Incontinenta urinara: cum o tratam prin fizioterapie?

Incontinenta urinara sau pierderea involuntara de urina ajunge sa afecteze foarte multe femei odata cu inaintarea in varsta. Pentru a nu ajunge la operatie, cel mai bun lucru este sa prevenim incontinenta urinara atunci cand in viata noastra exista factori ce favorizeaza aparitia acestei probleme. Cea mai buna metoda de prevenire si tratare a incontinentei urinare de la primele simptome este fizioterapia. Despre acest subiect am stat de vorba cu fizioterapeutul Bogdan Goga (www.terapiepentrumiscare.ro).



TONICA:Ce este incontinenta urinara si de ce apare?

Bogdan Goga: Incontinenta urinara reprezinta o pierdere involuntara de urina. Ea este un simptom si nu o boala. Poate aparea din cauza unor operatii, a nasterii normale sau din cauza slabirii sau imbatranirii planseului pelvin, aceasta fiind si cauza cel mai des intalnita.

T: Cum putem preveni incontinenta urinara?

Post-partum, mai ales daca a fost vorba de o nastere normala, stim ca musculatura planseului pelvin a fost supusa unui stres foarte mare. Si atunci readaptarea acestor muschi si reintrarea lor intr-o functionabilitate normala si corecta ar trebui sa fie obiectivul fiecarei doamne dupa nastere.

T: Cum ne poate ajuta fizioterapia sa prevenim incontinenta urinara?

Aceasta musculatura fiind slabita, trebuie sa ajutam pacienta sau pacientul (pentru ca exista incontinenta urinara si in cazul domnilor), sa constientizeze aceasta musculatura. Pentru ca este foarte greu de controlat, nu foarte multi dintre noi reusim sa o identificam. Dupa care, constientizand-o, trebuie sa realizam o serie de contractie la nivelul acestei musculaturii, contractii pe care fie le realizeaza pacientul prin diverse tehnici de exercitii pruintr-o stimulare electrica a perineului.

T: Cum functioneaza electrostimularea perineului?

Aceasta se realizeaza cu niste aparate speciale, care vin cu niste sonde speciale. Are rolul de a produce o contractie a musculaturii din regiunea respective, tocmai pentru a grabi si mai mult cresterea tonicitatii acelor muschi.

T: Putem evita o eventuala operatie prin fizioterapie?

Bineinteles. Stim ca incontinenta urinara are mai multe grade. In fazele incipiente, tocmai recuperearea medicala prin fizioterapie este recomandata.

T:Care este diferenta dintre exercitiile pe care le facem la sedintele de fizioterapie si exercitiile Kegel?

Exercitiile Kegel sunt o parte din recuperarea in incontinenta urinara, insa exercitiile Kegel nu reusesc sa ajunga exact la toti muschii planseului perineal. Daca studiem putin anatomia acestei zone o sa observam ca exista foarte multi muschi de dimensiuni foarte reduse care prin exercitiile acelea clasice de strangere/relaxare, tinere a mingii intre picioare si ridicarea bazinului, nu ajung intotdeauna sa se contracte.

Text: Bianca Badescu