Dermatita seboreica

Dermatita seboreicaAi matreata, ti se inroseste pielea sau devine solzoasa si se exfoliaza? Poate fi vorba de dermatita seboreica, o problema care ne poate afecta atat scalpul, cat si tenul, decolteul sau spatele.



Cauze ale dermatitei seboreice

Dermatita seboreica este o afectiune persistenta, care poate recidiva si care de cele mai multe ori necesita un tratament pe termen lung. Aceasta se mai numeste si eczema seboreica, matreata sau psoriasis seboreic. Iti poti da seama ca ai dermatita seboreicadaca ai urmatoarele simptome:

  • Matreata pe scalp, sprancene, in barba sau mustata
  • Roseata a pielii
  • Mancarime sau usturime
  • Portiuni de piele grasa acoperita cu “solzi” sau cruste de culoare alba sau galbena, pe fata, urechi, decolteu, scalp sau alte parti ale corpului

Pot fi mai multe cauze ale dermatitei seboreice. Aceasta poate aparea din cauza unei ciupercicare se gaseste in sebumul secretat de piele, poate fi un raspuns inflamator la psoriasis sau poate fi cauzata de schimbarile de temperature (aceasta afectiune se inrautateste iarna si la inceputul primaverii).

Un sistem imunitar slabit, bolile endocrine cum ar fi diabetul, depresia, scarpinatul sau alte traumatisme ale pielii, precum si unele medicamente pot duce la aparitia dermatitei seboreice.

Pentru a afla daca avem sau nu dermatita seboreica, cel mai sigur mod este sa mergem la dermatolog, care va examina ceulele pielii pentru a se asigura ca nu confundam aceasta afectiune cu o alta care are manifestari asemanatoare cum ar fi psoriazisul, dermatita atopica (care produce inflamatii si mancarimi ale pielii) sau rozacee (care de obicei afecteaza doar fata).

Metode de tratament pentru dermatita seboreica

Dermatita seboreica se trateaza in mod obisnuit cu crème, lotiuni sau sampoane speciale. Se utilizeza creme, lotiuni si sampoane pe baza de hidrocortizon sau fluocinolon, pentru tratament local al dermatitei seboreice. O alta variant de tratament este samponul antifungic pe baza de ketoconazol combinat cu medicamente pe baza de terbinafina. Eficiente sunt si cremele sau gelurile antiibacteriene care contin metronidazole sau terapie cu lumina.

Sfaturi utile pentru ameliorarea dermatitei seboreice

Pe langa tratamentele clasice, sunt si cateva lucruri pe care le poti face acasa pentru a scapa de dermatita seboreica.

  • Dermatita seboreicaDaca ai matreata de exemplu si afectiunea este incipienta, poti folosi sampoane pe baza de zinc piritiona, seleniu sau acid salicilic.
  • Aplica ulei de masline sau uleiuri minerale pe scalp si lasa-le sa actioneze timp de o ora, apoi piaptana-ti parul pentru a indeparta cojile de pe scalp.
  • Evita sapunurile dure atunci cand te speli pe corps au pe fata si aplica intotdeauna o crema hidratanta dupa.
  • Evita produsele care contin alcool, acestea inrautatesc dermatita.
  • Poarta haine din bumbac moale, acestea ajuta la reducerea iritatiilor si permit aerului sa circule.
  • Evita scarpinatul, acesta nu face decat sa irite pielea.
  • Daca ai pleoapele rosii sau uscate, spala-le in fiecare seara cu sampon pentru bebelusi si aplica comprese calde.

Text: Bianca Badescu