Sfaturi nutritionale pentru o memorie mai buna

Memoria trebuie antrenata inca din copilarie si, mai apoi, pentru a ne bucura de o calitate buna a vietii, trebuie intretinuta. Exista tehnici de antrenare a memoriei pe care le recomanda specialistii, si, totodata, exista si o serie de sfaturi nutritionale care contribuie eficient la imbunatatirea acesteia. Tine cont ca, pe langa inaintarea in varsta, deficientele nutritionale, stresul, oboseala si starile depresive sunt factori cauzatori ai problemelor de memorie si pe care ar trebui, din timp, sa-i elimini din stilul de viata.



Tehnici eficiente de antrenare a memoriei

Limiteaza consumul de zahar

Consumul excesiv de zahar este una dintre principalele cauze care acccelereaza degradarea prematura a functiilor creierului. Zaharul, in special cel rafinat, scade abilitatile creierului si conduce la o uzura in hipotalamus, in zona responsabila cu memoria si invatarea. In plus, zaharul consumat in exces este responsabil de declansarea diabetului si obezitatii, afectiuni care, intr-o oarecare masura, au legatura cu pierderile de memorie si dementa.

Pont: Inlocuieste zaharul rafinat cu zahar brut sau cu zahar provenit din extract de stevia rebaudiana.

Iata ce se intampla in organism cand mananci prea mult zahar

Consuma nuci si seminte

Nucile si semintele sunt bogate in acizi grasi Omega-3 cu rol esential in buna functionare a memoriei. In plus, o astfel de gustare iti poate oferi usor senzatia de satietate. De asemenea, antioxidantii si fibrele continute controleaza inflamatiile din tesuturi si astfel previn uzura functiilor cerebrale.

Pont: Pentru a consuma cat mai multe nuci, acestea pot fi adaugate in piureuri sau salate, atat de fructe cat si de legume.

Probleme de memorie? Iata cauzele posibile!

Suplimenteaza necesarul de vitamina B

Vitamina B, in special B12 si B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic, sunt esentiale in dezvoltarea creierului si intretinerea functiilor sale. Rolul acestei vitamine este de a stopa inflamatia tesuturilor care determina pierderile de memorie si, totodata, de a minimiza nivelul de stres. In plus, studiile au demonstrat ca deficienta acestei vitamine in corp sta la baza declansarii maladiei Alzhaimer.

Pont: Creste consumul zilnic de banane, peste gras, spanac si orez brun.

Vitamine cu efect andiimbatranire

Redu consumul de grasimi hidrogenate

Acizii grasi trans sau grasimile hidrogenate sunt grasimi de origine vegetala care, in urma unei reactii chimice, isi schimba structura moleculara si devin nocive pentru organism. In aceasta categorie intra uleiul rezultat prin prajit, chipsurile, margarina, produsele de patiserie si de fast-food. Aceste grasimi saturate s-a concluzionat ca stau la baza deteriorarii creierului si, implicit, afecteaza functia de memorie.

Pont: Gateste prin fierbere sau coacere la cuptor si renunta la prajeli.

Carbohidrati sanatosi care nu ingrasa

Introdu antioxidanti in meniul zilnic

Antioxidantii, in special flavonoidele si antocianii, sunt substante nutritive esentiale sanatatii, rolul acestora fiind de a minimiza actiunea radicalilor liberi, responsabili de uzura si imbatranirea celulara. Consumul zilnic de fructe si legume crude va ajuta memoria si capacitatea de invatare sa functioneze la cote inalte.

Pont: Cele mai bogate fructe in antioxidanti sunt cele de culoare inchisa: afinele, coacazele, murele, strugurii negri, ciresele dar si zmeura, capsunile si pepenele rosu.

Top fructe bogate in antioxidanti

Suplimenteaza portia de vitamina E

Alimentele bogate in vitamina E sunt esentiale pentru protejarea neuronilor si a celulelor nervoase responsabile cu capacitatea de memorare. De asemenea, studiile au demonstrat eficacitatea vitaminei E in preventia bolii Alzhaimer si a altor tulburari cognitive.

Pont: Consuma avocado, uleiuri vegetale si cereale integrale.

Text: Madalina Manole