Adevăratul “Conte” – Dark of Transilvania

 

Începuturi

Nu cred că există cineva care să nu fi auzit până acum de Contele Dracula, care să nu fi văzut cel puțin un film cu și despre vampiri, care să nu fi auzit de castelul lui Dracula din Transilvania.

Acest personaj de legendă creat de irlandezul Bram Stoker spune povestea unui conte din Sud-Estul Transilvaniei, stăpân al unui castel de pe o stâncă înaltă. Deși personajul inventat de Stoker este adesea confundat cu Vlad Țepeș, prințul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia, lucrurile sunt pur și simplu eronate.

Chiar dacă Branul este singurul castel din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula, total greșit. În plus, autorul înfățișează castelul contelui ca fiind așezat pe marginea unei teribile prăpăstii – un hău străbătut de neant.



Ce nu știai despre personajul Dracula

Puțini știu însă că Bram Stoker nu a vizitat niciodată Transilvania. De fapt, autorul n-a vizitat nici măcar România. În descrierea castelului lui Dracula el pleacă de la o prezentare a Castelului Bran dintr-o gravură.

Sunt surse care spun că Stoker a folosit ilustraţia Castelului Bran din lucrarea lui Charles Boner “Transylvania: Its Product and Its People”, (London; Longmans, 1865).

Dracula – aşa cum este el perceput astăzi – reprezintă un personaj fictiv. Numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, pe care din motive politice istoricii vremii îl descriu ca un despot nemilos şi însetat de sange.

Contele Dracula imaginat de Stoker este un vampir în vârstă de 800 de ani, un nobil care se pretinde ca e înrudit cu hunul Attila. El locuiește în ruinele unui castel situat undeva în Munţii Carpaţi.

De la Dracula lui Stoker la “Dark of Transilvania” semnat de Distileria Bran

Dar dacă legenda contelui Dracula e înțesată de supoziții și mituri, în zilele noastre există un “conte” al mixologiei urbane, cu nume cu rezonanță – Dark of Transilvania.

Acest cocktail se găsește în exclusivitate la Gold Bar Cafe și are o poveste aparte. În primul rând, main course-ul acestui blend select este oferit de Samaro, o băutură ce poartă semnătura distileriei Bran.

Reţeta băuturii Samaro a luat naştere în urmă cu zece ani, iar ingredientul secret al acestei licori sunt nucile verzi transilvănene. Ca textură, samaro are similitudini cu tăriile nemțești de tip digestive.

Samaro este format din primele silabe ale cuvintelor „Satu Mare România“, din dorinţa de a scoate în evidenţă faptul că şi pe plan local se pot produce băuturi competitive. Distileriile Bran se află în judeţul Satu Mare, loc de unde reuşesc să distribuie în prezent băuturi pe trei continente și alimentează totodată cele mai selecte rețete de cocktail-uri de la Gold Bar Café.

“Contele” – Dark of Transilvania mai conține vișinată Bran din vișine culese din zona Subcarpaților și gin din Marea Britanie. Iar pe o vreme răcoroasă de toamnă, acest cocktail se potrivește ca o mănușă.

Autor: Bogdan Dărădan