Uneori, spalatul pe dinti si mestecatul unei gume nu sunt suficiente pentru a ne scapa de mirosul neplacut al respiratiei. Si asta pentru ca problema poate sa nu provina de la alimentele pe care le-am consumat, ci poate semnala o afectiune usoara, iar in unele cazuri, chiar una serioasa. Ce indicii ne poate da mirosul respiratiei si cum ne pastram respiratia proaspata, aflati in continuare.
Mirosuri specifice ale respiratiei si cauzele lor
Respiratia cu un miros usor fructat sau unul ce ne aduce aminte de acetona apare la persoanele cu diabet, in special la cele care dezvolta o complicatie numita cetoacidoza. Pentru ca nu are suficienta insulina ca sa descompuna zaharurile, corpul foloseste acizii grasi pentru a avea energie si produce cetone acide. In plus, persoanele care au diabet si nu se trateaza sunt predispuse sa dezvolte afectiuni ale gingiilor, din cauza faptului ca organismul nu are puterea de a se lupta cu bacteriile.
Respiratia care miroase a peste sau amoniac indica o afectiune a rinichilor. In insuficienta renala, rinichii nu mai pot filtra toxinele din sange, astfel ca acestea se acumuleaza in corp. Acest miros al respiratiei apare cand insuficienta renala ajunge sa afecteze aparatul respirator. Atunci cand respiratia are un miros acru, ar putea fi vorba despre faptul ca dormim cu gura deschisa. Daca sforaim sau avem nasul infundat, fie din cauza racelilor, fie a sinuzitei sau a altor afectiuni, vom dormi cu gura deschisa, lucru care inrautateste mirosul respiratiei.
La fel se intampla atunci cand suferim de infectii respiratorii sau de alergii, care ne forteaza sa respiram pe gura. Acest lucru duce la uscarea gurii si la inmultirea bacteriilor care dau un miros neplacut respiratiei. Persoanele care au gingivita sau carii au, de obicei, si o respiratie care miroase nu tocmai placut. In cazul gingivitei, gingiile se inflameaza din cauza acumularii de bacterii si incep sa miroasa neplacut. In cazul cariilor, bacteriile se acumuleaza in fisurile aparute in smaltul dintilor si nu pot fi eliminate printr-un simplu periaj dentar.
Alte cauze ale respiratiei urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare poate semnala o problema digestiva. Persoanele cu aciditate la stomac sau cele care sufera de gastrita de reflux au o respiratie neplacuta pentru ca mancarea nu este procesata eficient de stomac si nu se misca in sistemul digestiv, incepand sa putrezeasca. Cei care au aceste afectiuni au, de obicei, si gatul rosu, iritat si aciditate care erodeaza dintii.
Mai nou, cercetatorii au descoperit diverse metode prin care pot identifica pacientii care sufera de insuficienta cardiaca, cancer de plamani sau gastric prin analiza respiratiei. Acest lucru ar putea duce in viitor la renuntarea folosirii unor metode invazive, cum sunt endoscopiile sau biopsiile. Alte cauze ale respiratiei urat mirositoare pot fi: infectiile la plamani, rinita atrofica, sinuzita, cancerul gastric, infectiile in gat, fumatul, alcoolismul, dar si suplimentele cu vitamine in cantitati mari.
Cum iti pastrezi respiratia proaspata?
Pentru a elimina mirosul neplacut al respiratiei, cel putin pentru moment, este important nu doar sa ne periem dintii de cel putin doua ori pe zi, ci si sa folosim ata dentara pentru a elimina resturile de mancare din spatiile greu accesibile. De asemenea, de mare ajutor este sa mestecam frunze de menta sau de patrunjel. Este important sa bem apa regulat pentru a ne mentine gura umeda si a stimula secretia de saliva care previne inmultirea bacteriilor.
Text: Bianca Badescu