Tensiune mare? Controleaz-o prin alimentatie!

Hipertensiunea este o boala cronica ce afecteaza sistemul cardiovascular, manifestata prin cresterea tensiunii sangvine in artere. Valorile care o indica sunt peste 140/90 mm Hg, iar valorile peste 120/90 mm/Hg traduc prehipertensiune arteriala. Aceasta afectiune sta la baza declansarii bolilor de inima si cardiovasculare, in special infarct si accident vascular cerebral. Din pacate, aceasta problema, in faza incipienta, este asimptomatica si, cu toate ca se manifesta cu preponderenta odata cu inaintarea in varsta, poate aparea si la tineri, cu atat mai mult cu cat exista antecedente in familie. Mergi la medic daca ai sangerari nazale dese care nu inceteaza in 5 minute, dureri de cap bruste si mai mult de un episod ce include palpitatii, ameteli, confuzii, amorteli sau modificari de vorbire si ale vazului. Se recomanda controlul tensiunii arteriale pe cale naturala, prin alimentatie. Iata ce alimente sunt benefice in acest caz!



SOS Colesterolul: de la preventie la izbanda

Banane

Continutul ridicat de potasiu care se regaseste in banane ajuta la reglarea proceselor inflamatorii din corp, ducand la scaderea retentiei de lichide care afecteaza in mod direct presiunea sangvina. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului ca persoanele care consuma zilnic cel putin o banana prezinta un risc scazut de infarct si accident vascular cerebral.

Pestele

Pestele, in special cel de apa rece, este o sursa importanta de acizi grasi esentiali Omega 3, un tip de grasime sanatoasa care contribuie la curatarea arterelor si, implicit, la reglarea colesterolului, trigliceridelor si presiunii arteriale. Actioneaza ca antiinflamator si depurativ si favorizeaza circulatia fluxului de sange prin vase. In plus, consumul regulat de peste ofera organismului proteine de inalta calitate si nutrienti esentiali care ajuta la imbunatatirea sanatatii fizice si mentale.

Alimente care reduc clesterolul din sange

Seminte de in

Semintele de in sunt o sursa naturala de fibre si acizi grasi esentiali Omega 3 care, dupa ce au fost absorbiti in organism, contribuie la controlul colesterolului rau si, implicit, al tensiunii arteriale. Consumul zilnic imbunatateste calitatea vaselor de sange, minimizeaza inflamatia tesuturilor, reducand la minim riscul de deteriorarea arteriala. In plus, semintele de in controleaza poftele alimentare si contribuie la combaterea obezitatii.

Telina

Telina contine o concentratie mare de antioxidanti si fitochimicale care ofera numeroase beneficii persoanelor cu hipertensiune. Favorizeaza eliminarea apei din organism si minimizeaza procesele inflamatorii. Totodata, telina contine cortizol, un hormon eliberat de organism in perioadele stresante si implicat in reglarea tensiunii arteriale.

Ceaiuri pentru o digestie usoara

Ceapa

Ceapa s-a dovedit a fi un adevarat inamic al colesterolului, gratie substantelor sulfuroase continute, reducand la minim procesele inflamatorii si favorizand reglarea presiunii arteriale. Sucul de ceapa faciliteaza curatarea arterelor, elimina excesul de lipide si, totodata, si colesterolul rau si trigliceridele, in plus, gratie cantitatii mari de antioxidanti continuti, previne imbatranirea prematura a arterelor.

 

Piper Cayenne

Piperul, in special cel rosu, contine capsaicina, ingredient gasit si in ardeiul iute, care are rolul de a imbunatati circulatia sangelui, prevenind depunerea de trombocite pe artere. Consumul moderat de piper Cayenne regleaza tensiunea arteriala, in special la persoanele care se confrunta cu fluctuatii mari ale acesteia, si previne aparitia bolilor asociate cu hipertensiunea.

Condimente care scad nivelul zaharului din sange

Apa de cocos

O bautura ce se bucura din ce in ce mai mult de popularitate la noi in tara este apa de cocos. Bogata in antioxidanti si minerale rehidrateaza organismul si combate problemele ce tin de circulatie, implicit si hipertensiunea. Actioneaza ca un diuretic natural, stimuleaza eliminarea fluidelor retinute in tesuturi si, gratie fibrelor si grasimilor sanatoase, contribuie la protejarea sanatatii inimii.

Text: Madalina Manole