In Saptamana Mondiala a Glaucomului, oftalmologii din Romania discuta despre importanta depistarii si monitorizarii bolii

shutterstock 53539132Organizatia Mondiala a Sanatatii avertiza, in anul 2011, ca boala glaucomatoasa este considerata principala cauza a orbirii ce poate fi prevenita. In lume, se estimeaza ca exista 70 de milioane de persoane care sufera de Glaucom Primar cu Unghi Deschis, dintre care 50% sunt inca nediagnosticate.

Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral in urmatorii 20 de ani.

Nu este cunoscuta o cauza exacta a producerii glaucomului, dar boala este asociata, in  majoritatea cazurilor, cu presiunea crescuta la nivelul ochiului, cauzata de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasa.

Diagnosticarea glaucomului este relativ simpla, medicul apeland la patru investigatii de baza care nu implica neplaceri pentru pacient: masurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj, examinarea campului vizual. Marea dificultate este reprezentata de faptul ca glaucomul nu prezinta simptome pana in momentul in care vederea este mult afectata. Astfel, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii si evolutia catre orbire poate fi rapida. In prezent, nu exista un tratament care sa vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afectiune progresiva.   

Saptamana Mondiala a Glaucomului, o initiativa a Asociatiei Mondiale a Glaucomului si a Asociatiei Mondiale a Pacientilor cu Glaucom, a avut un real succes in ultimii cinci ani. La nivel mondial, anul acesta se urmareste promovarea grupurilor de sprijin pentru pacientii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunostinta importanta detectarii precoce si a tratamentului pe tot parcursul vietii pentru pacientii deja infectati.

Text: Andreea Popescu