Cum sa combatem ameteala si sa eliminam cauzele aparitiei acesteia

shutterstock_73557241In evolutia speciilor, s-a demonstrat ca nicio alta specie nu are calitatea celei umane de a sta in pozitie bipeda: mereu drept, cu capul in sus, si picioarele pe pamant, intr-un fel de victorie continua asupra fortei gravitationale. Astfel, spre deosebire de animale, fiintele umane se apleaca, se inalta, stau drepte, multumita mai ales dezvoltarii, intervenite in cursul mileniilor, a sistemului nervos si a creierului.

Sa luam deci in considerare anxietatea din viata persoanelor care sufera de vertij, un simptom care, de multe ori, este datorat altor boli si care da impresia unei lumi care dintr-odata „alearga” cu o viteza mult prea mare, deregland echilibrul normal, transformandu-se intr-o „forta stranie” care trage corpul in jos. „Lipsa pamantului de sub picioare” este pierderea capacitatii de a se sprijini ei insisi, parand a nu avea niciun suport. Acestea sunt descrierile facute de oamenii care se plang de ameteli, fiind legati de aceeasi teama comuna de a cadea si de a nu mai fi capabili sa fie independenti. In acest articol vom explica ce este echilibrul, care sunt cauzele ametelilor, cum se pot vindeca prin intermediul medicinei „oficiale” si prin asa-zisa medicina alternativa si, nu in ultimul rand, cum se pot depasi crizele acute de ameteala, recuperand perfect stabilitatea corpului ce parea pierduta.

  • Cauzele aparitiei ametelilor

Terminatiile nervoase musculare si articulare, vederea, nucleele nervoase din partea profunda a creierului sunt toate participante la mentinerea echilibrului corpului. Dar adevaratul organ al echilibrului este situat in urechea interna (deci in interiorul craniului) si este numit „labirint membranos”. Urechea interna cuprinde labirintul osos, labirintul membranos, separate printr-un spatiu care contine un lichid numit perilimfa.

Labirintul membranos cuprinde vestibulul – utricula si sacula,canalele semicirculare membranoase, sistemul endolimfatic si canalul cohlear. Utricula este o vezicula alungita in care se deschid canalele semicirculare. Sacula are o forma sferica si ocupa pozitia cea mai decliva. Are legaturi cu utricula si cu canalul cohlear. Ambele formatiuni precedente prezinta pe suprafata interna o bombare epiteliala numita macula. Macula, organul senzorial de perceptie a acceleratiei liniare, are o membrana bazala cu celule bazale cubice, un strat de celule de sustinere si celule senzoriale. Canalele semicirculare membranoase ocupa interiorul canalelor semicirculare osoase, avand aceeasi lungime, configuratie si orientare. Fiecare canal prezinta doua extremitati, care se deschid in utricula. Sistemul endolimfatic cuprinde canalele utricular si sacular, care se unesc pentru a forma canalul endolimfatic; acesta se termina cu sacul endolimfatic, situat extradural si care adera intim de dura mater. Canalul cohlear parcurge in intregime traiectul cohleei. El contine organul lui Corti, organ senzorial de percepere a vibratiilor imprimate lichidelor labirintice de catre undele sonore. Organul lui Corti se compune din celule de sustinere, celule senzoriale, celule accesorii, membrana reticulata, membrana tectoria si spatii lichidiene. Canalele semicirculare sunt situate superior si posterior de vestibul; au forma unor tuburi curbate asemanatoare unor arcuri de cerc, cu deschidere prin ambele capete la nivelul vestibulului. Dupa orientarea spatiala a lor, se numesc: orizontal sau extern, superior si posterior. Miscarile barcilor, solicitand celulele labirintice, provoaca la anumite persoane instabilitatea posturala, adica greata, sudoare, voma, diminuarea presiunii sanguine, paloare. Este definita ca ameteala, o falsa senzatie de rotire a corpului (sau capului) sau a obiectelor inconjuratoare. Este o senzatie iluzorie, deranjanta care provoaca greata, voma, tahicardie si, deseori, diaree. In anumite cazuri, acest simptom face ca persoanele suferinde sa mearga ca si cum ar fi sub influenta alcoolului, provocand senzatia de confuzie, deficit momentan al vederii, furnicaturi ale membrelor, dureri de cap. Uneori, pot aparea stari de anxietate, depresii destul de puternice care-i poate impinge spre izolare in propriile case sau chiar sub paturi, avand frica sa nu se declanseze o noua criza. Trebuie subliniat ca ametelile sunt un simptom, nu o boala, si deci se refera la o disfunctie a organului echilibrului (sau a sistemelor cerebrale conectate la acesta) cauzata de diversi factori. Sa vedem cativa.

