Unghii ingalbenite si probleme de sanatate

Unghiile tale au capatat o culoare galbuie si vrei sa afli care este motivul? Noi iti spunem care sunt cele mai frecvente cauze si ce solutii ai la indemana ca sa rezolvi aceasta situatie neplacuta.



Motivul 1: Ciuperci si bacterii

Daca motivul pentru care unghiile tale au o paloare ciudata nu este oja pe care o folosesti, cauza poate fi una medicala. Atunci cand te duci la sala sau la piscina ai grija sa nu mergi desculta prin vestiar si nu uita sa te speli des pe maini, pentru ca poti lua o serie de ciuperci si bacterii. Acestea iti pot modifica culoarea unghiilor in galben-verzui, a explicat medicul dermatolog american Shereene Idriss pentru Womens Health. In cazul in care crezi ca ai luat o ciuperca mergi la medicul dermatolog, care iti va perscrie un tratament pentru vindecarea unghiilor.

Motivul 2: Fumatul sau afectiuni ale ficatului

Un alt motiv pentru care unghiile tale si-au schimbat culoarea poate fi fumatul excesiv, pentru ca unghiile intra in contact cu fumul de tigara, mai exact cu nicotina. Stim ca e greu, dar incearca sa mai reduci din tigari, daca nu poti sa renunti de tot, si unghiile tale isi vor recapata culoarea naturala.

Mai grav este in situatiile in care unghiile isi schimba culoarea pentru ca suferi de o boala pulmonara cronica sau daca ai anumite afectiuni ale ficatului. Nu neglija aceasta posibilitate si fa-ti cateva analize pentru a descoperi astfel de probleme in stadiu incipient. Trebuie sa stii ca si deficienta de vitamine B12 si zinc poate provoca decolorarea unghiilor, insa, din fericire aceasta problema se rezolva rapid cu o vitaminizare corecta.

Motivul 3: „Sindromul unghiilor galbene”

Probabil ca nu ai auzit pana acum de „sindromul unghiilor galbene”, o boala ereditara rara ce incepe sa se manifeste in jurul varstei de 30 de ani. Boala este asociata cu unghii galbene la maini si la picioare, transpiratie a picioarelor si dificultati de respiratie. In cazul in care ai aceste simptome mergi la un medic, pentru ca este important sa te tratezi.

Exfolierea unghiilor: cauze si remedii

Dar nu te speria pentru ca, asa cum spuneam, „sindromul unghiilor galbene” este rar, iar motivul pentru care ti se ingalbenesc unghiile este probabil unul enumerat la punctele anterioare.

Motivul 4: Iti faci des unghiile cu oja neagra

Suprafata unghiilor este poroasa, chiar daca nu putem percepe acest detaliu cu ochiul liber. Atunci cand aplici oja, in special nuante intunecate, pigmentul poate fi absorbit, iar printr-un proces de oxidare unghiile capata culoarea galben-ruginiu, a explicat dermatologul. Din fericire, aceasta situatie este temporara si daca vei fi atenta, nu se va repeta. O regula importanta este ca data viitoare cand iti faci unghiile sa aplici un strat de lac transparent ca baza, inainte de a utiliza oja foarte inchisa la culoare. Indrazneste, din cand in cand, sa iti lasi unghiile fara oja, macar pentru cateva zile, acest lucru le va ajuta sa isi recapete vitalitatea.

Iti place sa ai mereu o manichiura impecabila, chiar daca asta inseamna sa apelezi la unghii false? Descopera AICI care sunt argumentele pro si contra acestei proceduri de infrumusetare!

Text: Alin Claudiu Popescu