Factorul de protecție solară (SPF) – ce înseamnă și cum îl alegi corect

factorul de protectie solara

Produsele cu factor de protecție solară au ca rol principal protejarea pielii de radiațiile soarelui.

Deși multă vreme erau considerate produse destinate sezonului de vară și exclusiv activității de plajă, din 2013 a fost retrasă oficial denumirea de „cremă pentru plajă”.

Este important să folosești astfel de produse în zilele însorite ale oricărui anotimp pentru că petele pigmentare, ridurile adânci și pielea îmbătrânită precoce sunt efecte ce se vor vedea în timp, dar mai devreme decât te așteptai.

Este important să-ți ajuți pielea să facă față radiațiilor pentru a-și pielea păstra aspectul plăcut, elasticitatea și sănătatea chiar dacă îți place să fie și bronzată.

Recomandările în acest sens, pentru fiecare tip de piele este să folosești constant protecția SPF30 atunci când te expui la razele solare.

Farmacistii Catena recomanda Gama Rilastil Sun System, aliatul perfect pentru a proteja pielea de razele nocive ale soarelui, atât la plajă cât și în viața de zi cu zi. Gama oferă mai mult decât fotoprotecție, pentru că menține pielea hidratată și o protejează de stresul oxidativ.

Când alegi un astfel de produs este important să ai câteva aspecte în vedere însă o alegere bună poți face doar atunci când ai informațiile necesare.

Pentru ca tu să-ți alegi produsul potrivit, îți spunem cum acționează factorul de protecție solară asupra pielii, cum îl alegi în funcție de pielea ta și de este necesar să-l aplici repetat.

Cert este că nu trebuie să-ți lipsească produsele cu factor de protecție solară oricât iubești soarele, fie că sunt creme hidratante, produse de machiaj, că mergi în vacanță, la plajă ori la plimbare, pe stradă, etc.



Ce înseamnă factorul SPF?

Pentru început trebuie să știi că există două tipuri de raze ultraviolete: UVA și UVB. Ambele pot dăuna pielii căci UVA are raze mai lungi care pot pătrunde în straturi adânci ale pielii (favorizează apariția ridurilor adânci) iar UVB sunt razele responsabile de petele pigmentare sau chiar arsuri și devin mai intense la înălțimi.

Prin urmare, nu neglija folosirea unui factor de protecție solară nici iarna la ski și cu atât mai puțin vara.

SPF este prescurtarea termenului: „sun protection factor” iar toate produsele de uz cosmetic cu acest rol au marcaje precum: SPF15, SPF30, SPF50, SPF100.

Rolul unui factor de protecție solară și semnificația numărului SFP

Crema cu factor de protecție solară vine cu un rol important, acela de a opri cantitatea de radiații UVB pe care pielea o absoarbe.

Fiecare produs cu factor de protecție solară are capacitatea de a te proteja de razele solare astfel:

SPF15 – 93% din razele UVB

SPF30 – 96,7% din razele UVB

SPF50 – 98% din razele UVB

SPF100 – 99% din razele UVB

Diferența dintre acestea (numărul) se referă la faptul că sunt concepute pentru a rezista o perioadă de timp mai îndelungată, dar acest lucru depinde și de alți factori precum tip de piele, contact cu apă, transpirație abundentă, etc.

Cum acționează produsele cu factor de protecție solară?

Filtrele minerale din produsele cu factor de protecție solară care conțin dioxid de titan și oxid de zinc vin cu proprietăți care presupun reflectarea și împrăștierea razelor solare.

În schimb, filtrele de protecție UV chimice au capacitatea de a absorbi radiațiile și le transformă în căldură și energie.

Acordă atenție etichetei produsului pe care îl achiziționezi. Cele mai multe produsele cu factor de protecție solară sunt și rezistente la apă, acțiunea lor nefiind anulată.

Cum alegi un factor de protecție solară potrivit?

Multe persoane cred că doar cei cu pielea albă au nevoie de un factor de protecție solară sau cei cu pielea sensibilă.

Adevărul este că toate tipurile de piele au nevoie de un factor de protecție solară pentru că ceea ce le diferențiază este procentul melanină și rezistența (ca timp) la radiații.

Melanina din piele însă, nu te apără de arsuri, riduri sau îmbătrânirea precoce a pielii. Când îți alegi crema cu factor de protecție solară acordă atenție în primul rând tipului de piele. Apoi, ia în calcul cât îți propui să stai la soare și în ce context.

Există câteva recomandări în funcție de tipul de piele și predispoziții:

  1. Pielea uscată are nevoie de factor de protecție solară SPF30
  2. Pielea sensibilă are nevoie de un factor de protecție solară SPF50
  3. Pielea matură are nevoie tot de un factor de protecție solară SPF50
  4. Tenul gras/mixt sau o piele predispusă la coșuri, milia va avea nevoie de un produs care nu este gras, de tip gel, care se absoarbe ușor și un factor de protecție solară SPF30.
  5. Tenul normal poate fi protejat cu produse care un au un factor de protecție solară SPF15 sau SPF30

Cum, când se aplică și cât timp rezistă?

Aplicarea unui factor de protecție solară trebuie să facă parte din rutina zilnică, pe tot parcursul anului pentru că razele ultraviolete sunt prezente chiar dacă intensitatea diferă. Astăzi, regăsești acest factor de protecție în creme hidratante, fonduri de ten, etc.

Este ideal să aplici produsul cu SPF cu 20 de minute înainte de a ieși din casă iar dacă folosești produse cu retinoizi, loțiunea cu SPF este esențială.

Produsul se aplică pe toată suprafața pielii expuse soarelui. Dacă activitatea presupune să ieși din casă și să mergi la birou nu va fi necesar să reaplici, dar dacă ești în vacanță și faci plajă, aplică crema cu factor de protecție solară din 2 în 2 ore sau chiar mai des dacă stai mult în apă sau transpiri abundent.

Testele realizate de FDA (organizație din SUA care testează calitativ produsele farmaceutice şi alimentare) înainte de aprobarea acestor produse au arătat că dacă factorul de protecție este mai mare, protecția durează mai mult.

În cazul pielii care se înroșește după 10 minute de expunere la soare, crema cu SPF15 ar putea împiedica înroșirea pentru 150 de minute (conform testelor).

Vei crede că cea cu SPF30 va asigura protecție pentru 300 de minute, dar nu este neapărat adevărat tocmai pentru că filtrarea lor este diferită. În plus, testele nu au dovedit că SPF50 sau SPF100 vin cu o reală protecție suplimentară.

Reține că efectele nocive ale razelor ultraviolete apar și se adâncesc în timp. Aplicarea unui factor de protecție solară este o acțiune de prevenție. Mai important decât produsul ales este să folosești regulat unul.

Foto Shutterstock