Cum imi recastig increderea in mine? Specialistii dau raspunsul!

Cand lucrurile in viata ta nu par sa mearga asa cum ai vrea si te simti secatuita de vlaga, cu teluri pierdute, fara obiective, cufundata in stari anxioase si, chiar si atunci cand te privesti in oglinda, vezi o imagine care te dezamageste, nu trebuie sa disperi, probabil doar ti-ai pierdut increderea in tine. Aceasta este o etapa absolut normala cu care se poate confrunta oricine la un moment dat, insa, important este sa ai vointa sa treci peste. O astfel de stare lasata netratata iti poate afecta absolut orice domeniu din viata, rasfrangandu-se asupra deciziilor pe care le vei lua dar si asupra propriului tau stil de viata.



Modele de urmat: lasa-te inspirata de personajul preferat

Motivarea personala este baza

De cele mai multe ori, dezamagirile repetate stau la baza pierderii increderii in propria persoana, insa, primul pas spre depasirea momentului este sa-ti cauti o motivatie puternica si sa te lasi ghidata de dorinta de a fi o femeie puternica. Specialistii in domeniu sunt de acord ca exista trei mari directii calauzitoare pe care trebuie sa le urmezi pentru a-ti recastiga increderea in tine. Totodata, acest sentiment se afla in relatie directa cu stima de sine, o calitate pe care, daca o pierdem, devenim automat nemultumiti de noi insine. Este important sa invatam sa ne iubim (din nou) pe noi insine, sa ne oferim sansa la evolutie si sa ne schimbam intocmai atitudinea pe care o avem fata de imaginea din oglinda.

Stima de sine intr-o relatie

Vindeca-te in trei pasi!

  • Trebuie sa intelegi ca nimeni nu este perfect si ca fiecare persoana are puncte slabe si puncte forte. Nu este obligatoriu sa fii mandra de toate deciziile tale si de toate actiunile intreprinse pana acum, si este absolut normal sa gresesti, sa eziti si sa esuezi. Primul pas spre vindecare este sa acceptam ceea ce suntem si ceea ce este in jurul nostru, practic sa ne acceptam destinul. Acceptarea de sine vindeca rani din trecut si da aripi viitorului. Ce trebuie sa faci? Sa-ti recunosti emotiile, fricile, frustrarile, sa stai fata in fata cu ele, si apoi sa le accepti ca fiind parte din tine. Meditatia mindfulness este o varianta ajutatoare in acest caz.
  • Chiar crezi ca exista fiinta perfecta? Iti raspundem noi: nu! Pai si atunci de ce sa tinzi catre ceva ideal, ceva ce, oricum, nu exista? Daca esti o perfectionista prin definitie nu vei reusi niciodata sa te deconectezi de la tine si nu vei avea ocazia sa te bucuri de lucrurile cu adevarat valoroase ale vietii. Incearca sa-ti indrepti atentia catre lucruri realiste si realizabile si traseaza-ti rezolutii mai putine. Tine cont ca multitasking-ul este primul pas catre esec personal. Este la fel ca in matematica: simplifica ecuatia si vei ajunge la rezultatul dorit!
  • Acest sentiment trebuie foarte bine diferentiat de autocompatimire, acesta din urma fiind chiar nociv si impiedicandu-te sa te ridici si sa evoluezi. Autocompasiunea presupune sa-ti deschizi inima in fata ta, sa fii binevoitoare cu tine, cu greselile si esecurile tale. Invata sa te intelegi si astfel sa te ierti fara a te judeca, pedepsi sau ascunde.

Atentie! Aceste obiceiuri distrug stima de sine! Afla care sunt si nu le mai practica! Detalii aici!

Text: Madalina Manole