca totul merge bine, in cativa ani, mortalitatea prin cancer va putea fi redusa semnificativ.

Descoperirea care ne poate scapa de riduri

Deja celebrii cercetatori britanici au reusit sa identifice enzima care dispare odata cu varsta din organismul uman si duce la aparitia ridurilor. Aceasta enzima care se gaseste in celulele epiteliale joaca un rol crucial in mentinerea energiei celulare. Pentru ca nivelul ei scade in timp, apar ridurile si pielea se lasa. Oamenii de stiinta sustin ca, prin descoperirea acestui biomarker, vor putea crea creme care sa stopeze declinul. De asemenea, vor putea dezvolta tratamente personalizate pentru diverse categorii de varsta.

Medicamentul care trateaza cancerul de san in 11 zile

La recenta Conferinta Europeana despre Cancerul de San care a avut loc la Amsterdam, medicii au prezentat un tratament care a reusit sa vindece in doar 11 zile o forma agresiva de cancer de san. Femeilor nou diagnosticate cu cancer de san le-a fost aplicat acest tratament in 23 de spitale din Marea Britanie. In 87% dintre cazuri, terapia a functionat si a reusit sa opreasca proliferarea tumorii. Mai mult, 11% dintre tumori au disparut complet si 17% au fost reduse semnificativ. Acest lucru a fost obtinut prin combinarea a doua medicamente existente deja pe piata: Tyverb si Herceptin. Medicii au folosit aceasta combinatie pentru a le reduce inainte de operatie, insa au constatat ca, in multe dintre cazuri, operatia nu mai era necesara. Profesorul Nigel Bundred, care a condus studiul, spune ca nu s-a mai intalnit niciodata in istorie ca o tumora canceroasa solida sa dispara in 11 zile si sustine ca rezultatele sunt cu adevarat uimitoare. Acum, medicii doresc sa faca un nou studiu pe un esantion mai mare de femei, pentru a dovedi ca rezultatele pot fi generalizate. Tratamentul a fost administrat femeilor cu mutatia HER2.

Procedura care permite oamenilor sa accepte organe de la orice donator

In prezent, pacientii care au nevoie de transplant de rinichi trebuie sa astepte pana se gaseste un donator compatibil, lucru care le poate fi fatal. Iar pentru ca operatia sa aiba succes, donatorul trebuie sa fie perfect compatibil cu pacientul – altfel, organul va fi respins de corp. O noua procedura insa, numita terapia de desensibilizare, poate face ca pacientii sa primeasca organe si de la donatori incompatibili. Prin aceasta terapie, anticorpii din sangele pacientului, care ar ataca organul nou, sunt filtrati. Dr. Dory Segev, de la Universitatea Johns Hopkins, a declarat pentru Reuters legat de aceasta procedura: „Inainte le spuneam pacientilor ca putem face transplantul daca gasim un donator compatibil. Acum le spunem ca, daca exista un donator incompatibil, putem face transplantul. Acest lucru este minunat pentru cei care se afla pe listele de asteptare”.

Celule stem care ajuta la reproducere

descoperiri medicale 2O echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge si Institutul Weizmann din Israel a reusit sa creeze celule germinale primordiale din celule stem umane. Pentru experimentul care a implicat 10 donatori, au fost folosite celule epiteliale adulte si celule stem de la embrioni. Practic, aceste celule germinale primordiale se transforma in sperma si ovule. Aceasta descoperire este cu adevarat importanta, pentru ca va ajuta cuplurile infertile sa aiba urmasi prin fertilizare in vitro.

Primul transplant de penis

O echipa de medici din Africa de Sud a reusit sa ii faca transplant de penis unui pacient care isi pierduse organul in urma unei circumcizii. Medicii au folosit o tehnica utilizata la transplantul de fata pentru a conecta vasele de sange foarte mici si nervii. Pacientul s-a recuperat rapid, iar penisul este functional, permitandu-i barbatului sa urineze si sa aiba o viata sexuala normala. Totusi, pentru ca organul sa nu fie respins de corp, pacientul trebuie sa ia toata viata tratament imunosupresor.

Comunicarea telepatica

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au reusit sa demonstreze ca este posibila comunicarea dintre creiere. In cadrul experimentului, continutul creierului transmitatorului a fost extras din semnalele neuronale si recodat in creierul receptorului sub forma de activitate neuronala indusa. Mai multe perechi de participanti au fost conectate la un aparat pentru encefalografie si au jucat un joc bazat pe raspunsuri si intrebari. Acestia au reusit sa raspunda corect la majoritatea intrebarilor doar pe baza semnalelor transmise din mintea unuia catre mintea celuilalt.

Medicamentul care trateaza lipsa dorintei sexuale la femei

Anul trecut, FDA (Agentia Americana de Reglementare a Alimentelor si Medicamentelor) a aprobat un nou medicament care trateaza disfunctiile hiposexuale la femei (HSDD). Pana recent, nu existau decat medicamente care tratau disfunctiile sexuale ale barbatilor. Prin descoperirea acestui tratament, femeile care sufera de aceasta problema, precum si femeile aflate in premenopauza care isi pierd dorinta sexuala din cauza declinului hormonal pot duce o viata normala. „Acest medicament a fost indelung studiat si ajuta la recapatarea dorintei sexuale la femeile care au HSDD. Trebuie retinut ca acesta este un medicament, si nu un afrodiziac”, a declarat Holly L. Thacker, directorul Centrului Specializat in Sanatatea Femeii de la Universitatea din Cleveland.

Text: Bianca Badescu