Ne mutam impreuna! Vom supravietui?

Ne-mutam-impreunaRelatia voastra a avansat si voi va simtiti foarte bine impreuna, ati descoperit ca aveti multe lucruri in comun si ca va place sa impartiti timpul la doi. De aici si pana la a va muta impreuna, mai este doar un pas. Insa aceasta decizie este una importanta si, daca nu este luata la momentul potrivit, poate sa afecteze negativ relatia si sa va impinga catre despartire. Ar fi indicat ca, inainte de marele eveniment, sa puneti la punct cateva detalii legate de coabitarea voastra, astfel incat amandoi sa stiti ca puteti face fata acestei noi provocari.



Tabieturile tale vs tabieturile lui

Fiecare persoana are propriile sale obiceiuri si tabieturi si este posibil ca acestea sa nu fie pe placul celor din jur. Inainte de a-i cere partenerului tau sa va mutati impreuna, inspecteaza-i foarte atent tabieturile si vezi daca acestea se completeaza sau nu cu ale tale. Observa-i atent ritualul de dimineata si pe cel de dinainte de culcare si vezi daca te poti acomoda la un nou stil de viata, o viata in doi. De exemplu, pot interveni discutii daca unul ocupa baia mai mult timp decat celalalt sau daca unul ia micul dejun si celalalt, nu.

Cum impartiti timpul si spatiul comun?

Faptul ca v-ati mutat impreuna nu inseamna ca trebuie sa va sufocati unul pe celalalt. Este important ca fiecare sa-si urmeze in continuare activitatile de dinainte si, totodata, pe cele individuale. Nu trebuie sa-l fortezi pe celalalt sa stea langa tine cand gatesti sau cand te delectezi cu jocul preferat pe calculator, spre exemplu. De asemenea, este recomandat ca fiecare sa aiba un spatiu doar al lui, in care sa se retraga daca are nevoie de liniste. Poate fi vorba de un birou sau de o alta camera nelocuita. Astfel, chiar daca v-ati mutat impreuna, trecerea nu va fi negativ resimtita.

Cui revin responsabilitatile casei?

Inainte de a va muta impreuna, trebuie sa puneti la punct cateva aspecte legate de asumarea responsabilitatilor in noul vostru camin. Cele mai dese certuri pornesc de la curatenia casei, cu atat mai mult daca unul dintre parteneri a locuit inainte cu parintii si nu a fost fortat sa dea niciodata cu aspiratorul. Inca de la inceput, trebuie stabilite cateva reguli de bun simt, astfel incat fiecare dintre voi sa stie ce sarcini ii revin de acum inainte. Stabiliti cine face cumparaturile, cine plateste facturile, cine duce gunoiul si alte detalii care, desi par nesemnificative, pot cauza discutii ulterioare.

Partea financiara, puntea dintre voi

Administrarea banilor poate fi cheia spre un viitor impreuna sau dimpotriva. Chiar daca nu sunteti casatoriti si chiar daca nu aveti banii la comun, daca stati impreuna, trebuie sa impartiti in mod egal cheltuielile casei. Nu este recomandat sa ii tineti socotelile celuilalt, insa va puteti stabili o suma de bani pe care, lunar, sa o puneti intr-o pusculita comuna, astfel incat amandoi sa aveti acces la ea.

Tineti cont intotdeauna de celalalt!

Daca atunci cand stateati separati va putea vizita oricine si la orice ora, acum situatia este putin schimbata si este bine sa evidentiati acest aspect inainte de a va muta impreuna. Cereti aprobarea celuilalt atunci cand va invitati prietenii in vizita si decideti impreuna daca vreti sa dati o petrecere sau sa programati o masa cu rudele. De asemenea, tineti cont si de partener atunci cand luati anumite decizii legate de camin, fie ca este vorba de achizitionarea unui obiect nou sau de reamenajarea locuintei.

Text: Madalina Manole