  • Un semnal de alarma al organismului

Prin loviri puternice se intelege un traumatism provocat la cap, de exemplu in urma accidentelor automobilistice. In acest caz, corpul este proiectat inainte in mod violent, in timp ce capul este impins brusc spre spate si, succesiv in faza de oprire a automobilului, va fi impins inainte. Ranirile care deriva din acest tip particular de accident sunt de natura si gravitate diverse: musculatura gatului, vertebrele si, rar, discurile ce sunt interpuse intre ele pot suferi presari, deplasari. Simptomele care apar sunt dureri locale, dureri de cap, ameteli deseori insotite de greata sau voma. Deseori, acestea apar imediat dupa accident deoarece miscarea violenta a capului provoaca deplasarea lichidului intern al organului de echilibru sau pot aparea mai tarziu deoarece muschii gatului se intaresc in asa fel incat vor opri, fara sa inchida definitiv, vasele sanguine (arterele vertebrale) care „hranesc” cu sange organul echilibrului.

Artroza cervicala. Acesta este un lent proces degenerativ al structurii osoase a coloanei vertebrale, care-si va modifica forma si pozitia dand, de multe ori, dureri locale si limitari ale miscarilor. La anumite persoane suferinde de artroza cervicala se poate intampla ca boala sa cauzeze aparitia ametelilor si greturilor, deseori in mod neprevazut si mai ales dimineata.

Labirintita. Una dintre cele mai cunoscute cauze este labirintita, un proces inflamator bacteric sau viral al labirintului membranos (organul principal al echilibrului). Aceasta boala deriva in general din alte boli, cum este de exemplu difteria (din fericire aflata sub control de mult timp datorita vaccinurilor facute in timpul copilariei) sau otita (infectie a urechii manifestata prin durere locala si febra puternica), care se distinge in doua forme: una acuta si cealalta cronica.

Intoxicatiile. Nu toti stiu ca este posibil sa apara ameteli in urma intoxicarii. Se intampla, de fapt, ca, la persoanele care au avut parte de o masa copioasa cu fructe de mare sau crustacee, ori dupa tratamentul cu medicamente tip acid acetilsalicilic sau altele, sa apara o criza puternica de ameteala, fara diminuarea auzului (sindromul Arslan), in care persoana in cauza este incapabila sa se ridice sau chiar sa se miste in pat.

  • Medicina oficiala, vazuta ca tratament

Deoarece vertijurile sunt un simptom al disfunctiilor organului de echilibru sau al celor legate de acesta, terapia trebuie sa fie diversa de la caz la caz. Exista medicamente care actioneaza direct asupra „simptomului de ameteala”, dar care se pot lua doar cu prescriptie medicala deoarece nu sunt private de efecte colaterale. Dintre acestea, cele mai utilizate sunt antihistaminicele (pentru ameteli si greata in raul de mare sau de masina). Daca, in schimb, vertijurile deriva din labirintita, trebuie sa se trateze cu antibiotice sau antivirale. Daca ametelile sunt datorate unui accident sau artrozei, medicul la care trebuie apelat este ortopedul. Acesta va aplica diverse interventii terapeutice, acte de decontractare a muschilor gatului, corecta mobilitate a coloanei cervicale, reducerea „compresiilor” cervicale, impiedicand ulterioare blocari ale muschilor.

 

Text: Alexandra Lupu