„Doneaza sange! Fii erou!”: unde poti sa donezi sange in perioada 8-12 mai

Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti impreuna cu Institutul de Hematologie Transfuzionala Bucuresti si Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), organizeaza in perioada 8-12 mai o noua editie a Campaniei de Donare de Sange, sub deviza „Doneaza Sange, Fii Erou!“.

Scopul demersului este acela de a combate deficitul de sange si produse de sange din unitătile spitalicesti din Romania prin organizarea unei colecte extinse de sange si prin sustinerea unei puternice campanii de informare si responsabilizare sociala.



Unde pot dona sange bucurestenii

Campania de sensibilizare cu privire la donarea de sange se desfasoară simultan in toate centrele universitare membre ale Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicină din Romania (F.A.S.M.R.) din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Sibiu, Timisoara, Oradea, Targu-Mures, Craiova si Constanta.

Astfel, bucurestenii sunt asteptati in Holul de Onoare al Facultatii de Medicina UMF Carol Davila, intre 8-12 mai (orele 8:00 – 13:00) atat pentru a dona sange, cat si pentru a intelege nevoia acuta a actului de a oferi, pana la urma, o sansa la viata celor aflati in nevoie. Proiectul isi propune inclusiv ameliorarea deficitului de sange din spitalele din tara.

Datele oferite in cadrul campaniei „Doneaza Sange, Fii Erou!“ sunt ingrijoratoare, tinand cont de faptul ca in Romania mai putin de 2% din populatie doneaza sange. Prin comparatie, in Uniunea Europeana se inregistreaza anual peste 20 de milioane de donari de sange, procentul in Austria fiind de 66%, iar in Franta de 52%.

In ce conditii putem sa donam sange

Donatorul de sange trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Prin urmare, sunt eligibile persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, care au la ele buletinul sau cartea de identitate. Donatorii trebuie sa aiba o stare de sanatate bună, sa fie odihniti, sa nu fi consumat alcool cu 48 de ore inaintea donării, sa aiba greutatea peste 60 kg, sa nu sufere de afectiuni ca hepatita, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat si sa nu figureze in registrele medicale cu boli de inimă. De asemenea, persoana care alege sa doneze sange nu trebuie sa fie alergica sau sa fi donat sange cu 72 de zile inainte de o noua recoltare.

Text: Oana Baltoc