Spălatul pe dinți te ferește de bolile de inimă

Adulții care nu respectă regulile elementare de igienă dentară sunt mai predispuși la a suferi un accident vascular cerebral, sau atac de cord.

Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a descoperit că persoanele care se spălau pe dinți de trei ori pe zi aveau un risc mai mic de a dezvolta anumite probleme cardiace. Cercetătorii speculează că minimizarea numărului de bacterii din gură ar putea ajuta la scăderea inflamației și la păstrarea bacteriilor în afara fluxului sanguin.

În acest studiu, persoanele care s-au spălat pe dinți de cel puțin trei ori pe zi au avut un risc cu 12% mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă și un risc cu 10% mai mic de a dezvolta fibrilație atrială, bătăi ale inimii neregulate care de obicei provoacă un flux sanguin scăzut.

Rezultatele au fost independente de o serie de factori incluzând vârsta, sexul, statutul socioeconomic, exercițiile fizice regulate, consumul de alcool, indicele de masă corporală și comorbidități precum hipertensiunea.

În ceea ce privește îmbunătățirea sănătății inimii în general, menținerea dinților sănătoși este doar unul dintre multitudinea de factori care pot ajuta. Sportul regulat, consumul unei diete bogate în fructe și legume și minimizarea stresului va face, de asemenea, să vă mențineti inima sănătoasă.

Text Cristina Dudău