Parfumul: reguli de eticheta

Esti genul de persoana care nu iese pe usa fara sa-ti aplice un strop de parfum? Poate ca ai o aroma preferata sau dimpotriva, doresti sa experimentezi cat mai multe parfumuri sau diferite spray-uri de corp. Purtarea parfumului poate fi o experienta placuta atat timp cat urmezi cateva reguli elementare.



Gandeste-te si la ceilalti

Parfumul este incantator cand este utilizat cu moderatie. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi am intalnit cel putin o data in viata o persoana care parca a scapat toata sticla de parfum pe haine. Ei bine, in situatia asta nu doar nasul este deranjat, ci unele persoane chiar se pot imbolnavi. Plus ca gandeste-te cum ar fi daca mai multe persoane din aceeasi incapere se parfumeaza in exces si mirosurile „se ciocnesc”. Aminteste-ti ca spatiul personal include aerul pe care oamenii il respira.
Este ocazia potrivita?

De cele mai multe ori ne parfumam zilnic cu un anumit parfum. Cu toate acestea, inainte de a pulveriza aroma preferata, aminteste-ti ca parfumul nu este potrivit in toate situatiile. Si chiar si atunci cand ocazia pare potrivita, trebuie sa stii cat de mult este prea mult. In multe organizatii cu munca de birou, se solicita utilizarea limitata a parfumurilor si a altor produse de ingrijire personala care includ parfum. Aceste companii nu doresc sa distraga atentia de la sarcinile solicitate de angajati.

Iata cateva sfaturi utile despre purtarea parfumurilor:

  1. Unele locatii au politici despre purtarea parfumurilor, asa ca, inainte de a merge intr-un anumit loc, aflati daca si care sunt aceste reguli si urmati-le. Daca participati la o conferinta, ati putea descoperi ca exista o politica care cere participantilor sa fie (sau nu!) parfumati. Nu vrei sa creezi o experienta neplacuta altora doar pentru ca tie iti place sa mirosi bine.
  2. NU uita de cuvantul moderatie. Daca lucrati intr-un birou inchis, intensitatea va fi mai mare decat daca lucrati intr-un spatiu larg deschis. Aplica parfumul o singura data si evita sa il aplici din nou pe parcursul zilei. S-ar putea sa ai senzatia ca mirosul s-a estompat, dar s-ar putea ca ceilalti sa il perceapa inca. Daca ceilalti incep sa stranute sau sa tuseasca din momentul in care intri intr-o camera, probabil te-ai parfumat prea intens. Du-te la toaleta si incearca sa speli cit se poate mirosul si evita sa mai faci aceeasi greseala si alta data.
  3. Tine minte unde te duci. Mergi la biserica, mergi la birou, mergi la un interviu pentru un loc de munca sau vizitezi pe cineva in spital, te parfumezi foarte putin sau deloc. Cu totul altfel sta treaba daca ai o intalnire cu persoana visurilor tale sau daca mergi sa petreci cu prietenii. In aceste cazuri ai mana libera sa te exprimi olfactiv asa cum iti doresti.
  1. Si parfumurile expira. De-a lungul timpului, parfumul poate deveni invechit, astfel incat atunci cand nasul iti da de veste ca ceva nu este in regula, arunca sticluta si cumpara-ti unul nou. Nu pica in capcana de a purta un parfum peste data de expirare, deoarece este scump sau cadou de la cineva special!
  2. Chimia face legea! Daca este posibil, ia-ti intai un esantion din parfumul pe care doresti sa-l cumperi, pentru a putea sa-l incerci pe pielea ta si pentru a-i da timp sa ineractioneze cu chimia corpului inainte de a-l cumpara sau de a-l folosi in public. Ceea ce miroase fabulos pe o persoana ar putea sa fie dezastruos pentru pe alta. S-ar putea sa descoperi, de asemenea, ca unele parfumuri te fac sa stranuti in timp ce altele nu.
  3. Nu aplica parfum imediat inainte de a te urca intr-un vehicul sau in transportul public. Este nevoie de un anumit timp pentru ca mirosul sa se impregneze in piele si vaporii sa se evapore, asa ca fii atenta la ceilalti.
  4. Evita pulverizarea parfumului direct pe haine. Unele dintre ingredientele din parfum, colonie sau spray de corp pot lasa pete pe anumite tesaturi. De asemenea, este posibil sa nu se spele atunci cand spalati hainele mai tarziu, iar mirosul poate intra in conflict cu detergentul.
  5. Aminteste-ti de sezonul si ora din zi cand alegi un parfum. Un miros floral va parea nepotrivit intr-o zi rece de iarna, dar functioneaza perfect pentru vara. Parfumurile folosite de dimineata ar trebui sa fie usoare, diafane, in timp ce seara ar putea merge si niste arome mai „grele”.
  6. Stiti unde sa aplicati parfumul? Daca doriti sa obtineti maximum de efect, aplicati-l la punctele de puls din spatele urechilor, la incheieturile mainii si la incheietura genunchilor. Incercati sa aplicati un pic crema in punctele respective inainte de a pulveriza parfumul. Veti putea folosi mai putin din parfum, iar mirosul va dura mai mult. Evitati sa intindeti prin frecare parfumul peste tot. Nu doar ca se va pierde mirosul initial, dar el va deveni si foarte neplacut.

Text: Cristina Dudau