5 mituri despre lentilele de contact

Fie ca le porti pentru a-ti corecta vederea sau pentru a schimba culoarea naturala a ochilor, lentilele de contact sunt astazi un ajutor de nadejde. Tehnologia si medicina au evoluat intr-atat de mult incat astazi avem la dispozitie lentilele de contact pe care le putem purta fara sa le dam jos timp de o luna, dar asta nu inseamna ca miturile care circula nu au ramas in picioare. Ce cred oamenii despre lentilele de contact si de ce se feresc sa le poarte, in avantajul ochelarilor de vedere?



Se pot duce in spatele ochiului

Poate cea mai frecventa teama, atunci cand se aduce in discutie acest subiect, se refera la pierderea unei lentile in spatele globului ocular pare sa sperie. Fobia este nejustificata, deoarece cateva cunostinte minime despre anatomia ochiului ar putea anula acest cosmar. Conjuctiva, adica membrana care acopera suprafata interna a pleoapelor, nu va permite niciunui corp strain sa ajunga in spatele globului ocular. Cel mult, lentila de contact poate cobori din zona irisului, unde ar trebui sa stea, dar asta nu inseamna decat ca trebuie sa o repozitionezi.

Pot ramane lipite de globul ocular

Probabil acest mit s-a nascut din posibilitatea infima ca lentila sa se usuce complet, din cauza expunerii prelungite la praf sau vant puternic. Este, intr-adevar, posibil ca lentila sa ramana in acelasi loc si sa fie mai greu sa o miscam sau sa o scoatem, dar in acest caz ochiul trebuie ajutat putin in ceea ce priveste hidratarea. Nicidecum lentila nu poate ramane lipita de ochi, pentru ca, folosind cateva picaturi de solutie pentru ochi, lentila se va umezi si o vom putea-o indeparta cu usurinta.

Iti pot provoca afectiuni ale ochilor

Sigur, acest lucru este posibil, dar numai daca nu ai o igiena corecta a ochiului sau daca nu tii cont de recomandarile medicului oftalmolog. Acest tip de igiena nu presupune altceva mai mult decat un program normal de spalare cu apa a ochilor, avand in plus doar curatarea in solutia speciala a lentilelor de contact.

Iti pot cadea

In urma cu mai multi ani, cand studiile si experienta medicilor oftalmogi erau la inceput, acest lucru era posibil, mai ales daca cel care purta lentile de contact facea un efort fizic puternic, cum ar fi un antrenament sportiv intens sau o ridicare brusca a unei greutati. Astazi, aceasta situatie este foarte putin probabila, pentru ca lentilele stau mult mai aproape de ochi.

Sunt prea scumpe

In functie de afectiunea oftalmologica pe care o ai, poti consulta un medic specialist, care iti va recomanda dioptriile potrivite pentru tine. Poti cauta singur preturile pentru lentilele care te avantajeaza si vei fi surprins sa afli ca poate fi mai ieftin sa porti lentile decat ochelari de vedere.

Nu exista o limita de varsta pana la care ar fi indicat sa porti lentile de contact. Totul este sa ai rabdare cateva zile, la inceput, ca sa te obisnuiesti cu ele, apoi nici nu vei mai simti ca le porti.  Medicul tau oftalmolog iti poate recomanda cea mai buna pereche de lentile pentru tine.