Ingrediente exotice pentru o piele radianta

De multe ori ne cumparam fel de fel de crème, lotiuni, sapunuri, sampoane, pentru ca diverse  ingrediente exotice din compozitia lor ne fac cu ochiul. Uneori insa, nu stim de fapt la ce sunt bune plantele sau fructele respective, cum arata sau de unde provin. Va propun sa descoperim impreuna care sunt efectele benefice ale celor mai des intalnite extracte exotice din produsele cosmetice.

 

Uleiul de arbore de ceai este utilizat in multe dintre cosmetice: creme, sampoane, lotiuni datorita efectelor sale pozitive multiple asupra sanatatii. Este extras din frunzele unui arbore australian si este un inamic de temut al bacteriilor si ciupercilor. S-a demonstrat ca uleiul de arbore de ceai contine ingrediente active care lupta cu infectiile provocate de fungi (la nivelul pielii sau in zona vaginala) si cu acneea, o alta problema care ne provoaca multe neplaceri. In plus, combate cu succes matreata si de aceea este un ingredient foarte important in sampoanele antimatreata.

Pe langa delicatete si aroma imbietoare, florile de portocal sunt recunoscute si pentru beneficiile lor asupra frumusetii. In vechime, femeile aveau un ritual de pastrare a tineretii pielii ce presupunea spalarea cu flori de portocal. Aceste flori fragile au un parfum suav si extrem de placut, de aceea le intalnim in multe dintre parfumuri, iar folosite in cosmetice, ajuta la tonifierea, hidratarea si calmarea pielii.

 

Patchouli este o planta din familia mentei, care creste in general in zona tarilor asiatice. De altfel, unele popoare din Asia o folosesc in tratarea muscaturilor de animale veninoase. Uleiul de patchouli are efecte benefice asupra sistemului nervos, de aceea parfumul sau este folosit pentru a relaxa psihicul in stari de anxietate, stres sau depresie. Cat despre beneficiile asupra pielii, e bine sa stiti ca patchouli are prorietati tonice si previne aparitia ridurilor, ajutand la pastrarea tineretii pielii. Untul de karite, cunoscut si sub numele de unt de shea, provine din Africa si a fost folosit de populatiile din aceea zona inca din antichitate pentru tratarea diverselor boli ale pielii si scalpului. Este extras din fructele arborelui de shea, un copac salbatic ce creste in savane si care produce fructe asemanatoare migdalelor. Fiind bogat in vitamina A si E, untul de shea este util in tratarea pielii uscate, avand un puternic efect hidratant, in cazul petelor, decolorarilor, cicatricilor sau zgarieturilor de pe piele, relaxeaza muschii si in plus actioneaza ca un ecran solar protector. Este folosit nu doar in crème, ci si in sampoane si lotiuni pentru ca stimuleaza circulatia capilara, crescand oxigenarea tesuturilor.

 

Uleiul de cocos, combinat cu untul de karite are un efect intens de catifelare a pielii si de aceea sunt des folosite in sapunuri. Uleiul de cocos este folosit si el pentru mentinerea elasticitatii pielii, ajutand la incetinirea procesului de imbatranire si de ridare. Repara tesuturile si hidrateaza pielea, de aceea este utilizat frecvent si ca ulei de masaj. Produsele cosmetice care au in compozitie ulei de cocos, nu usuca pielea, ci dimpotriva, o hranesc. Untul de mango are un parfum dulce si este asemanator untului de shea sau celui de cacao ca si compozitie. Este bogat in vitamine si minerale, fiind extrem de benefic pentru pielea uscata. Are proprietati emoliente, regeneratoare si cicatrizante. Protejeaza pielea impotriva radiatiilor UV si in plus, o catifeleaza si ii reda elasticitatea.

 

Text: Bianca Badescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *