Persoanele cu AVC, care locuiesc singure, predispuse la deces

sadrtghIzolarea ar putea duce la deces timpuriu la persoanele care au suferit un atac de cord si/sau un accident vascular cerebral, conform unui nou studiu. Fiecare individ in parte trebuie sa tina cont de cateva lucruri care sa-l ajute sa diminueze riscul de dezvoltare a aterotrombozei si sa previna aparitia unui infarct miocardic, a unui accident vascular cerebral, a bolii arteriale periferice sau a decesului de cauza vasculara.

Cercetatorii au analizat registrul Spitalului Brigham, adunand astfel date de la 44.573 de pacienti suferinzi de aterotromboza – boala silentioasa care adesea ramane neobservata; aceasta se dezvolta incet de-a lungul timpului si poate afecta toate arterele, in special arterele coronare, carotide sau arterele periferice. Participantii au fost urmariti timp de patru ani.

Din cei 44.573 de participanti, 19% (8.594) au locuit singuri. Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu ateroscleroza care au trait singuri au avut o rata mai mare de deces, comparativ cu cei care au locuit cu cineva – 14,1% fata de 11%. Rata de deces in special cauzat de probleme cardiovasculare a fost de asemenea mai mare in randul celor care locuiesc singuri, respectiv 8,6% fata de 6,8%.
In plus, varsta este un factor ce determina si el cresterea riscului de deces in randul celor care locuiesc singuri. Conform rezultatelor cercetarii, participantii la studiu in varsta de 80 de ani care locuiau singuri au prezentat un risc de deces semnificativ comparativ cu cei care nu locuiau singuri. Cu toate acestea, dupa varsta de 80 de ani, regimul de viata nu pare sa joace un rol atat de important in cresterea riscului de deces.
„Singuratatea poate duce la o situatie stresanta, cum ar fi izolarea sociala, din cauze medicale sau pur si simplu din motive personale, lucruri ce pot influenta sistemul cardiovascular”, a declarat Iacov Udell, cardiolog la Brigham si autorul principal al studiului.

Text: Andreea Popescu