Cum imparti timpul petrecut impreuna?

shutterstock 6782827“La Rochefocauld: dragostea este asemeni febrei; nu le putem stapani pe nici una si nici nu putem limita durata sau intensitatea lor.”

 Cred in aceasta rubrica. Ea se adreseaza tuturor varstelor. Parte din ea este izvorata din propria experienta, completata cu lecturi si discutii cu oameni mai tineri, mai maturi, care iubesc, sunt iubiti, au experiente de viata fericite sau mai putin fericite, dar care merita sa traiasca frumos povesti de dragoste si sa nu renunte la sperante.

In ziua de astazi e din ce in ce mai greu sa-ti propui si sa reusesti sa petreci cat mai mult timp impreuna cu partenerul/partenera atunci cand ai o relatie de cuplu. Viata sociala agitata, jobul fiecaruia si, din pacate, stresul cotidian ne “mananca” din timpul care ne-am dori sa-l petrecem alaturi de iubit/a.

Sunt cupluri care ajung sa-si dea intalnire cel putin o data pe saptamana direct acasa, pentru a se asigura ca vor apuca sa petreaca timp impreuna. Sunt studii care arata ca, desi sunt casatoriti, partenerii nu reusesc sa petreaca impreuna mai mult de 2 ore si ceva intr-o zi. Se pare ca nu sunt departe de cei care traiesc doar intr-o relatie de coabitare, fara certificate de casatorie si care petrec poate cu o ora mai mult decat cei casatoriti.

Si ca si cum toate astea nu ar fi indeajuns, o mare parte din timpul petrecut impreuna partenerii se uita la televizor, mananca sau se ocupa de diverse sarcini casnice. Inclusiv despre pensionari se spune ca nu petrec impreuna mai mult de 4 ore pe zi.

Unul dintre principalii vinovati pentru care cuplurile au inceput sa petreaca mai putin timp impreuna este internetul, cu precadere retelele de socializare, ce a “deteriorat” spiritul vietii de familie sau de cuplu. Retelele de socializare sunt preferate in locul timpului petrecut in familie, ceea ce e foarte trist si in niciun caz un lucru bun sau sanatos. Pe de alta parte, utilizarea acestor retele nu a afectat relatiile cu prietenii sau amicii.

In mod normal, o persoana se simte iubita doar atunci cand i se acorda atentie si timp. Sa stai langa persoana iubita pe canapea la televizor nu inseamna ca-i acorzi din timpul tau fiindca, in afara de a va uita amandoi la tv, nu faceti nimic pentru voi. La tv poti sa te uiti si cand esti singur/a. Acorda cu adevarat timp persoanei iubite si discutati despre voi, despre ce va doriti unul de la celalalt, despre ce va doriti de la viata, asculta-ti partenera/partenerul cu toata atentia, ceea ce vrea sa-ti comunice, tineti-va in brate, mangaierile si cuvintele tandre nu ar trebui sa va lipseasca.

Sunt multi oameni care incep sa nu se mai simta iubiti daca, la un moment dat, partenerul nu le va mai acorda timp pentru a fi impreuna, timp pentru a vorbi unul cu celalalt despre lucruri legate de viata de cuplu sau cea personala. Daca doi oameni stau unul cu celalalt nu inseamna ca sunt neaparat impreuna. Sunt persoane care locuiesc in aceeasi casa, dar nu sunt impreuna cu adevarat. Daca au activitati diferite, daca unul se uita la tv in timp ce celalalt citeste o carte sau se uita la televizorul din cealalta camera, asta nu inseamna ca sunt un cuplu cu adevarat.

Cand vorbim de timp petrecut impreuna nu inseamna sa ne sorbim din ochi unul pe celalalt, inseamna ca trebuie sa facem ceva impreuna si sa ne acordam atentie unul celuilalt. Afectiv, este foarte important sa ne acordam atentie unul celuilalt, dar sa acordam atentie si la ceea ce se intampla intre noi. Iubirea trebuie sa fie manifesta fata de iubit/a. Exprima-ti sentimentele mai ales in timpul petrecut impreuna cu persoana iubita. Nu este de ajuns sa-i fii alaturi si atat. Renuntati sa mai pierdeti timpul in fata calculatorului si profitati de momentele in care reusiti sa gasiti timp pentru voi, pentru relatia voastra de cuplu.

Sa imparti timpul petrecut impreuna inseamna sa fii acolo cu sufletul, trupul si mintea. Viata e scurta si merita traita cat mai frumos iar asta depinde numai de noi in mare parte.

Text: Vladimir Toma