Toto Cutugno – o viaţă personală discretă şi o carieră muzicală spectaculoasă

toto cutugno

Toto Cutugno a murit pe 22 august 2023, din cauza unui cancer de prostată, la Spitalul San Raffaele din Milano.

În 2007, Toto Cutugno a fost diagnosticat cu cancer. În 2014, Cutugno a fost în centrul atenției paginii de Facebook La stessa foto di Toto Cutugno ogni giorno (literal, “Aceeași fotografie a lui Toto Cutugno în fiecare zi”), care a devenit rapid virală și a primit mii de aprecieri, distribuiri și comentarii. Cazul a devenit ulterior subiectul unui studiu al Institutului pentru Studii Avansate din Pavia.

Cutugno a avut o avere netă estimată la aproximativ 5 milioane de dolari.



O familie muzicală

Toto Cutugno, al cărui nume real este Salvatore Cutugno, cântăreț și compozitor italian, compozitor și producător musical, s-a născut la 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Italia.

Mama lui era casnică iar tatăl, un marinar sicilian din Barcellona Pozzo di Gotto pasionat de tubă. De la el a moștenit talentul și pasiunea pentru muzică. În copilărie, s-a mutat în La Spezia, unde a început studiile muzicale și s-a familiarizat cu o gamă de instrumente, de la trompetă la chitară. Sub influența tatălui său, la 19 ani, Toto Cutugno a început să cânte la tobe într-o trupă, Toto e Tati, în care membru era şi fratele său mai mic.

Compozitorul unor staruri

În 1974, Toto Cutugno a început o colaborare cu poetul Vito Pallavicini. De asemenea, a început o carieră de compozitor, contribuind la unele dintre cele mai cunoscute cântece ale artistului franco-american Joe Dassin, printre care “Le Jardin du Luxembourg” (scris împreună cu Vito Pallavicini), “Et si tu n’existais pas” și “L’été indien”.

A fost coautor al unor cântece pentru Johnny Hallyday, Mireille Mathieu, Ornella Vanoni, Domenico Modugno, Claude François, Gigliola Cinquetti, Gérard Lenorman, Michel Sardou, Hervé Vilard și Paul Mauriat, precum și al piesei “Monday Tuesday… Laissez moi danser” (“Voglio l’anima” în traducerea italiană) a lui Dalida.

San Remo de 13 ori

Cu piesa “Volo AZ 504”, Albatros s-a clasat pe locul al treilea la Festivalul de Muzică de la Sanremo în 1976, primul an de participare.

Cutugno a câștigat concursul cu piesa “Solo noi” (în engleză: “Only us”) când a revenit la Festivalul de Muzică de la Sanremo în 1980. Cu toate acestea, “L’Italiano”, o melodie pe care a interpretat-o în 1983, este cea cu care cea mai mare parte a oamenilor îl asociază pe Cutugno cu celebrul Festival.

Cutugno avea să se claseze pe locul al doilea în alte șase competiții ale festivalului Sanremo: în 1984 cu piesa “Serenata”, în 1987 cu piesa “Figli”; în 1988 cu piesa “Emozioni”; în 1989 cu piesa “Le mamme”; în 1990 cu piesa “Gli amori”, dar în total, Toto Cutugno a participat de 13 ori la festival.

Unul dintre cele mai emblematice momente din cariera lui Toto Cutugno a fost triumful său la concursul Eurovision din 1990 de la Zagreb, cu piesa “Insieme: 1992”. Acest cântec a obținut un mare succes internațional și i-a consolidat poziția în industria muzicală internatţională.

Toto Cutugno a făcut un adevărat spectacol și în România, în 1993, invitat la Cerbul de Aur, unde a cântat melodia românească „Ciobănaș cu 300 de oi”.

 

Foto Hepta