Tii dieta? Iata 3 greseli alimentare care te pot ingrasa!

greseli-alimentareFie ca alegeti sa urmati o dieta descoperita pe internet, fie ca mergeti pe mana unui nutritionist, trebuie sa aveti in vedere ca nu exista o teorie care sa confirme faptul ca fructele si legumele te ajuta sa slabesti, iar dulciurile ingrasa. Conteaza foarte mult cantitatile si combinatiile intre acestea. Din acest motiv, noi ne-am propus sa evidentiem primele 3 mari greseli pe care o persoana le face inconstient atunci cand incepe o dieta.



Salata, un inamic ascuns al dietelor?

Foarte multe persoane aleg sa tina dieta pe baza de salata. Corect! Salata este sanatoasa si satioasa si poate fi combinata cu multe feluri de branzeturi, cu sortimente de carne sau peste, astfel incat poate parea un nou meniu in fiecare zi, iar tu sa nu iti plictisesti gustul. Insa atentie la cantitate, la combinatiile de legume folosite si la sosurile adaugate. De exemplu, avocado combinat cu un peste foarte gras poate fi o adevarata bomba calorica, si asta pentru ca fructul verde are nu mai putin de 200 de calorii. De asemenea, cartoful in salata nu este o alegere tocmai buna, acesta fiind si el pe lista neagra a alimentelor care, consumate in exces, ingrasa. O alta greseala pe care o fac persoanele care urmeaza o dieta este faptul ca adauga sosuri in salata. Sosurile sunt prelucrate, au adaos de zahar si contin foarte multe calorii, o astfel de salata imbibata putand rivaliza usor chiar si cu un meniu de tip fast-food. Pe de alta parte, tineti cont si de cantitate. Chiar daca mancati numai salata o zi intreaga, incercati sa o portionati, nu sa va indestulati stomacul la pranz, pentru ca mai apoi sa rabdati. Nu putem trece mai departe fara sa amintim de semintele si de fructele oleaginoase pe care multi le adauga in salata. Acestea, desi foarte sanatoase, au un continut ridicat de calorii, astfel ca trebuie sa fiti atenti la cantitatea consumata. In caz contrar, veti fi la dieta si va veti ingrasa fara sa stiti de ce.

Pacaliti de… iaurt?

Stim cu totii ca iaurturile sunt recomandate in curele de slabire, fiind benefice tranzitului intestinal, insa atentie mare ce tip de iaurt cumparati! Exista in comert sortimente care contin foarte mult zahar si, prin urmare, ingrasa daca sunt consumate in cantitati mari. Alegeti iaurtul grecesc care este sarac in zahar si bogat in proteine, fiind, totodata, si foarte satios. O alta greseala frecventa pe care o fac persoanele aflate la dieta este sa manance iaurt cu fructe. Desi vitaminele si lactatele sunt indicate in dieta, niciodata nu alegeti varianta iaurtului cu fructe din comert. Acesta contine arome si zahar in cantitati incredibil de mari. Cel mai bine este sa va adaugati singuri in iaurt fructele preferate, fie in stare cruda, fie uscate, sau sa va preparati shake-uri din sana si fructe proaspete.

Renuntarea definitiva la dulciuri, un atu al dietei?

Nu! Faptul ca ne abtinem de la dulciuri nu aduce niciun beneficiu dietei. In primul rand, ne chinuim si ne stresam suplimentar organismul, iar in al doilea rand, le inlocuim cu produse care, desi mai sanatoase, sunt la fel de bogate in grasimi. Cu alte cuvinte, degeaba renuntam la o prajitura cu frisca, daca savuram o friptura grasa pe gratar sau mancam o portie dubla de peste. Numarul de calorii este cel care conteaza, de fapt, si nu sursa de provenienta. Tot aici putem sublinia inca o greseala, si anume consumul ciocolatei fara zahar. Multe persoane inlocuiesc ciocolata normala cu cea fara zahar, recomandata diabeticilor, fara a lua in calcul si caloriile aferente acesteia, care sunt echivalente cu cele ale uneia normale. Recomandarea nutritionistilor este ciocolata amaruie sau cu cea neagra, consumata cu moderatie. Doua sau trei cuburi de ciocolata pe zi nu vor face rau siluetei niciodata.

Text: Madalina Manole