Janina Nectara: „Stilul este un atribut pe care nimeni nu-l poate cuantifica”

foto-deschidere-interv-janinaJanina Nectara face Fashion avec Passion. A studiat mult, a lucrat cu nume mari din industria modei internationale, iar rezultatele se vad in ceea ce este astazi. In curand va deveni mamica si pregateste un proiect de styling cel putin interesant. Pe femeile gravide, Janina le sfatuieste sa-si cumpere hainele preferate cu cateva numere mai mari si sa apeleze la ajutorul croitorului pentru ajustari. Astfel ca, dupa nastere, hainele se pot stramta si purta pe termen lung.



Tonica:Esti o persoana influenta in lumea modei, jurnalist de moda si designer vestimentar. Cum a luat nastere aceasta pasiune a ta?

Janina Nectara: In adolescenta, faceam exercitii de imaginatie prin care gaseam nenumarate solutii pentru „imbunatatirea” pieselor vestimentare. Din fericire, am avut oportunitatea fantastica de a experimenta acest vis imediat dupa terminarea studiilor in moda, intr-un internship la New York, alaturi de creatorul Oscar de la Renta. Am aprofundat studiul modei atat in tara, la Facultatea de Arte, cat si la Paris Fashion Institute si am incercat sa ma inconjor de cei de la care puteam invata tot ce se putea invata.

Romanca Alexandra Micu, preferata designerilor internationali

Daca ar fi sa alegi un singur moment, cel mai frumos, marcant eveniment al carierei tale, care ar fi acela si de ce?

Probabil ca cel mai emotionant moment a fost acela cand Vogue, editia din Turcia, mi-a publicat articolele. E bine cunoscut faptul ca Vogue (indiferent de editie si tara) este cea mai mare autoritate in domeniul modei, fiind supranumita „Biblia modei”. Onoarea de a-mi vedea semnatura in legendara publicatie este dublata de faptul ca Vogue lucreaza doar cu personalitati remarcabile, talente exceptionale, care si-au conturat un brand din propriul nume, ca urmare a activitatii si rezultatelor unice in industria media.

Cum ar suna, din punctul tau de vedere, definitia stilului?

Deseori, aud expresiile ai/nu ai stil si esti prost/bine imbracat. Ca sa clarificam situatia: in moda nu exista astfel de concepte, iar cine sustine asta nu stie despre ce vorbeste! Moda incurajeaza nu alinierea la un stil sau altul ori la preferintele personale ale unor personaje cu pretentii de fini cunoscatori si discurs de dictatori, ci, dimpotriva, marseaza pe explorarile creative ale fiecarei persoane in parte. Pana la urma, stilul este un atribut pe care il avem cu totii, insa nimeni nu il poate cuantifica.

Top 3 tinute extravagante in 2016, purtate de vedetele de la Hollywood

Ai avut ocazia de-a lungul carierei sa cunosti personalitati marcante ale acestui domeniu…

De-a lungul anilor, au fost multe momente „pretioase”. Am cunoscut si intervievat numeroase personalitati din lumea modei precum: Marc Jacobs, Rick Owens, Elie Saab, Sonia Rykiel, Giorgio Armani, Tom Ford, Miuccia Prada, Zuhair Murad, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Yohji Yamamoto, Karl Lagerfeld, Diane Von Furstenberg, Rachel Zoe, Mary Katrantzou, Nicola Formichetti, Manolo Blahnik si lista e lunga. Imi aduc aminte perfect intalnirea cu fiecare dintre acestia, tocmai pentru ca un astfel de eveniment nu are cum sa nu iti sadeasca trairi puternice.

In curand vei deveni mamica. Povesteste -ne putin despre proiectul tau de styling adresat problemelor de ordin estetic ale viitoarelor mamici.

Lucrez la o carte care va prezenta principii de styling revolutionare si solutii ingenioase, destinate femeilor care isi doresc sa devina arhitectul propriei siluete. Sunt trucuri de modelare a siluetei a caror eficienta a fost verificata si confirmata in ani intregi de studiu. Este un proiect in premiera in Romania, care vine in ajutorul femeilor insarcinate sau a celor cu forme, care trec prin schimbari fizice dintre cele mai diverse.

La ce trucuri vestimentare ar trebui sa recurga o femeie pentru a-si ascunde zonele de care nu este multumita, cum ar fi colaceii din zona abdomenului etc.?

Trebuie sa construim simetrie intre umeri, talie si solduri. Pentru a obtine efecte vizibile, putem jongla cu printurile, taieturile (ma refer la croi), culorile si texturile. Insa, foarte important, intotdeauna luati in calcul gentile, pantofii si bijuteriile. Accesoriile vor fi elementul principal de distragere a atentiei catre punctele forte ale siluetei noastre.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu