Insomnia: drama noptilor albe

shutterstock_22994908Insomnia, din latinul “in” (nu) si “somnus” (somn), este o afectiune caracterizata prin incapacitatea de a dormi. Insomniile pot afecta toate grupele de varsta, insa este mai des intalnita in randul femeilor adulte. Aceasta tulburare poate declansa depresia, anxietatea, obezitatea, slabirea sistemului imunitar, ceea ce, in timp, conduce la cresterea incidentei bolilor cronice.

 

  • Tipuri de insomnie

Din punct de vedere etiologic, exista 2 tipuri de insomnie: insomnia primara si insomnia secundara. In cazul insomniei primare, persoanele in cauza au strict o problema cu somnul, si nu alte probleme de sanatate, pe cand in cazul insomniei secundare, pacientii au probleme cu somnul generate de alti factori medicali, cum ar fi depresie, astm, migrene, artrita, arsuri stomacale, boala Alzheimer sau sindromul picioarelor nelinistite.

Insomnia acuta vs. insomnia cronica

Insomniile pot varia si intre durata producerii acestora si frecventa aparitiei si instalarii afectiunii. Acestea pot fi pe termen scurt (insomnie acuta) si pe termen lung (insomnie cronica). Insomnia acuta poate dura de la o noapte la cateva saptamani si are un caracter temporar, in timp ce insomnia cronica are o durata mai mare de o luna, iar privarea de somn se manifesta in mod regulat.

  • Cauzele insomniei acute pot include: schimbari semnificative in viata (pierderea sau schimbarea locului de munca, divort, decesul unui apropiat), disconfort psihic sau emotional, factori de mediu (zgomot, lumina puternica sau temperaturi extreme) sau unele medicamente utilizate pentru tratarea racelii si alergiilor. Insomnia cronica este declansata de orice tip de disconfort fizic sau mental, stres cronic si depresie.
  • Semnele insomniei

Cele mai frecvente semne si simptome ale insomniei sunt dificultatea de a dormi, trezirea in timpul noptii, oboseala si somnolenta in timpul zilei, iritabilitate, depresie, nervozitate, concentrare slaba, tensiune si dureri de cap, probleme de socializare, tulburari gastro-intestinale.

Incidenta insomniei creste odata cu inaintarea in varsta, fiind arhicunoscut faptul ca varstnicii sunt cei care dorm cel mai putin. Alti indivizi predispusi la insomnii sunt calatorii, adolescentii, consumatorii de stupefiante, femeile gravide si cele aflate la menopauza sau cei cu tulburari psihice.

  • Tratamentul insomniei

Tratamentul poate fi recomandat numai de catre un specialist in domeniu. In cazul unei insomnii temporare este recomandata adoptarea unui regim corect de viata: abtineti-va de la consumul de cofeina, nicotina sau alcool inainte de somn, evitati somnul in timpul zilei, utilizati patul doar daca va este somn, asigurati-va ca dormitorul este cat mai confortabil (intuneric, liniste, temperatura camerei este cea potrivita), efectuati exercitii fizice pe parcursul zilei, urmati o rutina care sa va relaxeze inainte de somn: cititi o carte, ascultati muzica sau faceti o baie fierbinte. O alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume poate, de asemenea, preveni aparitia insomniei.

 

Text: Alexandra Lupu