In concediu cu mintea la job: cum te relaxezi cand munca nu-ti da pace?

Ti se intampla des ca atunci cand pleci in vacanta sa te trezesti ca iti verifici mailurile, ca stai pe plaja si te gandesti stresata la proiectele pe care le ai la job sau ca nu te poti abtine sa le raspunzi colegilor sau colaboratorilor care te suna? Afla care sunt motivele pentru care nu te poti relaxa nici macar in vacanta si ce este de facut.

Daca te-ai recunoscut in descrierea de mai sus, trebuie sa stii ca nu esti singura. In urma unui studiu facut de site-ul de calatorii Travelbag, s-a constatat ca in medie o persoana din cinci isi verifica e-mailul in vacanta si este disponibila telefonic pentru problemele legate de job.



Efectul Zeigarnik

Tot acest comportament provine din ingrijorarea constanta ca am putea sa ratam ceva important legat de munca. Si asta pentru ca de multe ori ne lasam sarcinile sau proiectele neterminate. Acesta se numeste efectul Zeigarnik. Exista o tendinta naturala a oamenilor de a-si aminti lucrurile neterminate mult mai des decat sarcinile duse la bun sfarsit. Orice sarcina inceputa creeaza o tensiune care se va elibera la terminarea ei. Atunci cand nu reusim sa o finalizam insa, reducerea tensiunii este impiedicata, ceea ce face ca problema sa ne apara constant in minte, continutul acestei amintiri fiind mai accesibil din punct de vedere cognitiv datorita tensiunii asociate.

Cum iti refaci rezervele de energie: remedii si activitati care alunga stresul si oboseala

Pentru a impiedica manifestarile efectului Zeigarnik, este foarte important sa nu lasam lucruri importante neterminate atunci cand plecam in vacanta. Putem face un inventar al tuturor proiectelor in derulare si al sarcinilor pe care le avem de facut si sa incercam sa le solutionam din timp. Nu este o idee buna sa amanam totul pana in ultima zi dinaintea vacantei, pentru ca posibilitatea sa nu avem timp pentru ele si sa apara in plus alte lucruri de rezolvat este foarte mare.

Fii organizata!

Un alt lucru pe care il putem face pentru confortul nostru mental in vacanta este sa ne pregatim colegii si colaboratorii pentru perioada in care vom lipsi de la munca. Discuta cu ei despre proiectele care urmeaza si pune-i in tema pe cei care te vor inlocui pe perioada vacantei.

Pe langa lucrurile enumerate mai sus, mai exista un motiv de ingrijorare care nu ne lasa sa ne desprindem de munca: cum vom face fata avalansei de e-mailuri primite in perioada in care am lipsit de la birou? In acest caz, ne poate fi de ajutor sa ne rugam colegii sa ne faca un rezumat al lucrurilor care s-au petrecut in timpul in care am fost plecati si al celor care sunt pe ordinea de zi.

Astfel vom elimina din start o multime de e-mailuri interne. De asemenea, este important sa stim sa ii lasam pe ceilalti sa intervina atunci cand suntem plecati. Daca am stabilit o relatie buna cu colegii de la munca si am avut o comunicare eficienta, acestia pot rezolva multe dintre problemele care apar atunci cand suntem in vacanta.

Apreciaza timpul liber

In acelasi timp, este important sa stim sa stabilim niste limite clare si sa ne apreciem timpul liber. Nu este tocmai intelept sa acceptam sa fim disponibili pentru problemele de serviciu atunci cand suntem in vacanta si orice angajator ar trebui sa inteleaga necesitatea timpului liber al angajatului. Daca nu reusim sa scapam sub nicio forma de responsabilitatile de la serviciu atunci cand suntem plecati, este bine sa stabilim anumite zile si intervale orare cand vom verifica e-mailurile, in loc sa facem asta constant, zi de zi. Atunci cand reusim sa ne relaxam, vom fi mai productivi la intoarcerea din concediu.

Semne ascunse ale stresului

Chiar daca esti obisnuit sa fii ocupat in fiecare secunda a zilei, este necesar sa recunosti beneficiile timpului liber petrecut cu tine insuti sau cu cei dragi. Acestea sunt momentele cand ai posibilitatea sa te regasesti si sa te linistesti, apreciaza-le la adevarata lor valoare!

Farmacistii Catena recomanda Bien Dormir pentru ameliorarea tulburarilor de somn, oboseala excesiva, stari si episoade depresive sau dereglari ale ritmului cicardian. Imbunatateste calitatea somnului fara sa dea dependenta. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu