Lumina puternica duce la pierderea vederii

degenerescenta_maculara_sursa_shutterstockLumina soarelui, activitatea indelungata in fata monitorului sau privitul intensiv la televizor pot afecta vederea, uneori ajungandu-se pana la orbire. Purtatul ochelarilor de soare speciali si a ochelarilor cu filtru pentru monitoare, achizitonarea unor monitoare LCD, precum si administrarea unor suplimente nutritive pot scadea substantial acest risc.

Lumina excesiva genereaza la nivelul ochilor reactii din care rezulta radicalii liberi, molecule foarte nocive care, in mod obisnuit sunt neutralizate de pigmentii retinieni, dintre care cei mai importanti sunt luteina si zeaxantina. Mentinerea unui echilibru echivaleaza cu pastrarea viabilitatii petei galbene de la nivel ocular si asigurarea unei vederi bune. Cu inaintarea in varsta concentratia antioxidantilor scade si prin suprapunerea unor factori de risc se poate ajunge la degenerescenta maculara (boala ce afecteaza 20% din populatia de peste 65 de ani) ce presupune pierderea ireversibila a acuitatii vizuale, ce poate merge pana la orbire. Degenerescenta altereaza punctul unde semnalele luminoase si energia sunt focalizate pentru a vedea clar, numit macula luteea. Acest lucru implica probleme serioase in viata de zi cu zi, cum ar fi imposibilitatea de a recunoaste fetele celor din jur, de a citi, de a calatori, fara ajutorul unei alte persoane, practic povara imensa pentru persoana respectiva si pentru apartinatori.

Factorii de risc pentru degenerescenta maculara senila
Varsta este un factor de risc inevitabil. Cu cat imbatranim, creste si riscul aparitiei DMS. La 50 de ani riscul este de 2 %, el crescand la 75 de ani pana la 30%.
Ereditatea: Persoanele ale caror membri din familie sufera de aceasta boala au un risc crescut de imbolnavire.
Sexul: Riscul este mai mare la femei decat la barbati, acesta atribuindu-se unui nivel scazut de estrogeni la femeile aflate la menopauza.
Nutri?ie: consumul insuficient de antioxidanti, consumul excesiv de alcool si grasimi saturate, nivelul ridicat de colesterol pot creste nivelul de radicali liberi care afecteaza macula.
Bolile cardiovasculare precum hipertensiunea arteriala si diverse afectiuni cardiace pot produce tulburari circulatorii la nivel ocular cu aparitia DMS.
Fumatul creste riscul de DMS.
Obezitatea: carotenoizii liposolubili din macula (precum luteina si zeaxantina) nu ating nivelurile oculare necesare din cauza modificarii metabolismului lipidic.
Soarele si lumina: expunerea prelungita si cumulativa la lumina poate creste riscul DMS.
Densitatea pigmentului macular: reducerea concentratiei de luteina si zeaxantina creste riscul aparitiei DMS.

Sistemul natural de protectie a organismului
Macula Lutea reprezinta portiunea centrala a retinei aflata in dreptul cristalinului. Cu un diametru de cativa milimetri are cea mai mare densitate de celule receptoare, celule cu conuri si bastonase, responsabile de captarea luminii. Cristalinul focalizeaza razele de lumina la nivelul maculei si se obtine, astfel, o imagine clara. Acest proces de focalizare este similar celui prin care lumina solara poate fi captata si directionata catre un obiect cu ajutorul unei lupe pana cand aceasta ia foc. Radiatiile emise de razele de lumina cauzeaza anumite procese metabolice in interiorul ochiului care produc substante oxidante periculoase, radicalii liberi, acestia actionand  asupra retinei. Ochiul uman sanatos este echipat cu un sistem propriu de aparare impotriva radicalilor liberi, pentru a reduce stresul oxidativ. Acest sistem actioneaza cu ajutorul luteinei si zeaxantinei, vitaminelor antioxidante C ?i E, zincului si seleniului. O dieta echilibrata asigura sanatatea acestui sistem natural de protectie a ochiului. Cu toate acestea, odata cu varsta, acest sistem devine mai fragil, fiind tot mai dificila mentinerea nivelului necesar de substante nutritive doar cu ajutorul dietei. In plus, factorii de risc suplimentari, precum lucrul la calculator prelungit necesita, pe langa masurile de protectie locale prin ochelari speciali dotati cu filter, si o suplimentare a alimentatie.

Preventia
Protejarea si prevenirea sunt foarte importante pentru ca tratamentele actuale pentru degenerescenta maculara (terapia fotodinamica, fotocoagularea laser) sunt indicate doar pentru un numar mic de pacienti. Mai mult decat atat, aceste tratamente pot fi aplicate doar in stadiul de boala avansata. Ele pot doar incetini avansarea bolii, dar nu pot determina regresul acesteia pentru ca acuitatea vizuala odata pierduta nu poate fi recuperata.
Ca urmare, se recomanda purtarea ochelarilor de soare pe timpul verii si iarna cand este zapada, precum si purtarea unor ochelari cu lentile speciale pentru cei care lucreaza multe ore in fata calculatorului. De asemenea, studiile au aratat ca suplimentarea alimentatiei pe timp indelungat cu luteina si zeaxantina determina cresterea densitatii pigmentului macular cu efect de protectie impotriva factorilor agresori oxidanti si, implicit cu reducerea riscului aparitiei DMS.
Avand in vedere gravitatea acestei boli este extrem de important ca orice persoana cu varsta de peste 50 de ani, considerata cu risc de a dezvolta DMS sa-si faca un control oftalmologic periodic.

Text: Dr. Razvan Constantinescu