Freelancer versus angajat – cum e mai bine?

Freelancer versus angajat – cum e mai bine?Angajat fiind, cu un job care iti ingradeste libertatea, visezi cu ochii deschisi la avantajele liber-profesionistilor, fara program fix si fara sefi care sa te monitorizeze constant. Freelancer, pe de alta parte, tanjesti la siguranta si confortul pe care ti le asigura o carte de munca. Pana la urma, cum e mai bine?



Avantajele si dezavantajele angajatilor

 

Orice angajat a trecut prin stari de nemultumire legate de faptul ca a avut o dimineata care a urmat unei zile sau seri obositoare sau o indispozitie de ordin fizic in care nu se putea trezi atunci cand ceasul suna cu disperare sau, pur si simplu, nu era intr-o forma care sa-i permita sa priveasca la ziua care incepea cu optimism si vigoare. Si atunci apare aproape instantaneu regretul ”eu de ce nu pot sa lucrez pe cont propriu, sa fiu propriul meu stapan, sa pot sa muncesc atunci cand vreau?”. Si uite asa devenea tentat de mirajul freelancerului, care pentru unii ramane doar in stadiul de dorinta, in timp ce altii incearca devenirea si reusesc.

Ca angajat, trebuie sa suporti rigorile unui program inflexibil de cele mai multe ori, dar stii sigur ca atunci cand ai ajuns la serviciu, ai sarcini clare de indeplinit, de gasirea carora, de cele mai multe ori, s-au ocupat altii. Este si nu este bine, pentru ca tu poate iti doreai sa rezolvi lucrurile in ordinea stabilita de tine iar seful iti stabileste altfel prioritatile. In aceeasi idee, daca vrei sa pleci in concediu, trebuie sa respecti o planificare care uneori nu ti-e la indemana. Daca te straduiesti cat poti sa muncesti de bine, s-ar putea sa nu ti se recunoasca meritele si chiar sa nu te multumeasca salariul si tot asa… dar macar stii cate poti baza pe salariul acela pe care l-ai negociat. Pe de alta parte, uneori ai mai putin de lucru si te poti bucura de intalnirea cu colegii si de o discutie pe teme mondene la o cafea prelungita, care poate fi o adevarata relaxare.

Responsabilitati si riscuri ale freelancerilor

 

Un freelancer se trezeste de cele mai multe ori cand vrea, daca bineinteles nu activeaza intr-un domeniu care sa-i impuna chiar si lui un program (atunci cand este dependent de programul altora), dar diminetile nu-i ofera numai problema deplasarii la serviciu, ci ii pun in fata si intrebarea: ce fac astazi, am ce sa lucrez? Intotdeauna pentru el exista problema gasirii si mentinerii unor contracte, mereu trebuie sa faca fata unei concurente de care din pacate, in acest caz, nu se mai ocupa biroul sau angajatul de la marketing…

De regula, un freelancer castiga mai multi bani decat un angajat, daca reuseste sa isi construiasca o baza buna de clienti. Dar nu fiindca poate sa se trezeasca mai tarziu, ci pentru ca, de cele mai multe ori, el munceste mai mult, prelungindu-si ziua de lucru pana tarziu in noapte sau uneori pierzandu-si linistea din timpul acesteia. Pentru ca a fi propriul tau stapan implica o responsabilitate foarte mare si, de multe ori, chiar mai mult stres decat la un serviciu normal. Si aici apare prima dilema a alegerii ipostazei, siguranta versus libertate. Si tot asa se contureaza si optiunea fiecaruia in functie de ce mai important pentru el. A doua provocare a optiunii este un venit sigur, ritmic si plafonat sau un venit incert care poate insa sa fie oricat de mare sau de mic in functie de situatie. Practic, aici se da lupta intre un conservator si un expansionist in lumea materiala.

Decizii, decizii…

 

Pana la urma, intotdeauna este de luat in calcul ideea de a opta pentru o postura de angajat corect si muncitor pana in clipa in care te simti sigur pe picioarele si pe cunostintele tale profesionale pentru a incepe o afacere pe cont propriu. Iar abia atunci poti sa visezi la minunata zi in care vei putea sa decizi singur pentru tine si sa incepi o noua etapa a vietii tale. Este clar, avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti. Important este insa ce anume se muleaza pe personalitatea ta. Care sunt lucrurilepe care tu le valorizezi mai mult si in care dintre cele doua posturi le regasesti?

Text: Bianca Badescu