Află cât de sigur este să zbori în această perioadă

Oare este ok să zbor cu avionul în timpul pandemiei?” Este întrebarea care ne frământă pe multe dintre noi, în această perioadă.  Un expert în travel ne dă câteva tipsuri în ceea ce priveşte călătoriile.

În primul rând, riscul de contaminare cu noul coronavirus în timpul călătoriei cu avionul, ţine de densitatea pasagerilor, timpul petrecut în avion, de igienizarea din cabină şi de sistemul de filtrare al aerului. Scăderea numărului de oameni prezenţi în avion şi spaţiile mai mari lăsate în ei sunt unele dintre cele mai bune decizii.

 


Cum se transmite noul coronavirus în avion?

Covid-19 se poate transmite foarte uşor, prin particulele de salivă din aer, când cineva vorbeşte, tuşeşte sau strănută, sau prin suflarea nasului. Aceste picături pot rămâne intacte ore întregi pe suprafeţe, depinde de cât de infecţioase sunt. Aşadar se pot împrăştia foarte uşor în timpul călătoriei.

Cu toate că multe aparate de zbor sunt dotate cu filtre HEPA, ca măsură de protecţie, faptul că aerul este recirculat există riscul de contaminare.

OMS spune că dacă pasagerii sunt aşezaţi la două rânduri distanţă, va scădea rata de infectare. În plus, aceştia recomandă ca pentru zborurile lungi, pentru a ne întinde picioarele, să ne plimbăm până la toaletă sau până în capătul din faţă a avionului.

Care este cel mai sigur loc din avion în pandemie?

Specialistul spune că cel mai sigur loc, în cazul transmiterii virusului, este locul de la geam. Aşa putem evita intrarea în contact cu persoanele care se plimbă prin avion. Un studiu realizat în 2018 arată că majoritatea pasagerilor şi-au părăsit la un moment dat locul pe durata unui zbor mediu-lung.

Raportul mai arată că doar 43% dintre pasagerii care stăteau la geam s-au ridicat de pe scaun, faţă de 80% dintre pasagerii care stăteau la marginea dinspre coridor. Mai mult, conform studiului, pasagerul de la fereastră poate intra în contact direct cu maximum 12 alţi pasageri, în timp ce persoana care stă pe mijloc cu 58, iar cea de la margine, cu 64.

Ce trebuie să facem înainte de îmbarcare?

Înainte cu câteva zile de zbor ar trebui să luăm nişte suplimente cu multivitamine, care să ne crească imunitatea. Înainte de a ne urca la bordul aeronavei, va trebui să ne spălăm şi să ne igienizăm mâinile. În bagajul de mână va trebui să avem un gel antibacteriam, şerveţele igienizante, măşti de protecţie şi mănuşi.

 

13 tipsuri pentru a zbura în siguranţă pe durata pandemiei

  1. Poartă mască pe nas şi gură pe durata întregii călătorii;
  2. Practică distanţarea fizică cât mai mult posibil, atât pe durata zborului cât şi în aeroport;
  3. Ia-ţi doar un troller de mână, în cabină, pentru ca nimeni să nu o atingă şi să nu ajungă în locuri contaminate;
  4. Ţine aproape de tine geanta mică de mână, în care ai gelul dezinfectant, şerveţelele, măştile şi mănuşile de schimb;
  5. Dezinfectează scaunul cu şerveţele umede dezinfectente, înainte de a te aşeza pe el;
  6. Foloseşte şerveţele (dacă nu ai mănuşi) pentru a atinge uşa de la toaletă, compartimentul de bagaje, aerul condiţionat sau lumina pentru citit din dreptul scaunului;
  7. Foloseşte dezinfectantul de mâini de fiecare dată după ce atingi cu mâna suprafeţele din avion;
  8. Evită să mergi la baie foarte des şi nu uita să te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta;
  9. Rămâi hidratată, pentru că va creşte producţia de mucus, care va filtra mai bine aerul;
  10. Cum spuneam şi mai sus, ia suplimente pe bază de vitamina C şi alte vitamine, pentru creşterea imunităţii;
  11. Pentru distanţele lungi, adu-ţi propria pernă şi păturică de voiaj, spălate înainte acasă;
  12. Suflă-ţi nasul imediat cum ai coborât din avion. De asemenea, poţi folosi un spray nazal pe bază de apă sărată pentru curăţarea căilor respiratorii;
  13. După aterizare, mergi la baia din aeroport şi spală-te pe faţă şi mâini, cel puţin 20 de secunde pe fiecare.

Text: Bettina Cristea

Photo: Freepik