Cum sa fii un bun ascultator?

Cum sa fii un bun ascultator?A fi un bun ascultator este un avantaj care te ajuta sa fii descurcaret in viata, sa capeti experienta fara a risca sa gresesti, si sa vezi lumea prin ochii altora. Insa, usor de spus, greu de facut! A fi un bun ascultator presupune, in primul rand, calm, chiar si atunci cand esti in total dezacord cu interlocutorul tau. Multor oameni le place sa vorbeasca mai mult si sa asculte mai putin, motiv pentru care, de multe ori sunt evitati. Pentru ca nu intotdeauna este posibil sa fii un bun ascultator, noi va propunem cateva sfaturi care sa va imbunatateasca experienta de comunicare cu cei din jur.

 



Pune-te in locul celeilalte persoane

Cand cineva vrea sa vorbeasca cu tine si, mai ales, cand vrea sa-ti faca o confesiune, inseamna ca acea persoana te stimeaza si are incredere in tine. Nu-i inchide gura dupa primele fraze si nu sari cu sfaturi, ci doar asculta. Faptul ca iti vorbeste poate fi o eliberare a emotiilor si a gandurilor, o descarcare si nu neaparat un strigat de ajutor. Incearca sa fii atent la tot ceea ce vorbeste si nu-ti lasa gandurile sa zboare aiurea. Un gand introspectiv va bloca ascultarea activa si cealalta persoana isi poate da seama. Acum este momentul sa te pui in locul ei si sa-ti raspunzi la intrebarea: “Tie ti-ar placea sa vorbesti la pereti fara sa fii ascultat de nimeni?” Cu siguranta, raspunsul este nu! Pe de alta parte, incearca la propriu sa te pui in locul celeilalte persoane si preia-i problema care o macina, astfel vei gasi mult mai usor si mai repede o rezolvare.

 

Pastreaza contactul vizual

Intr-un dialog este important ca ambii parteneri sa se priveasca. Daca cineva iti vorbeste, opreste-te din actiunile pe care le intreprinzi si priveste in ochi persoana respectiva. Mentinerea unui contact vizual permanent inseamna respect fata de interlocutor. Nu uita ca nu degeaba avem doi ochi, doua urechi si doar o singura gura. Asta se traduce prin: “asculta mai mult, observa mai mult si vorbeste mai putin!”.

 

Evita sa compari experientele celorlalti cu ale tale

Una din regulile de baza pe care trebuie sa le urmezi daca vrei sa fii un bun ascultator presupune sa nu vorbesti foarte mult despre tine si mai ales prin comparatie, cu atat mai mult cand situatiile sunt incomparabile ca emotie si intensitate. Daca prietenul de conversatie a trecut printr-un divort, nu-i spune ca-l intelegi pentru ca si tu tocmai te-ai despartit de partenerul cu care erai de cateva luni. Poate parea ca-l ajuti daca ii compari experienta cu a ta, insa nu vei face decat sa-l jignesti sau sa-i lasi senzatia ca ceea ce a trait el este neimportant. Nu vorbi la persoana intai decat daca ti se cere parerea in mod direct. Pune-i intrebari si incearca sa gasesti rezolvari in propriile-i raspunsuri si nu prin prisma experientelor tale.

 

Invata sa consolezi

Consolarea, atat verbala cat si fizica, este foarte importanta intr-o relatie de prietenie sau de iubire. Insa, ai grija, sunt unele persoane care nu suporta sa fie mangaiate sau alintate atunci cand sufera. Foarte important: a consola pe cineva nu inseamna a simti mila. Mila, in anumite cazuri, poate fi cel mai nepotrivit sentiment pe care sa-l oferi. Poate ca este normal sa simti un strop de compasiune, dar pastreaz-o in limite si nu o lasa sa se simta in inflexiunile vocii. Cand cineva se confeseaza in fata ta, nu inseamna ca asteapta compasiune sau mustrare, dar poate cersi dupa consolare. Incearca, in functie de problema pe care o are, sa-l intelegi si sa-l incurajezi, insa, fa-o fara sa-i arati superioritate.

 

Text: Madalina Manole