Terapia Vampir, o tehnica revolutionara de infrumusetare

Terapia Vampir, denumita in termeni stiintifici terapia de imbogatire a plasmei cu trombocite, nu este tocmai noua pe piata medicala, insa intrebuintarile sale in domeniul frumusetii sunt descoperiri relativ noi. Atat vedete de la noi, cat si celebritati de peste Ocean au devenit adeptele acestei proceduri revolutionare, astfel ca nu am putut sa nu ne intrebam care sunt beneficiile sale asupra sanatatii si frumusetii. Pentru a elucida misterul terapiei Vampir, am stat de vorba cu doamna doctor dermatolog Daniela Catanas si ne-am convins pe deplin atunci cand i-am vazut efectele miraculoase direct pe pielea indragitei artiste Nico.



Tonica TV: Ce inseamna Terapia Vampir sau Terapia Dracula, asa cum mai este numita, si ce presupune aceasta?

Daniela Catanas: Terapia Vampir nu este o terapie noua, fiind folosita de aproape 30 de ani in dermatologie pentru tratarea ulcerelor. Aceasta presupune sa recoltam sangele pacientului care contine o sumedenie de factori de crestere, sa-l centrifugam si sa-l reinjectam la locul unde este nevoie. Mai nou, terapia Vampir este folosita cu foarte mult succes pentru reintinerirea tenului, pentru tratarea ridurilor si a dermului imbatranit si, de asemenea, are o aplicatie foarte larga in ortopedie si in neurologie. Pe de alta parte, terapia Dracula este folosita cu foarte mare succes in tratarea caderii parului. Factorii de crestere care se gasesc in sangele pacientului ajuta extraordinar de mult la stoparea caderii parului, reinjectarea facandu-se la nivelul scalpului. In plus, se pot adauga substante nutritive, vitamine si oligoelemente, substante folosite totodata in mezoterapie, care ajuta in acest proces.

Tonica TV: De cate sedinte este nevoie pentru a trata afectiunea? Cat dureaza o sedinta?

Daniela Catanas: Acest fapt depinde foarte mult de afectiunea pe care o tratam. Sunt epiderme care pot fi tratate relativ usor cu doar doua sau trei sedinte, dar sunt si cazuri in care pielea este mult imbatranita sau mult afectata de radiatiile ultraviolete si este nevoie de cinci sau sase sedinte. O sedinta nu dureaza in sine foarte mult. Dupa colectarea sangelui in eprubete speciale, acesta este centrifugat si, in functie de tehnica folosita, acest proces poate sa dureze de la 5 minute pana la 15 minute, iar apoi se reinjecteaza imediat in zona afectata. Toata aceasta tehnica poate dura de la 15 minute si pana la 30 de minute.

Tonica TV: La ce interval se pot face aceste sedinte?

Daniela Catanas: Noi recomandam, in prima etapa, ca sedintele sa fie spatiate la doua sau trei saptamani, urmand ca apoi sa existe o terapie de intretinere care se poate face la interval de sase sau opt saptamani.

Tonica TV: Este o procedura dureroasa?

Daniela Catanas: Procedura in sine nu este dureroasa pentru ca se foloseste o crema anestezica pentru piele si atunci intepaturile nu vor fi simtite, insa substanta, in interiorul dermului, poate fi usor simtita ca o senzatie de caldura.

Tonica TV: Se adreseaza oricui sau presupune anumite restrictii?

Daniela Catanas: In principal, se adreseaza oricui pentru ca tratam afectiuni destul de multe, in multe domenii. Este ideal ca pacientii sa nu aiba afectiuni de sange, dar, chiar si asa, se poate urma aceasta terapie pentru ca sunt selectati pentru centrifugare doar anumiti factori din sangele pacientului, care apoi sunt reintrodusi aceluiasi pacient.

Tonica TV: Cat timp este necesar pentru a se recupera pacientul dupa aceasta interventie?

Daniela Catanas: Sunt pacienti care pleaca fara niciun semn si pacienti care au anumite echimoze, semne de la intepatura si pentru acestia recuperarea dureaza aproximativ doua sau trei zile.

Tonica TV: Care sunt riscurile si complicatiile la care se supune pacientul?

Daniela Catanas: Riscurile sunt foarte scazute pentru ca se foloseste o substanta care este proprie organismului si atunci riscul de a face alergii este practic zero, insa exista un risc minim pe partea de injectare si acest fapt doar in cazul in care nu se foloseste corect tehnica. De exemplu, daca se folosesc ace foarte lungi sau daca nu se injecteaza corect in anumite zone.

Tonica TV: Este o terapie costisitoare? Se poate adresa oricui?

Daniela Catanas: Terapia initiala a fost destul de costisitoare pentru pacienti si accesul la ea era destul de limitat, insa acum a devenit din ce in ce mai populara si costurile au scazut foarte mult, astfel ca o terapie Vampir poate sa coste undeva intre 300 lei si 1300 lei. Pretul variaza foarte mult in functie de cantitatea de sange care se centrifugheaza, de tehnica care se foloseste si, de asemenea, depinde si daca se adauga sau nu substante nutritive impreuna cu factorii de sange selectati.

Text: Madalina Manole