Transforma plictiseala intr-o experienta pozitiva!

0a0a0a9647Atunci cand ai o stare de insatisfactie si nu ai tragere de inima sa faci nimic, cand tanjesti dupa ceva, dar nu poti spune exact dupa ce, cand ai un sentiment de goliciune, o atitudine pasiva, stai in expectativa si timpul pare ca sta in loc, inseamna ca esti plictisit. Plictiseala nu este o lipsa de activitati in care te-ai putea implica, ci o inabilitate de a te concentra sa faci ceva anume.

Atunci cand sunt plictisiti, oamenii se implica mai usor in activitati periculoase precum jocurile de noroc, consumul de alcool sau droguri. Un studiu realizat acum cativa ani a aratat ca plictiseala este printre motivele principale ale consumului de droguri. Pentru a nu transforma plictiseala intr-o dependenta periculoasa, trebuie sa stii sa o folosesti inteligent.

Plictiseala – des intalnita la adolescenti

La adolescenti, plictiseala este o problema serioasa pentru ca, de cele mai multe ori, este similara sentimentului de singuratate, cu o inabilitate de a intra in conexiune cu sinele, cu alti oameni sau cu lumea in general. Copiii au o mai mare toleranta decat adolescentii pentru plictiseala, pentru ca inca au o legatura solida cu ei si cu parintii, in timp ce adolescentul incepe sa se individualizeze si isi pierde interesul pentru activitatile care ii placeau in copilarie.

In aceasta situatie, parintii trebuie sa-si tina copiii ocupati, sa-i implice in activitati interesante care sa le dezvolte abilitatile si sa-i captiveze, in proiecte de familie, si sa-i incurajeze sa-si dedice timp hobby-urilor care ii reprezinta. Adolescenta este un moment foarte bun pentru a-ti gasi drumul in viata si pentru a descoperi ce-ti place cu adevarat, iar timpul este de partea adolescentilor. Cand esti adolescent insa, ai nevoie ca parintii sau cineva apropiat sa te indrume sa folosesti tot acest timp nu pentru a te plictisi, ci pentru a crea baze solide pentru adultul care urmeaza sa devii.

Si adultii se plictisesc…

Cu totii tanjim dupa noutate. Tanjim dupa noutate pentru ca tanjim dupa hormonul fericirii: serotonina, care este secretata atunci cand ne implicam in activitati noi, care ne plac. Desi putem avea o viata plina de activitati, un program incarcat, plictiseala tot apare. Uneori te plictisesti sa te intorci in acelasi birou sa faci aceleasi lucruri, alteori te plictisesti sa te duci acasa dupa serviciu si sa te ocupi tot de treburile casnice. Practic, chiar daca ai ceva de facut, tot esti plictisit pentru ca faci din nou si din nou aceleasi lucruri. Plictiseala poate duce la depresie, dar poate fi si calea catre descoperirea unor noi provocari, motivatia de a explora alte lucruri si de a-ti canaliza energia creativa.

Uneori, pentru a scapa de plictiseala, este nevoie sa iesi din zona ta de confort si sa te implici in activitati noi, distractive si folositoare. Poti calatori in locuri pe care nu le-ai mai vazut si poti cunoaste persoane noi.

Plictiseala poate fi folosita si in alt fel. Sa te gandesti la lucruri la care nu te-ai mai gandit si sa-ti pui ordine in minte si in suflet, sa gasesti idei noi pentru viata ta, sa te descoperi asa cum esti cu adevarat, sa-ti deschizi orizontul, sa devii mobil si receptiv la nou.

Intr-un moment de plictiseala se pot naste cele mai bune idei si planuri pentru viata ta… foloseste-l!

Text: Bianca Badescu